Kultúra és turizmus

Portugália az európai strukturális alapok támogatási lehetőségeinek a kultúra területén megvalósítható kihasználására önálló operatív programot dolgozott ki.

Portugália az európai strukturális alapok támogatási lehetőségeinek a kultúra területén megvalósítható kihasználására önálló operatív programot dolgozott ki. A strukturális alapok támogatását felhasználva Portugáliában a kultúra finanszírozása, mindenekelőtt a műemlékvédelembe és a múzeum-, illetve galériahálózat bővítésébe és minőségjavításába fektetett energia az idegenforgalom olyan mértékű fellendülését hozta magával, amelynek eredményeképpen éves viszonylatban egymillióval több turista látogat el az országba. Portugáliának a csatlakozást követő években a kulturális fejlesztésre 111 millió eurót sikerült szereznie eurofinanszírozásból. A strukturális alapok igénybevétele előkészítésének apropóján Kvarda József kulturális államtitkár néhány munkatársával Portugáliában tett munkalátogatást, amelynek részeként tárgyaltak a kulturális operatív program irányítóival, valamint megtekintettek néhány, a strukturális alapok igénybevételével rekonstruált műemléket. Az SZK Kulturális Minisztériuma ez évben munkalátogatást tervez még Finnországba, Skóciába és ĺrországba, hogy további tapasztalatokat szerezzenek az európai strukturális alapok kulturális célokra történő igénybevételének lehetőségeiről, módjairól.

Az eurofinanszírozást illetően a 2007–2011-es időszakra Szlovákia is önálló operatív programot dolgozna ki a kultúra területére. A 2004–2006-os időszakra a kultúra érdekeit belekomponálva a négy alapszektor operatív programjába, Szlovákia megközelítőleg 100 millió eurót vehetne igénybe kulturális projektek közös finanszírozására, s ezt elsősorban a műemlékvédelemre és a kulturális infrastruktúra felújítására fordíthatná, ami viszont a turizmus fellendülését hozhatná magával. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?