Kórusművei időtállóak

Pozsony. Szíjjártó Jenő zeneszerző, karmester, népdalgyűjtő életútját idézték fel barátai, pályatársai és tisztelői szombaton a társrendező Csemadok OV pozsonyi, Május 1. téri nagytermében halálának huszadik évfordulója alkalmából.
Beszédet mondott dr.

Pozsony. Szíjjártó Jenő zeneszerző, karmester, népdalgyűjtő életútját idézték fel barátai, pályatársai és tisztelői szombaton a társrendező Csemadok OV pozsonyi, Május 1. téri nagytermében halálának huszadik évfordulója alkalmából.

Beszédet mondott dr. Simek Viktor, a Magyar Kultúra Lovagja, majd Dunajský Géza, Hecht Anna és Jarábik Imre mondta el bensőséges, megható, személyes élményeit Szíjjártó Jenőről. Ezek az emlékezések valódi és hamisítatlan kultúrtörténeti adalékként szolgáltak, szolgálhatnak majd egy tervezett Szíjjártó-emlékkönyv kiadásához. Kedves meglepetés volt Szíjjártó Albertinának, Szíjjártó Jenő unokájának a fellépése, aki a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Gimnázium hallgatója, és Haydn-, Chopin-, illetve Debussy-műveket adott elő zongorán.

Szíjjártó Jenő népzenei gyűjtéseiből Maga Marianna szólista, majd a Csitári Menyecskekórus énekelt egy-egy csokorra valót. A Zoboralja zsérei női kar a zeneszerző népdalfeldolgozásaiból énekelt. Mindkét kórust dr. Simek Viktor vezeti.

Bemutatták a „Szíjjártó Jenő válogatott művei” címmel frissen megjelent CD hanghordozót, amelyen hazai és magyarországi kórusok előadásában hangzanak fel a zeneszerző népdalfeldolgozásai, kórusművei, illetve hangszeres művei. A kiadványt a Median Kiadó és a Szíjjártó Jenő Művészi Öröksége Egyesület a hazai kórusoknak szánja annak bizonyságául, hogy a zeneszerző igényes kórusművei ma is időtállóak, fenségesek és előadhatóak lennének – azaz volna mit megmutatnunk a nagyvilágnak is hazai magyar kultúránk örökségéből.

A rendezvény zárómomentumaként Szíjjártó Jenő, a zeneszerző fia mondott köszönetet a rendezvény létrehozóinak és közreműködőinek. (HM)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?