Kisebbségekért Díjak

Budapest. Idén tizenkettedik alkalommal adták át a Magyar Köztársaság miniszterelnöke által alapított Kisebbségekért Díjat. A parlamentben rendezett ünnepélyes díjátadáson a Kassai Polgári Klub is kitüntetésben részesült.
„Ha bántják a szlovákot, azért, mert szlovák, akkor szlovák vagyok.

Budapest. Idén tizenkettedik alkalommal adták át a Magyar Köztársaság miniszterelnöke által alapított Kisebbségekért Díjat. A parlamentben rendezett ünnepélyes díjátadáson a Kassai Polgári Klub is kitüntetésben részesült.

„Ha bántják a szlovákot, azért, mert szlovák, akkor szlovák vagyok. (…) Van valami, ami egyetlen embertől sem vitatható el: hogy saját identitását maga válassza meg. (…) Úgy gondoljuk, hogy a mi büszkeségünk, a mi patrióta létezésünk nem bezár bennünket, hanem bátorítóan kinyit mások felé, akiknek válaszaik csak hasonlítanak a mieinkre, de nem azonosak. (…) Köszönjük mindnyájuknak, akik segítik élhetőbbé tenni ezt a furcsa, kesze-kusza Közép-Európát.” Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Kisebbségek napján rendezett ünnepséget a Parlamentben.

December 18-a Magyarországon a kisebbségek napja, és a magyar miniszterelnök 1995 óta adja át minden év decemberében a Kisebbségekért Díjat, amelyet azok kaphatják meg, akik az élet különböző területein maradandót alkottak a kisebbségek érdekében. A rangos elismerést az elmúlt évtizedben olyan személyiségek kapták meg, mint a Kalyi Jag és a Vujicsics zenekar, Mezei István, a roma futball-válogatott létrehozója, Schöpflin György filozófus, Bogdán János, a Gandhi-gimnázium tragikusan fiatalon elhunyt alapítója vagy Beloiannisz, a görög nemzetiségi település és a Csemadok.

Idén tizenkét személy, valamint két civil szervezet vehette át az elismerést Gyurcsány Ferenctől, de az eseményen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin házelnök, valamint korábbi díjazottak is. Az intézményes díjak egyikét az 1998-ban alakult Kassai Polgári Klubnak is odaítélték, a régióban végzett közösségépítő, identitásmegőrző és kulturális tevékenységének elismeréseként: a klub az idei évben egyebek mellett II. Rákóczi Ferenc újratemetésének centenáriuma alkalmából szervezett rendezvénysorozatot. De díjat vehetett át többek között Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke; dr. Kállai Ernő, az MTA Kisebbségkutató Intézete Romológiai Kutatócsoportjának vezetője; Moldován Stefánia operaénekes.

Az idei díjazottak: Hajdú István, Hevesi József, Dr. Karagics Mihály, Kasza József, Dr. Kállai Ernő, Moldován Stefánia, Mukics Ferenc, Mukicsné Kozár Mária, Dr. Petrusán György, Rézműves Melinda, Sója Dénes, Varga Ilona, Kassai Polgári Klub, Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?