Két tini taxigyilkos története

Budapest. Egy tíz éve történt fővárosi taxisgyilkosság története szolgált alapul Faur Anna első, Lányok című játékfilmjéhez; a két kamaszlány történetéről szóló alkotást november 8-tól vetítik a mozikban.
A filmet tegnap mutatták be a sajtó képviselőinek.

Budapest. Egy tíz éve történt fővárosi taxisgyilkosság története szolgált alapul Faur Anna első, Lányok című játékfilmjéhez; a két kamaszlány történetéről szóló alkotást november 8-tól vetítik a mozikban.

A filmet tegnap mutatták be a sajtó képviselőinek.

Az írásos összegzés szerint a 85 perces film forgatókönyvének megírását egy 1997 novemberében megtörtént eset ihlette: két fiatal lány egy éjjel meggyilkolt egy 29 éves taxisofőrt, majd a helyszínről az áldozat autójával távoztak. Hajnalban elfogták őket, tettüket pedig bevallották. Mivel a lányok alig múltak 14 évesek, tettükért legfeljebb 10 évet kaphattak. A bíróság végül nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért 8 év 6 hónap, illetve 9 év börtönbüntetést szabott ki rájuk.

A Lányok című film két kamasz, Dia és Anita történetét meséli el. A lányok egész nap céltalanul lógnak plázákban, játszótereken, néha szórakozásból lopnak és bulikba járnak. Az izgatja őket, hogy a ma, a holnap legalább olyan jó legyen, mint a tegnap.

Esténként taxisokkal barátkoznak, egyikük, Ernő szívesen viszi a két lányt, és tanítja őket vezetni némi ellenszolgáltatásért cserébe. Dia beleszeret egy fiúba, aki nemsokára megcsalja. A lányok dühösek az egész világra: elvágyódnak Pestről, mindegy hová csak messzire. Svájcba készülnek, ehhez autót kell szerezniük. Elhatározzák, hogy olyan embertől veszik el a járművet, aki gyenge és átadja nekik, Ernő lesz a célpont.

Francia főszereplők

A lányok szerepét Fulvia Collongues (Dia) és Helene Francois (Anita) alakítja.

Az írásos összegzés szerint a rendező nem tudatosan keresett francia főszereplőket, egyiküket meglátta az egyetem folyosóján, másikukat viszont már egy ügynökség segítségével választotta ki. Faur Anna megközelítőleg 800 amatőr fiatalt nézett meg a főszereplők keresésekor: járt iskolákban, javítóintézetekben, gyerekotthonokban, a Színház- és Film?művészeti Egyetemen is.

Faur Anna forgatókönyvíró-rendező 2006-ban végzett Grunwalsky Ferenc osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Lányok nemcsak első játékfilmje, hanem diplomamunkája is. Faur Anna dolgozott Jancsó Miklós mellett, de részt vett olyan filmrendezők alkotásaiban is, mint Janisch Attila, Hajdu Szabolcs, Peter Greenaway, Mundruczó Kornél. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?