Jubilál a performansz

Idén 30 éves a Transart Communication fesztivál, amely megismertette a performanszművészetet a hazai közönséggel, illetve bemutatkozási lehetőséget kínált az amúgy eléggé mostohán kezelt művészek-nek.

Idén 30 éves a Transart Communication fesztivál, amely megismertette a performanszművészetet a hazai közönséggel, illetve bemutatkozási lehetőséget kínált az amúgy eléggé mostohán kezelt művészek-nek. A jubileum megünneplése nagyszabású lesz, holnaptól egészen októberig tart, és több országban zajlik majd.

A kezdeményezők, az érsekújvári Stúdió erté művészeti csoport tagjai (Németh Ilona, Juhász R. József, Mészáros Ottó és Simon Attila) 1988-ban abból indultak ki, hogy a performansz hazánkban, illetve Kelet-Európában valahol a tűrt és tiltott művészet peremén mozog, és gyakran teljes értetlenség övezi. A rendszerváltás előtt Csehszlovákiában nem volt könnyű a kísérletező művészek élete, hiszen a hatalom mindent üldözött, ami túllépett a megszokott kereteken. Ráadásul legtöbben közülük olyan témákat boncolgattak, mint a szabadság, az identitás, az emberi szubjektivitás és a hatalom elleni lázadás, előtérbe hozva a testet, mint az ember legerősebb eszközét.

A bölcsőtől

A hazai performanszművészet bölcsője Érsekújvár lett. Ott rendezték évente a Transart Communication fesztivált, amelynek híre szakmai berkekben gyorsan terjedt. És az sem mellékes, hogy az ott fellépő hazai és külföldi művészek a helyi járókelőkkel is fel tudták venni a kapcsolatot. Beléjük lehetett botlani a város utcáin, terein, így sokan véletlenül találkoztak a színházi és képzőművészeti elemeket kombináló egyszeri műalkotásokkal.

A rendezvény később kinőtte a várost, és a kulturális felfedezések, valamint a médiumok, nemzetiségek és különböző látásmódok egymáshoz való közeledésének elősegítője kívánt lenni több országban, több helyszínen (Pozsony, Kassa, Prága, Karlovy Vary, Brünn, Monor stb.). A szervezők eddig mintegy 500 művészt láttak vendégül a világ minden tájáról. Emlékezetes például az az 1997-es közép-kelet európai művészeti szimpózium, amelynek célja a Mária-Valéria híd újjáépítésének ösztönzése volt. Ez a híd egyike a Transart Communication program helyszíneinek, a hétvégi Performansz-hajó elnevezésű projekt során performanszok helyszíne lesz.

Hajózó performerek

A 46 nemzetközileg elismert művészt szállító hajó holnap reggel indul Budapestről és délben köt ki Esztergomban. A Mária-Valéria hídon 13 órakor kezdődik a csoportos performansz, amely a párkányi sétálóutcában folytatódik. Ezután Komáromba folytatja útját a hajó, amelynek fedélzetén is zajlik majd a velük utazók számára előkészített program. Művészetelméleti előadások, beszélgetések, vetítések tarkítják az utat, amely során elsősorban a Duna mint nemzeteket összekötő folyó jelentőségére fókuszálnak a részvevők.

Vasárnap kora délután Pozsonyba érkeznek a művészek, és a fedélzetre várják a közönséget a kikötőben 14-től 17 óráig, majd visszahajóznak Budapestre. A Performance Boat résztvevői között magyar, szlovák, osztrák, lengyel, olasz, dán és amerikai művészek is lesznek.

Doboz a fesztiválon

A Transart Communication következő akciója a trencséni Pohoda fesztiválon valósul meg a Transart Communication örökségét folytató érsekújvári Kassák Intermediális Kreativitás Központ és a Symposium Hala együttműködésében. Egy speciális, plexiüvegből készült konténerben nyolc ázsiai performanszművész mutatkozik be a könnyűzenei fesztivál közönségének július 5–7. között.

A Pohoda évek óta teret enged más művészeti ágaknak, mivel tapasztalataik szerint az oda érkező közönség eleve nyitott az újra. Az irodalom, a film, a kortárs képzőművészet és a színház mellett idén először a performansz is megjelenik a trencséni repülőtéren.

A síneken

Sokan próbálkoztak már vasúti szerelvényben művészetet csinálni, de több országon áthaladó performanszvonatról mi még nem hallottunk. A Transart Communication 30 keretében öt várost érintő (Budapest, Prága, Krakkó, Varsó, Pozsony) projekt július 10–16. között zajlik, és valamennyi helyszínen egyéni, illetve csoportos performanszok láthatók majd. A részt vevő művészek (összesen negyvenen) a világ minden tájáról érkeznek, például Hong Kongból, Indiából, Új-Zélandról, az Amerikai Egyesült Államokból, Mexikóból és Portugáliából.

A vonatprojekt lényege a mobilitás, a haladás, a gyors helyváltoztatás dicsőítése hét napon át, öt fontos közép-európai nagyvárosban. Lesz mozgó multimediális könyvtár, szakmai gyakorlat a nemzetközi hírű amerikai Marilyn Arsem vezetésével, és sok egyéb, a különvonaton utazók számára szervezett program.

Fókuszban a főzés

Augusztus 18-án a magyarországi Monoron kiderül, mennyi köze van a főzésnek a performanszhoz. Messziről érkező művészek és helyi lakosok találkoznak az üstök és fazekak fölött, hogy közös ízeket keresve vegyüljenek különböző kultúrák. A főzési folyamatoknak és a műalkotások születésének ugyanis a szervezők szerint sok köze van egymáshoz.

Kiállítás a galériában

A programsorozat a Transart ’30 című kiállítással ér véget, amely szeptember 6-tól október 20-ig tart az érsekújvári Zmeták Ernő Galériában. A tárlat látogatói végigkövethetik azt a folyamatot, amelynek végén egy helyi kezdeményezésből országos, majd nemzetközi jelentőségű rendezvény lett. A galéria a kezdetektől együttműködött a Transart Communication fesztivállal, az évek során számos videó- és fotódokumentációt készítettek. A kiállítás ideje alatt több performansz is zajlik majd a helyszínen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?