Jazzt a régiókba!

Dunaszerdahely. Bár a jazz – a Pozsonyi Jazznapok kivételével – nem igazán sorolható a nagyobb tömegeket megmozgató műfajok közé, örvendetes tény, hogy Szlovákia vidéki központjaiban is egyre nagyobb teret hódít.

Dunaszerdahely. Bár a jazz – a Pozsonyi Jazznapok kivételével – nem igazán sorolható a nagyobb tömegeket megmozgató műfajok közé, örvendetes tény, hogy Szlovákia vidéki központjaiban is egyre nagyobb teret hódít.

A műfaj iránti igényt kielégítendő 2006 márciusától Dunaszerdahelyen is minden hónap utolsó szombatján élőben szól a jazz. A jazz-rajongók mintegy ötven főt számláló baráti köréből kialakult nonprofit szervezetnek köszönhetően a rendezvényeknek helyt adó Seven bárban azóta tizenkilenc koncert zajlott; egyebek közt olyan jeles előadók látogattak el ide, mint Deseő Csaba hegedűs és a Gyárfás Trió, Balázs Elemér, a Hot Jazz Band, a Kaltenecker Trió vagy a hazai Juraj Griglák basszusgitáros és csapata. A magyar és szlovák élvonalon kívül cseh, lengyel, brazil, belga, holland, valamint USA-beli szólisták és zenekarok fordultak meg Dunaszerdahelyen, s október és november folyamán újabb előadókkal bővül a paletta.

„Csehországból indult egy kezdeményezés, mely a »Jazz do regiónů« nevet viseli, s átterjedt Szlovákiára is – mondja Vida Igor, a Jazzklub DS nonprofit szervezet ügyvezetője. – A projekt szponzorainak köszönhetően így október utolsó szombatján és december végén ismét jeles előadókat láthatunk-hallhatunk Dunaszerdahelyen. Október 27-én a cseh Olga Škrancová és zenekara, december 22-én pedig Ondřej Štveráček és kvartettje lép színpadra. November folyamán a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz-tanszakán tanuló fiatal zenészeket látjuk vendégül. Örömmel tölt el, hogy egy nagyon erős, életképes zenész-utánpótlás nevelkedik Magyarországon, s hogy nem csak Nyugat, hanem a környező országok felé is nyitottak. Így biztosak lehetünk abban, hogy a jövőben is mindig »friss hangokat« tudunk megszólaltatni rendezvényeinken.”

A dunaszerdahelyi klubestek nem zártkörűek, így bárki számára elérhető szigetet jelenthetnek a mindent elárasztó könnyűzenei dömpingben. (-lőrincz-)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?