Ismert és díjazott rendezők

A pozsonyi nyári filmes események sorát bővítik a ma kezdődő és kilencedikéig a Tatra moziban zajló spanyol filmnapok.

A pozsonyi nyári filmes események sorát bővítik a ma kezdődő és kilencedikéig a Tatra moziban zajló spanyol filmnapok. A háromnapos szemlén különböző fesztiválokon díjazott hat spanyol mozgóképet mutatnak be, olyanokat, amelyek az országos terjesztésbe nemigen kerülnek be, s amelyek csupa ismert és elismert spanyol rendező műhelyéből kerültek ki.

Kusza szerelmi kapcsolatokról szól Cesc Gay A városban című drámája. Fernando León de Aranoa Napfényes hétfők című munkájában egy észak-spanyolországi hajógyárból elbocsátott munkásemberek sorsáról ad körképet. A főszereplők között van a markáns karakterszínész, Javier Bardem is. Icíar Bollaín Vedd el a szemem című játékfilmje a családon belüli erőszakról mesél el egy szomorú és szinte kiúttalannak látszó történetet. Daniela Fejerman rendező filmjének beszédes címe van: Anyám a lányokat szereti – témája pedig, hogyan fogadja három nővér, hogy zongorista anyjuk új szerelme egy nála fiatalabb, Csehországban született, ugyancsak zongorista, nő. Álex de la Iglesia 800 golyó című westernvígjtékának főhőse egy kisfiú, aki elszökik otthonról, hogy megkeresse nagyapját. Az öregúr spagetti-westernekben játszott hősöket, s a kisfiúnak ez a tény mozgatja a fantáziáját. Benito Zambrano Habana Blues című zenés filmjét a kubai zenészek küzdelmes életéről a tavalyi Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon láthattuk. 1999-es drámája, a Magány érzelmes életkép arról, hogyan törik meg két idős ember hosszú, fájdalmas magánya – ezt a spanyol filmnapokon nézhetjük meg. Isabel Coixet izgalmas filmjének nem mindennapi emberi kapcsolatot feltáró mozgóképe az óceán közepén lévő olajfúró-torony környezetében játszódik.

A filmeket eredeti nyelven szlovák feliratokkal vetítik. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?