Gazdagabb, színesebb az eddigieknél

A Pest megyei TIT Egyesület 1992 augusztusában egy meg nem valósult nyelvi tábor helyszínét ajánlotta fel Lajos Józsefné számára, hogy szervezzen Zamárdiban matematikatábort.

A Pest megyei TIT Egyesület 1992 augusztusában egy meg nem valósult nyelvi tábor helyszínét ajánlotta fel Lajos Józsefné számára, hogy szervezzen Zamárdiban matematikatábort. Az egykori úttörőtáborban hamisítatlan tábori körülmények között találkoztak első alkalommal a magyarországi és a határon túli versenygyőztes vagy matematikában tehetséges gyerekek a tehetséggondozás iránt érdeklődő tanárokkal, tankönyvírókkal – fordítókkal, versenyszervezőkkel. A faházak – csomagolópapírral „lefüggönyözött” – teraszain tartott foglalkozások a kitartó kánikula ellenére mindenki számára emlékezetesek maradtak. A szervezők már ekkor is gondoltak a határon túli magyarokra: a szlovákiai pedagógusok közül Hecht Anna, Culka Cecília, Csölle Terézia, Kovács Zoltán, Mészáros József és jómagam vettünk részt a 9 napos táborozáson. Még magyarországi kollégáink is „szokatlan továbbképzési formának” nevezték a zamárdi kísérletet, ahol a magyarországi és a határon túli magyar területek legkülönbözőbb területeiről jött gyerekekből összeállt csoportokkal országos hírű tanárok foglalkoztak. A többi tanár szabadon választhatott, hogy melyik csoport foglalkozásán vesz részt. A tanárok részére ezenkívül számos (matematikai, módszertani, tankönyvírói...) előadást és beszélgetést szerveztek, de nem hiányzott a „másfajta” szórakozás sem: a fürdés, a turisztika és az énektanulás.

A sikeres zamárdi kezdetnek folytatása is volt. Igaz, Zamárdiból (1993-tól 1998-ig) Vácra került át a tábor helyszíne. Sokan még ma is „váci táborként” emlegetik, pedig 1999-ben Szeged, 2001-ben és idén Kőszeg látta vendégül a matematika szerelmeseit. (2000-ben nem sikerült megszervezni, ezzel magyarázható, hogy az idei volt a tizedik matematikatábor.) A táborok megálmodója és állandó programvezetője Lajos Józsefné, az Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény főmunkatársa; a programok tervezésében és megvalósításában az első pillanattól a legfőbb segítője Pósa Lajos.

Az idei – jubileumi – tábor még gazdagabb és színesebb volt, mint az eddigiek. Néhány cím a tanároknak szóló előadások (amelyek ezúttal magyar és angol nyelven folytak) sorából: Bolyaira emlékezünk (Lénárt István), A matematika érettségi új, felkészítő feladatgyűjteményéről (Hortobágyi István), A matematikatanítás helyzete ma (Somfai Zsuzsa), Matematikai csemegék (Fried Katalin), A kétszintű érettségi és a matematika érettségi helyzete (Lukács Judit), Gabi matematikát tanul (Szőllősy Sebestyén András nyelvész). Számos újdonsággal ismerkedhettek meg az érdeklődők Juhász Máté és Szárnyas István informatikai előadásán. Új matematika-tankönyvekkel mutatkozott be az Apáczai, a Typotex, a Mozaik és a Raabe Kiadó. Tanulságosak voltak azok a késő esti megbeszélések, ahol különböző országok matematikai neveléséről, továbbképzési formáiról, tantárgyi versenyeiről, tankönyvkiadásáról esett szó.

A tizedik alkalomnak szóltak azok a – diafilmvetítéssel tarkított – beszélgetések, amelyeken a matematikatábor „törzsvendégei” a korábbi táborokra emlékeztek. Közös nevezőnk a matematika címmel (30 szerző tollából) egy több mint 200 oldalas kiadvány is megjelent, amely néhány oldalas visszaemlékező bevezetőjén kívül a tavalyi kőszegi tábor legszebb foglalkozásainak anyagát tartalmazza.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?