Mi történt Taylor Swift Eras-turnéján?

kép

Lefújták Taylor Swift három bécsi koncertjét. A rajongók csalódottak, az osztrák főváros óriási bevételtől esik el – sikerült azonban elejét venni egy tragédiának. Az eset arra figyelmeztet, hogy nagyszabású koncertek milyen könnyen válhatnak terrorhálózatok és ámokfutók célpontjaivá.

Csütörtökön reggel már ez a felirat állt a turné három bécsi koncertjének időpontja alatt Taylor Swift hivatalos weboldalán: „Minden jegyet automatikusan visszatérítünk a következő 10 munkanapon belül.” A koncerteket tegnap, ma és szombaton tartották volna Ausztria legnagyobb futballstadionjában, az Ernst Happel-stadionban. Az amerikai dalszerző-énekesnő bécsi koncertjeire minden jegy elkelt, naponta 65 ezer látogatót vártak, a hatóságok pedig azzal számoltak, hogy további 22 ezer, belépőjeggyel nem rendelkező rajongó érkezik az osztrák fővárosba. Bécs a nagyszabású turné utolsó európai állomása lett volna London előtt.

Minden idők egyik legsikeresebb popsztárja tavaly tavasszal indította Eras nevű retrospektív turnéját, melynek koncertprogramja az összes eddigi stúdióalbumát felöleli. A média rengeteget foglalkozott a turné kulturális és gazdasági hatásaival: ez lett a történelem legnagyobb bevételét, több mint 1 milliárd dollárt generáló turnéja. A turnéból koncertfilm készült, mely több mint 250 millió dolláros bevétellel a legnagyobb kasszasikert hozó koncertfilm lett, ráadásul Golden Globe-díjra is jelölték. Nem csoda, hogy ezt követően Swift kiterjesztette a turnét Dél-Amerikára, Ázsiára, Ausztráliára és Európára is. A turné európai szakaszát Párizsban kezdte meg májusban, nem sokkal azt követően, hogy megjelentette tizenegyedik, The Tortured Poets Department című albumát. A turné európai szakaszának így valamelyest az arculata is megváltozott – az európai koncerthelyszínekre pedig még az Egyesült Államokból is özönlöttek a rajongók.

A meghiúsított terrortámadás híre szerdán este került a sajtóba. „Annak alapján, hogy kormányzati tisztségviselők megerősítettek egy, az Ernst Happel-stadionban tervezett terrorcselekményt, nem volt más választásunk, minthogy mindenki biztonsága érdekében lemondjuk a három tervezett előadást” – írta a bécsi koncertet szervező Barracuda Music az Instagramon. Ez nem sokkal azután történt, hogy Gerhard Pürstl bécsi tartományi rendőrfőnök fokozott biztonsági intézkedések életbe léptetését jelentette be. A kockázatot azonban mégis olyan mértékűnek ítélték meg végül a hatóságok, hogy lefújták a három gigakoncertet.

A készülő terrorcselekménnyel kapcsolatban szerda reggel az alsó-ausztriai Ternitzben letartóztattak egy 19 éves, északmacedón származású osztrák állampolgárt, majd Bécsben egy 15, valamint egy 17 éves fiatalt. A rendőrség szerint a 19 éves gyanúsított az interneten radikalizálódott, és azt is tudják róla, hogy júliusban hűséget fogadott az ISIS vezetőjének. Otthonában vegyi anyagokat találtak, a Bécstől egyórányira elterülő Ternitzben ezért ideiglenesen több házat is evakuáltak. A gyanúsított csütörtökön beismerő vallomást tett: pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni Taylor Swift bécsi koncertjén. Koncertjegye nem volt, az Ernst Happel-stadion közelében készült támadásra. Az iszlamista hálózattal való kapcsolata miatt már korábban rendőri megfigyelés alatt állt. A gyanúsított az interneten tanulmányozta a pokolgépkészítést, és a nyomozóknak tett vallomásában elmondta, hogy csütörtökön vagy pénteken akart végezni magával a tömegben.

A három nagyszabású koncert lemondása nem lehetett könnyű döntés a bécsi hatóságok számára, hiszen Swift koncertjei gigászi összegeket jelentenek az egyes helyszíneknek. Londonban például 380 millió dollárra becsülik a bevételt, amelyet a városba érkező rajongók hoznak. A turnét kísérő gazdasági erőkről, melyet az amerikai énekesnő koncertjei generálnak, „Swiftonomikaként” is beszélnek.

Az, hogy koncertek támadások célpontokká válhatnak, természetesen nem újdonság. Az egyik legemlékezetesebb eset a 2015 novemberében történt merénylet a párizsi Bataclan színház ellen. A színházat az ISIS fegyveresei támadták meg, miközben más célpontokat is célba vettek a városban – összesen 130 embert öltek meg.

A popsztárok koncertjein összegyűlő tömegek is váltak már merényletek célpontjává. 2017 májusában szintén egy iszlamista csoport vállalta magára az angliai Manchesterben történt öngyilkos merényletet, melyet egy Ariana Grande-koncerten követően vittek véghet – itt 22 ember vesztette életét. Az Egyesült Államokban egy 2017-es Las Vegas-i zenei fesztiválon történt tömeglövöldözésben 60 ember halt meg.

Taylor Swift maga is reagált ezekre az esetekre. Azt, hogy ilyen típusú támadás a saját koncertjén is megtörténhet, azt a „legnagyobb félelmének” nevezte. „Hatalmas mennyiségű tervezést, költséget és erőfeszítést fordítottunk arra, hogy a rajongóim biztonságban legyenek” – írta akkoriban a sztár, aki azt is elmondta, hogy mindig hord magával lőtt és szúrt sebek ellátására alkalmas sürgősségi elsősegélynyújtó felszerelést.

A Bécsben történtek vélhetően az Eras-turné utolsó európai állomásával, a londoni koncertekkel kapcsolatban is felvetnek majd biztonsági kérdéseket. A brit fővárosban egyébként július végén pont egy Taylor Swift-témájú tánc- és jógaprogramon történt tragédia, ahol egy 17 éves fiú három kislányt késelt halálra és további gyerekeket és felnőtteket sebesített meg. A rendőrség szerint akkor nem terrorcselekmény történt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?