Fővédnök a közönség

Tegnap zárta kapuit a Művészetek Völgye Fesztivál. A tíznapos programsorozatot a hagyományoknak megfelelően idén is hat helyszínen rendezték meg. A legjobb nyári fesztiválok egyikének otthont adó hat balatonfelvidéki település neve mára már fogalommá vált: Kapolcs, Monostorapáti, Taliándörögd, Vigántpetend, Öcs és Pula.

„Spontán örömkoncert”Agszer Gábor felvételeAz időjárás idén nem volt túlzottan kegyes az immár 18. alkalommal megrendezett, minden szempontból rendhagyó és különleges összművészeti fesztivál mintegy 200–300 ezres közönségéhez. Az évről évre visszajáró völgybarátokat, illetve a most először kilátogató közönséget azonban bőven kárpótolta az időjárás viszontagságaiért a valóban pazar és egyedülálló programkínálat: 74 helyszínen 1025 különféle program keretében mintegy 3300 fellépő szórakoztatta a publikumot. A völgyezőket egyebek mellett klasszikus, zenés, tánc- és utcaszínházi előadások, könyvbemutatók, irodalmi estek várták. A fesztivál összművészeti jellegét bizonyítja, hogy a tervezők a fazekas és keramikus találkozókon kívül egyebek mellett egyházi, világzenei és dzsesszkoncertekkel, táncházakkal, spontán örömkoncertekkel, játszóházakkal is megörvendeztették a völgy közönségét. A látogatók mintegy hetven kiállítást tekinthettek meg a tíz nap során. A kapolcsi kastélyban Megújuló örökség címmel az elmúlt években helyreállított határon túli épületek fotóit bemutató kiállításra várták az épített örökség iránt érdeklődő közönséget. A kapolcsi Fazekas Műhely és Galériában Szurdi Éva keramikus alkotásaiból nyílt kiállítás. A taliándörögdi református templomban Keresztes Dóra grafikus Zsoltár parafrázisok című linómetszet-sorozatát tekinthette meg a közönség. A kulturális programokat környezet- és természetvédelmi programokkal, „zöldberuccanásokkal”, teljesítménytúrákkal egészítették ki.

Pulán a bátrabbak denevérek társaságában tölthették el az éjszakát. A befogás során közelebbről is megismerkedhettek a különös lényekkel. Vigántpetend határában a madárgyűrűzést próbálhatták ki a vállalkozó kedvűek. A zenerajongóknak is számos csemegét kínált a fesztivál. A kapolcsi Malompart vendéglőben a Dés László – Balázs Elemér kvartett Gregorián feldolgozásai csendültek fel, a vigántpetendi katolikus templomban a népszerű barokk darabokat előadó Excanto Együttes koncertezett. Az öcsi kőfejtőben Lajkó Félix és zenekara, Pulán a Besh o droM kápráztatta el a zenei ínyenceket. A völgyből nem hiányozhatott Cseh Tamás sem, aki már évek óta rendszeres fellépőnek számít.

A fesztiválon a színházak is képviseltették magukat. A Bárka Színház színészei egyebek mellett Shakespeare Hamlettjét, Slawomír Mrožek Mulatságát adták elő. A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Csehov Három nővérét hozta el Kapolcsra.

Természetesen a humor sem hiányozhatott a fesztiválról. Taliándörögdön Szőke András osztályfőnöki órái és tárlatvezetései, Monostorapátin a Godot Dumaszínház előadásai szolgáltak bőven mókával és kacagással.

A Márta István, az Új Színház igazgatója ötletéből első alkalommal 18 évvel ezelőtt megvalósult fesztivál évről évre több látogatót vonz. Az idei Művészetek Völgye azért is különleges volt, mert a rendezvény életkorát tekintve most vált nagykorúvá. Völgyezni mára már életérzéssé vált, hasonlóan a Szigethez egyre többeket von bűvkörébe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?