Federico Fellini filmjelmezei és rajzai

Budapest. Federico Fellini Rimini szülötteként mindig is igyekezett népszerűsíteni városát. Könyvet írt róla, filmje helyszínének is választotta. Lakóiról mintázta az Amarcord több figuráját, s rajzokkal is megörökítette Rimini nevezetes alakjait.

Budapest. Federico Fellini Rimini szülötteként mindig is igyekezett népszerűsíteni városát. Könyvet írt róla, filmje helyszínének is választotta. Lakóiról mintázta az Amarcord több figuráját, s rajzokkal is megörökítette Rimini nevezetes alakjait. Ezekkel találkozhat a közönség a budapesti Olasz Kultúrintézetben látható tárlaton.

Valamennyire az is ismerheti Riminit, aki eddig sohasem fordult meg az Adria-parti fürdőhelyen. Világhírű fia – Federico Fellini – ugyanis még a hatvanas évek végén könyvet írt szülővárosáról Az én Riminim címmel, majd nagy sikerű filmje – az Amarcord – röpítette iránta érzett rajongását a határokon túlra. Miközben az izmosodó fasizmusról humorosan vitriolos freskót fest, sorra feltűnnek a varázslatos helyszínek: a Piazza Cavour fenyőtobozos szökőkútja a peremére szállott pávával, vagy a Scalinata dell’Arrengo szabadtéri márvány lépcsősora éppúgy, mint a Grand Hotel habostortaszerű cifra-palotája.

Akinek megadatik, hogy Riminibe látogasson, a Via Oberdan sarkán már messziről felfedezheti az Amarcord harsány figuráinak tarkabarka kavalkádját az első emeleti erkély korlátján. A néhai rendező családjának, valamint a róla elnevezett alapítványnak jóvoltából a Via Clementini 2. alatt, néhai lakóháza teljes földszintjét afféle házimozivá alakították, ahol a Museo Fellini „cégtábla” mellett az illúziókeltés már a bejáratnál elkezdődik az Amarcord eredeti plakátjával, a teremben pedig nonstop vetítés folyik, a remekmű sokrétű dokumentációjával. Itt nemcsak a szakértő tudósok, kritikusok kutathatnak az archívumban, hanem a laikus közönség is szórakoztató módon találkozhat a filmvászon mágusával. Például a filmbéli óceánjáró kivilágított óriásmakettje mellett csak kukkolva élvezheti a falba vágott kajütablakon át az Amarcord pergő képsorait, a kísérő katalógus borítója is hasonló megoldással nyit rálátást Gradisca kisasszony kidomborodó hátsójára. A nagyfenekű és nagymellű, de legalább ugyanolyan nagyszájú és nagyszívű hölgy nemcsak a tejfelesszájú kamaszok, hanem az érett nőcsábászok szívét is megdobogtatta, valahányszor terjedelmes bájait riszálva végigvonult a korzón.

A budapesti vendégkiállítás január 31-ig látogatható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?