Ének, tánc és zene a völgyben

A gombaszögi völgy semmit sem veszített szépségéből, idén is vonzó kulisszaként szolgál majd a Szlovákiai Magyarok Országos Kulturális Ünnepélyéhez, amely pénteken kezdődik és vasárnapig tart. Felújított színpad és színes műsor várja a nézőket. Konkoly László, a fesztivál programszervezője, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes vezetője nagyon bizakodik, hogy az időjárás nem húzza keresztül a számításaikat, és sokan kilátogatnak a hétvégén a völgybe.

Somogyi Tibor felvételeEgy személyes kérdéssel kezdeném: emlékszik még az első gombaszögi fesztiváljára?

Hogyne. 1989-ben a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptánccsoporttal jártam először Gombaszögön, és a legmeghatározóbb élményeim közé tartozik. Akkoriban még másképpen zajlott a fesztivál, nagyon sok csoport működött, és a nyolcvanas éveket, a kilencvenes évek elejét egyfajta „néptáncőrület” jellemezte. Annak idején a folklórnak sokkal nagyobb szerepe volt Gombaszögön. Mára kicsit megváltozott a fesztivál jellege – de ezen talán nem is kell csodálkozni, hiszen a világ is megváltozott –, népművészeti fesztiválból kulturális fesztivállá alakult, és a népművészet mellett más műfajok is megjelentek.

Mi az oka annak, hogy a „néptáncőrület” napjainkra alábbhagyott?

Ez inkább csak szlovákiai jelenség. Magyarországon a folklórmozgalom a mai napig hihetetlen tömegeket mozgat. Szinte minden településen van néptánccsoport. Nem szólva arról, hogy a népművészet az iskolai tananyag része lett, és rengeteg népművészeti iskola működik. Nálunk sajnos a folklór nem került be az oktatásba, és ez érződik is a fiatalok ének- és tánctudásán. Háttérbe szorult a testmozgás is. Az a tapasztalatom, hogy azoknak a fiataloknak, akik ma kezdenek el táncolni, rosszabb a fizikai adottságuk, mint mondjuk a tíz évvel ezelőttieké.

Mivel lehet manapság néptáncra csábítani a fiatalokat?

Többféle programmal igyekszünk felkelteni az érdeklődésüket, abban a reményben, hogy utánpótlásra is sikerült szert tennünk. Pozsonyban már öt-hat éve havonta táncházat szervezünk, tavaly pedig elindítottuk a Szőttes tánctábort, ahová nem profi táncosokat várunk, hanem lelkes amatőröket. Olyanok is bátran részt vehetnek ebben a nyári táborban, akik még nem táncoltak, de szívesen kipróbálnák.

Visszatérve Gombaszögre: a fesztivált a Csemadok Rozsnyói Területi Választmánya szervezi, a programot pedig már harmadik éve ön állítja össze. Melyek a fő szempontok a műsor összeállításánál?

A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes vezetőjeként az egyik legfontosabb dolognak a saját kultúránk megőrzését és bemutatását tartom. A felvidéki magyarság kulturális fesztiváljának egyik alapvető feladata, hogy teret biztosítson a hazai magyar kultúrának, ezen belül főleg a hagyományőrző csoportoknak, a néptáncegyütteseknek. Szerencséseknek mondhatjuk magunkat, mert van néhány nagyon jó csoportunk, ezek közül mindenképpen meg kell említeni az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttest, a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttest, amely idén ünnepli fennállásának 55. évfordulóját, és természetesen nem hagyhatom ki a Szőttest sem, amely például a Martin György Néptáncszövetség minősítő versenyén már négyszer szerzett kiváló minősítést.

Mi várja hétvégén Gombaszög közönségét?

A folklórműsorban a már említett három együttesen kívül fellép a füleki Palóc Táncműhely, a farnadi Nádas, és természetesen a régió folklórcsoportjai. A gálaműsor szereplői között vannak a Hagyományőrző Ödönyi Csoltói Romák, és ők lesznek a folkkocsma házigazdái is. Az eddigi gyakorlattal ellentétben a szombat esti táncházat a völgyben, a hatalmas sörsátorban rendezzük meg. Lesz népművészeti vásár és népi mesterségek bemutatója, hiszen a régió egyik különlegessége, hogy számos kiváló kézműves működik ezen a vidéken, akiktől bizonyára el lehet majd lesni néhány műhelytitkot. Magyarországról érkezik az Abrakadobra együttes, amely gólyalábas és tűzzsonglőr bemutatót tart. Anyalai Pepes Sándor és zenekara jó ebédhez húzza majd a nótát. Elsősorban a fiatalokat szeretnénk megszólítani a Kistehén Tánczenekar péntek esti, nyitó koncertjével, valamint a Megasztár idei döntőseinek vasárnap esti koncertjével. Azt hiszem, korhatár nélkül ajánlható Lakatos Róbert és a RÉV zenekar műsora, ők szombat este lépnek fel, és zenéjükben a komoly- és a népzenét ötvözik. Szinte minden héten koncerteznek, főként Magyarországon, a múlt hónapban pedig Párizsban vendégszerepeltek. Ugyancsak szombat este mutatja be a felvidéki Rockszínház az István, a király című rockoperát.

Milyen újdonsággal szolgál az idei fesztivál?

Idén egy gyerekeknek szóló blokkot is készítettünk, amely vasárnap délelőtt lesz. Bábszínházi előadás, mesemondók, gyermektánccsoport és Badin Ádám meseszínháza várja a kicsiket. Remélem, hogy kilátogatnak a völgybe, csakúgy, mint a szüleik, hiszen egész napos program várja a közönséget. Bízom benne, hogy a kínálatban mindenki megtalálja a kedve és ízlése szerint valót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?