Elismerés tényfeltáró újságírásért

JUHÁSZ KATALINPozsony.

JUHÁSZ KATALIN

Pozsony. A hétvégén kiadónk, a Petit Press látta vendégül a Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Európai Egyesülete (MIDAS) közgyűlésének küldötteit, akik a szakmai programot követően a régió látnivalóival is megismerkedhettek.

A MIDAS társadalmi érdekvédelmi szervezet, amelyhez 12 országból 30 kisebbségi napilap, köztük az Új Szó is csatlakozott. Közgyűlésüket évente más-más helyszínen tartják, Pozsonyban utoljára tíz évvel ezelőtt tanácskoztak.

A szervezet két fontos díjat is alapított, amelyeket minden évben a közgyűlést követő gálán adnak át. A MIDAS-díjat a kisebbségi témában maradandót alkotó újságíróknak adományozzák. Idén lapunk és a Vasárnap munkatársa, Vrabec Mária érdemelte ki az elismerést a Malina Hedvig-ügyről írt, lapunkban megjelent cikksorozatáért. Molnár Norbert, az Új Szó főszerkesztője laudációjában kiemelte a díjazott elhivatottságát, bátorságát és kompromisszummentes, objektív hozzáállását, amellyel az oknyomozó újságírás fontos szerepét bizonyította egy olyan ügy kapcsán, amely politikai botránnyá nőtte ki magát. Vrabec Mária köszönőbeszédében kiemelte, hogy számára az ügy legnagyobb pozitívuma az volt, hogy megismerhette Malina Hedviget, „egy csodálatra méltő nőt, aki nem tört meg a hihetetlen megaláztatás nyomása alatt, illetve ügyvédjét, aki nem ijedt meg az államhatalom erőfölényétől. Számomra a legfontosabb tapasztalat azonban az, hogy újságíróként félelem nélkül állhattam az igazság pártjára, mert erős bázisként magam mögött tudhattam a kiadó és a szerkesztőség vezetését, munkatársait” – hangsúlyozta Vrabec Mária, miután a MIDAS elnöke, Toni Ebner kezéből átvette a díjat.

A nemzetközi szervezet másik elismerése, a Habsburg Ottóról elnevezett díj azoknak a többségi sajtóban dolgozó újságíróknak szól, akik a kisebbségvédelem és a kulturális sokszínűség bemutatása terén nyújtottak kiemelkedő teljesítményt az adott évben. Idén a brit The Guardian isztambuli munkatársa, Constanze Letsch érdemelte ki a díjat, amelyet Habsburg Ottó legidősebb fia, Habsburg Károly adott át neki.

A díjátadó ünnepségen felszólaló Rudolf Chmel volt kisebbségi és emberjogi miniszterelnök-helyettes, a szlovák parlament emberjogi bizottságának elnöke külön „díjazta” azt a tényt, hogy idén mindkét fontos elismerést a (látszólag) gyengébb nem képviselője kapta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?