Ellenőrizted már az életbiztosításodat? Vigyázz, mert ez a hiba sok pénzbe kerülhet!

4438677

Sokan elfelejtik ellenőrizni és frissíteni az életbiztosításukat, pedig ettől függ, hogy a biztosítás milyen mértékben segíti őket nehéz helyzetekben.

"Ha egy ügyfél nem frissíti életbiztosítási szerződését, és azt helytelenül állította be, akkor akár az utólsó pillanatban is kiderülhet, hogy nem jogosult a biztosítótól kártérítésre, vagy baj esetén olyan összeget fizetnek neki, amely nem segít, és nem fedezi a jövedelemkiesését" - figyelmeztetett Patrik Szabó, a Fingo.sk életbiztosítási vezetője.

Rámutatott, hogy ha az embereknek van életbiztosítása, az nem jelenti azt, hogy megfelelő fedezettel rendelkeznek. Az öt vagy tíz évvel ezelőtti biztosítás ugyanis a legtöbb esetben nem fedezi a jelenlegi igényeket. 

"Az évek során változhatott az emberek anyagi helyzete, a jövedelmi viszonyok, a hiteltartozások, nőtt az infláció, és az egészségbiztosítók által nem térített gyógyszerek vagy orvosi eszközök költsége is emelkedett. Az életbiztosításnak mindezeket a változásokat tükröznie kell" - hangsúlyozta a szakértő.

Véleménye szerint nincs egy általános formula az életbiztosítási díjak megállapítására vagy a megfelelő kiegészítő biztosítási csomagok kiválasztására az életbiztosítási szerződés megkötésekor. Azt ajánlja azonban, hogy kövessünk bizonyos általánosan érvényes szabályokat. Az optimális kötvényeknek és biztosítási összegeknek figyelembe kell venniük a családi helyzetet, a jövedelmet, a foglalkozást és a pénzügyi kötelezettségek szintjét.

"A betegség vagy sérülés miatti hosszú távú jövedelemkiesés befolyásolhatja az ügyfelek életszínvonalát, és akár pénzügyi nehézségekbe is sodorhatja őket. Ezért a nagyobb kockázatok, például kritikus betegségek, maradandó következmények vagy rokkantság esetén azt javaslom, hogy a biztosítási összeget legalább két év jövedelemkiesés fedezésére állítsuk be" - számszerűsítette Szabó.

Szerinte az életbiztosítás felülvizsgálatát legalább két-háromévente, de minden jelentősebb életmódváltáskor, például lakásvásárlás és jelzáloghitel felvétele, vagy a foglalkozás kockázatosságának megváltoztatása esetén is el kell végezni. 

"Mind az életbiztosítás megkötésekor, mind annak módosításakor alaposan el kell olvasni az egyes kockázatok feltételeit. Természetesen az ár is fontos, de nem fontosabb, mint a kiegészítő biztosítások megfelelő megválasztása, a biztosítási összeg nagysága, valamint a kizárások, a biztosítótársaságok hozzáállása a biztosítási kárrendezéshez és így tovább" - tette hozzá a szakértő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?