Beiktatták hivatalába az új köztársasági elnököt, Peter Pellegrinit

pellegrini k

Peter Pellegrini ma délben letette az államfői esküt a parlament előtt, és elfoglalta a köztársasági elnöki hivatalt. 

18:31 – Magyarország köztársasági elnöke, Sulyok Tamás a közösségi hálón gratulált Peter Pellegrini államfőnek. „Letette az államfői esküt Peter Pellegrini. Gratulálok, és jó munkát kívánok Szlovákia új köztársasági elnökének!” – írta.

18:12 – Az újonnan beiktatott köztársasági elnök a dévényi (Devín) Szabadság kapuja emlékműnél tisztelgett. Az ünnepi ceremóniából már csak egy program van hátra, este 8 órakor ünnepi fogadás veszi kezdetét a pozsonyi várban.

18:05 – Peter Pellegrini koszorút helyezett el a pozsonyivánkai (Ivanka pri Dunaji) Štefánik-emlékműnél.

17:09 – A Smer szerint Peter Pellegrini köztársasági elnök beiktatási beszéde államférfiúi és hazafias volt. Bővebben...

Galéria

16:14 – „Fennakadások nélkül zajlik az államfő beiktatási ünnepsége, a biztonsági intézkedések azonban továbbra is érvényben maradnak. Eddig egyetlen incidenst sem regisztráltunk” – tájékoztatott a rendőrség.

15:35 – Ferenc Pápa is gratulált elnöki beiktatása alkalmából Peter Pellegrininek. „Szívből gratulálok önnek elnöki mandátuma megkezdésekor, egyúttal imádkozom önért" – fogalmazott üdvözletében a pápa, amelyet Nicola Girasoli szlovákiai apostoli nuncius olvasott fel a pozsonyi Szent Márton-székesegyházban celebrált szentmise végén. „Kívánom, hogy Isten adjon erőt és bölcsességet a közjó szolgálatához, isteni áldást és békét küldök Önnek és az egész szeretett szlovákiai népnek” – üzente az államfőnek a katolikus egyházfő.

15:31 – Az embereknek nem szabad elfogadniuk azt a hamis nézetet, hogy a vitának el kell tűnnie a politikából. A vita természetesen hozzátartozik a politikához, a politikában helye van a vélemények ütköztetésének, az eszmék és az értékek küzdelmének. Ennek a harcnak azonban meg kell hogy legyenek a szabályai – fogalmazott beiktatási beszédében Peter Pellegrini köztársasági elnök. Bővebben...

15:17Zuzana Čaputová szimbolikusan átadta az elnöki palota kulcsait Peter Pellegrininek. Most az ünnepi ebéd következik, amelyen Pellegrini tizenöt fiatalt és tizenöt idős embert lát vendégül.

15:07 – Zuzana Čaputová a Grassalkovich-palotában fogadta Peter Pellegrinit. Az új államfő virágcsokorral köszöntötte elődjét.

Letette az államfői esküt Peter Pellegrini

15:02 – Milan Majerský, az ellenzéki kereszténydemokraták vezetője azt kívánja Peter Pellegrini köztársasági elnöknek, hogy államférfihoz méltó módon lássa el feladatait, és a szűk politikai csoportok érdekeivel szemben mindig a lakosság javát és érdekeit helyezze előtérbe. Bővebben...

14:53 – Vége az ünnepi szentmisének, Peter Pellegrini hamarosan átveszi az elnöki palota kulcsait.

14:49 – Branislav Gröhling, az ellenzéki SaS elnöke úgy fogalmazott, reméli, Peter Pellegrini nem tér el a hivatalos elnöki esküjétől, és attól az ígéretétől, hogy mindenki elnöke lesz, nem csak azoké, akik rá, vagy a koalícióra szavaztak. Bővebben...

14:45 – Peter Pellegrininek nehéz dolga lesz államfőként, nagyon magasan van a léc – fogalmazott az új államfő beiktatására reagálva Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (PS) elnöke a közösségi médiában. Bővebben...

14:22 Peter Pellegrini azt ígérte, egyesíti Szlovákiát, és hozzátette, egy egységes és összetartó nemzet vízióját kínálja. Erős és gondoskodó állam megteremtésére akar törekedni. Bővebben...

14:13 – Zuzana Čaputová a közösségi hálón is gratulált Szlovákia új államfőjének. „Azt kívánom neki, hogy a mandátumát sikeresen kitölthesse, és teljesíthesse küldetését, amely az összes polgár szolgálata. Nekünk, egész Szlovákiának pedig békésebb időket kívánok” – írta.

13:57 – Peter Pellegrini köztársasági elnök az államot, a nemzetet, a családot és az embert tartja értéknek. Bővebben...

13:50 – A köztársasági elnök a közmédiának adott interjújában arról beszélt, hogy továbbra is szorgalmazni szeretné annak a kerekasztalnak az összehívását, amelyre az ellenzéki és kormánypártok képviselői egyaránt meghívást kapnának. Erre eredetileg a Fico-merénylet utáni napokban került volna sor, ám végül meghiúsult.

Letette az államfői esküt Peter Pellegrini

13:37 – Kezdetét vette az ünnepi szentmise a Szent Márton-dómban. A szertartás nagyjából egy óráig fog tartani, Peter Pellegrini ezután átveszi Zuzana Čaputovától az elnöki palota kulcsait.

13:25 – Az államfő első külföldi útja Brüsszelbe vezet – Peter Pellegrini a májusi nyitrabányai (Handlová) merénylet után lábadozó Robert Fico miniszterelnököt képviseli az uniós vezetők informális találkozóján.

13:24 – Peter Pellegrini a közszolgálati televíziónak adta első interjúját köztársasági elnökként.

13:12 – Az államfő a Hviezdoslav téren összegyűlt tömeg megközelítése nélkül hagyta el a Szlovák Filharmónia épülete előtti területet.

Galéria

12:55 – A köztársasági elnök a védelmi miniszter, Robert Kaliňák (Smer) társaságában a Hviezdoslav téren köszöntötte Szlovákia fegyveres erőinek katonáit. A helyszínen több százan jelentek meg. A környéket a rendőrség őrzi, a rendezvény biztonságáról többek között az épületek tetejére vezényelt mesterlövészek gondoskodnak.

12:40 – Peter Pellegrini az alábbi szavakkal zárta első beszédét államfőként: „Isten áldja meg a szlovákiai embereket, Isten védje Szlovákiát!” Peter Žiga ezután hivatalosan is lezárta a parlament rendkívüli ülését.

12:35 – Az államfő elmondta, a politikai vitákat a szavazóhelyiségekben kell megoldani, nem pedig erőszakkal. „Szlovákiának gyógyírre van szüksége a megosztottság leküzdésére, ez pedig a béke” – jelentette ki. Hozzátette: úgy gondolja, a médiának mindenképpen szerepe van abban, milyen állapotban van a közélet.

Galéria

12:25 – Peter Pellegrini beszédében a Robert Fico elleni merényletet is megemlítette, amely esemény szerinte véget vetett annak a felfogásnak, hogy Szlovákiában nem kerülhet sor egy kormányfővel szembeni támadásra. Az ukrajnai háború kapcsán az államfő elmondta, a menekültek rémült arca az utcákon rengeteg szlovákiai polgárnak lerombolták azon elképzelését, miszerint a háború csak egy történelemkönyvekből ismert fogalom. „Mindent meg kell tennünk a béke érdekében, soha nem fogjuk megengedni a katonai konfliktus további eszkalációját. A béke utáni vágy természetes, semmiképpen sem az agresszor megdicsőülése” – tette hozzá.

12:18 – „Ez a különleges pillanat nem rólam szól. Az elnök az ország szimbóluma és az emberek képviselője nemcsak itthon, hanem a nagyvilágban. Nem önszántamból állok most itt, hanem azért, mert két hónappal ezelőtt a nép hivatalba küldött” – jelentette ki immáron köztársasági elnökként Peter Pellegrini. Az államfő hangsúlyozta, azoknak is az elnöke szeretne lenni, akik nem rá szavaztak.

12:02Peter Pellegrini hivatalosan is letette az államfői esküt az Alkotmánybíróság elnöke, Ivan Fiačan előtt, majd elfoglalta a köztársasági elnöki hivatalt. „Becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy a Szlovák Köztársasághoz hű leszek. Törődni fogok a szlovák nemzet, a nemzeti kisebbségek és a Szlovák Köztársaságban élő etnikai csoportok jólétével. Feladataimat a polgárok érdekét szem előtt tartva látom el, megőrzöm és megvédem az Alkotmányt és a törvényeket” – idézett az Alkotmány szövegéből Pellegrini.

11:53 – A Szlovák Filharmónia épületében kezdetét vette a plénum rendkívüli ülése, amelyet a parlament alelnöke, Peter Žiga nyitott meg.

11:40 – Végül, de nem utolsósorban Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnök is megérkezett a Vigadóba.

11:37 – A leköszönő köztársasági elnök, Zuzana Čaputová párja, Juraj Rizman, valamint a parlament alelnöke, Peter Žiga (Hlas) társaságában érkezett meg a Szlovák Filharmónia épületébe.

11:35 – A Magyar Szövetség elnöke is elfoglalta helyét a Vigadóban (Reduta). Forró az államfőválasztás első fordulójában mérettette meg magát, a szavazatok 2,9%-át kapta.

11:33 – Patrícia Medveď Macíková fogja vezetni az elnöki palota kommunikációs osztályát. Ezt a közszolgálati televíziónak adott rövid interjújában erősítette meg. Macíková eddig a Hlas és Peter Pellegrini szóvivőjeként dolgozott.

11:25 – A miniszterek többsége már megérkezett a beiktatás helyszínére. Pár perce Ivan Korčok is megjelent, aki alulmaradt Peter Pellegrinivel szemben a tavaszi elnökválasztáson.

11:20Az eskütételre a Szlovák Filharmónia épületében kerül sor. A helyszínre kormánytagokat, valamint parlamenti és EP-képviselőket várnak. Robert Fico (Smer) miniszterelnök nem tud részt venni az eseményen, pénteken azonban üzent Pellegrininek: sok erőt és sikert kívánt neki a legmagasabb alkotmányos tisztségviselői feladatainak ellátásához. Bővebben...

11:09 – A mai nap folyamán lezárásokra kell számítani Pozsonyban, a forgalomkorlátozások elsősorban az Óvárost, Dévényt, illetve a D1-es és D2-es autópályák felhajtóit érintik. Bővebben...

11:02Az ünnepi ceremónia délben kezdődik, és egészen estig fog tartani. Délután 1 órakor Peter Pellegrini a Hviezdoslav téren köszönti a fegyveres erők katonáit, ezt követően szentmisét tartanak a pozsonyi Szent Márton-dómban. Az újonnan hivatalba lépő köztársasági elnök várhatóan 14:50-kor veszi át Zuzana Čaputová leköszönő államfőtől a Grassalkovich-palota kulcsait, majd ünnepi ebéd következik, amelyen Pellegrini tizenöt fiatalt és tizenöt idős embert lát vendégül. Szombat este Pellegrini koszorút helyez el a pozsonyivánkai (Ivanka pri Dunaji) Štefánik-emlékműnél, majd a dévényi (Devín) Szabadság kapuja emlékműnél tiszteleg. A beiktatási esemény végén, este 8 órakor ünnepi fogadást tartanak a pozsonyi várban.

10:55 – Pellegrini beiktatásán többek között részt vesz Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök, valamint Miloš Zeman korábbi cseh államfő. Zemant Ivan Gašparovič volt köztársasági elnök és Andrej Danko (SNS), a parlament alelnöke fogadta péntek este a pozsonyi Carlton szállodában.

10:52A leendő köztársasági elnök az esemény apropóján Facebookon azt írta, élete legfontosabb pillanatára készül. „Rengeteg érzés kavarog bennem – büszkeség, öröm, de hatalmas felelősség és tisztelet is. Hálás vagyok azért a rendkívül erős mandátumért, amelyet az áprilisi választáson szereztem Szlovákia polgárai bizalmának köszönhetően. Mélységesen nagyra értékelem bizalmukat; remélem, hogy nem fogok csalódást okozni” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?