Parkolási díj nélkül is lehet szép egy város

parkolo k

Emberek tömegei mérgelődnek világszerte azon, hogy nincs elég parkolóhely, és azon is, hogy a parkolásért fizetni kell. A vélemények megoszlanak arról, hogy szükség van-e fizetős parkolásra. Valakik szerint szükségtelen. Mások szerint kell. De mire is?

Alapvetően az még nem lenne baj, ha (soha el nem túlzott mértékben) pénzt kérnek a parkolásért, de ez kizárólag akkor tekinthető helyénvalónak, ha a település vezetése értelmes döntéseket hozva magára a településre, ilyenformán a lakosságra költené az így beszedett pénzt. Épülhetne-szépülhetne belőle az adott város. És ugye szebb környezetben az ember is jobban érezheti magát. De sok helyen ez csak egy a szép álmok közül. 

Mert mi történik a világ sok településén? Olyasmi, ami egyenesen felháborító. Ez az a helyzet, amikor és ahol a község vezetése odaadja a kijelölt parkolóhelyekért elkérhető parkolási díjak beszedésének jogát valamilyen magáncégnek. Ilyenkor az efféléből élő magánvállalkozók gazdagodnak, de az adott városban ettől semmi nem lesz szebb, jobb vagy akár csak felújított. 

Ennyit felvezetésként. És most jöjjön az, amiért e sorok születnek! 

Június 6-án egy barátommal Szakolcára kellett mennünk. Reggel, amikor autóba ültünk, szemerkélt az eső. Amikorra délelőtt odaértünk, már sehol egy felhő, a nap melege biztosította, hogy kellemes napunk legyen. A belvárosban akartuk leállítani az autót. Nem találtunk sehol parkolóórát, sem táblát, ami a parkolással kapcsolatban tájékoztatna. Megkérdeztünk egy fiatal hölgyet, aki épp mellettünk kilépett egy üzletből. Azt mondta, nem kell fizetni a parkolásért. Nem hittünk a fülünknek. Értetlenül köröztünk az autó környékén, hogy hátha mégis van parkolóóra valahol „elbújtatva”. Ez jól jellemzi korunkat: megszoktatják az emberrel, hogy mindenért fizetni kell, és emiatt, ha egyszer valahol valamiért nem kell, azt már el sem akarja hinni. Megkérdeztünk még valakit. Ő megnyugtatott bennünket, hogy Szakolcán minden kijelölt parkolóhely – a lakótelepeken és a belváros lakóházai előtt egyaránt – ingyenes. Elképedtünk. De boldogok voltunk. 

Ma – amikor mindenhol csak lenyúlni akarják, és ilyen-olyan címszóval le is nyúlják az ember pénzét – ennyi is elég lehet a boldogsághoz. Másnap megnéztem a város honlapján, és ott is írták: mindenki ingyen parkolhat. Tovább növelte boldogságszintünket, hogy a város oly tiszta, hogy az önmagában szemet gyönyörködtető. Ellenpéldaként: Dunaszerdahelyen élve nem tud az ember sehol végigmenni úgy – a külső lakótelepeken és a belvárosban sem –, hogy minden lépése mentén ne lásson szemetet, kutyaürüléket. Szakolcán ilyet nem láttunk. 

Szakolca és Dunaszerdahely összehasonlítása e vonatkozásban azt az eredményt adja, hogy a parkolásért szedett pénz nem feltétlenül járul hozzá egy város szebbé tételéhez. 

Dunaszerdahelyen szednek parkolási díjat. És lehet, hogy a városra költik, de ez a hétköznapokban nem igen látszik. Ráadásul a (nem csak emiatt) morgolódó emberek közül sokan sokat szemetelnek, kutyája piszkát sem szedi fel mindenki. 

Ezzel szemben a jelenleg ingyenes parkolást biztosító Szakolca nem jut pénzhez parkolási díj címén. Szakolca mégis szép. És tiszta, mert lakói a környezetük tisztán tartásához nem a városra hagyatkoznak. Az ott élők nem várják el, hogy őutánuk felszedesse a város a szemetet, hanem nem dobálnak el semmit az utcán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?