Gyermeket szeretne? A férfi termékenységét a mesterséges intelligencia is felmérheti

medirex

Hogyan lehet hatni a spermium minőségére, és mikor kérjünk segítséget? 

Próbálkoznak, de nem történik semmi. A gyermekvállalásra törekvő párok több mint a felénél a hibát a partnernél találják meg. Ha egyéves rendszeres nemi élet után nem történt meg a teherbeesés, itt az ideje orvoshoz fordulni és mindkét felet kivizsgálni. „Ezt úgy képzeljék el, mint a puzzle-t. Hogy az egyes részek passzoljanak egymáshoz, mindkét partnert ki kell vizsgálni – az életkort, az egészségi állapotot, az életmódot, az esetleges műtétet és a szedett gyógyszereket. Csak így lehet feltárni az okot” – magyarázza dr. Michal Michna, a GYNCARE asszisztált reprodukciós központ munkatársa. 

Mit árul el a spermiogram?
A férfi terméketlenségének felmérése viszonylag egyszerű. Alapvető kivizsgálás a spermiogram. Az ejakulátum elemzéséről van szó, ami megmutatja az ondósejtek minőségét és mennyiségét. „Az ondósejtek  elemzésénél segítenek a mesterséges intelligencia és az automatizált elektronikus rendszerek. Képesek megfelelő módon értékelni a spermiogramot és pontos eredményt adni, amit megkap a beteg is, ráadásul videón nézheti meg az ondósejtek mozgékonyságát és formáját” – magyarázza a szakember. 

medirex

A spermiogramot Nyitrán és Kassán a GYNCARE  asszisztált reprodukciós központ végzi. Időpontot a www.gyncare.sk/hu honlapon lehet kérni. El kell mondani, hogy egyáltalán nem hosszú és fájdalmas eljárásról van szó. A mintát diszkrét körülmények között a központban vagy odahaza veszik le.

Amikor a megelőzés nem segít
A spermiogram a férfimeddőség 90 százalékának az okát felfedi. Meghatározzák az ejakulátum mennyiségét, az ondósejtek számát, mozgékonyságát és formáját. Az alapvető paraméterek normálisak, és mégsem sikerül a fogamzás? Csodatabletta nem létezik, de fontos az életmód negatív tényezőinek megváltoztatása: abbahagyni a dohányzást, csökkenteni a stresszt, a drogok fogyasztását, korlátozni az egészségtelen étkezést, csökkenteni a túlsúlyt, mert ez mind negatívan hat az ondósejtek minőségére. 

medirex

A spermiogram kiegészítő tesztjeivel ki tudjuk vizsgálni, hogyan hatnak e tényezők az ondósejtek minőségére, s ez a kezelés helyes útjára téríthet bennünket azokban az esetekben, amikor a spermiogram alapvető paraméterei normálisak, a partner alapvető kivizsgálásainak eredményei szintén, ennek ellenére mégsem következik be a teherbeesés. Ha a spermiogram nagyon kóros, a férfi genetikai kivizsgálása ajánlott. Ilyen kivizsgálást javaslunk akkor is, ha a spermiogram paraméterei ugyan normálisak, de a kismama ismételten elvetél. „Az ismételt vetéléskor indokolt a spermiumok genetikai anyaga fragmentációjának kivizsgálása, ez a Halosperm test” – magyarázza dr. Michna, hozzátéve, hogy a kiegészítő tesztek értékes információkat adhatnak a jövendő szülők helyes kezelése szempontjából. „Segíthetnek elérni a célt, ami nem más, mint a terhesség és az egészséges gyermek világra jövetele.” 

medirex

MUDr. Michal Michna
nőgyógyász, Kassa

Az ondósejtek DNS-e fragmentációjának tesztje, a Halosperm kimutatja a hibás genetikai anyaggal rendelkező spermákat, amelyeknek kisebb a megtermékenyítési képességük. A SpermPack komplex spermiumteszt a DNS fragmentációján kívül kimutatja az ejakulátumban lévő ellenanyagokat, az oxidációs stressz mértékét és az ondósejtek  vitalitását.

Bővebb információt teljes egészségügyi ellátással Nyitrán és Kassán a GYNCARE asszisztált reprodukciós központban kapnak.

 

logo
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?