Elhunyt a soulzene keresztapja

„December huszonötödikére virradóra Atlantában tüdőgyulladás szövődményeinek következtében meghalt James Brown. Hetvenhárom éves volt” – repítették világgá a hírügynökségek.
Az amerikai énekest a soulzene keresztapjának nevezik, de nem csak ebben a stílusban alkotott.

„December huszonötödikére virradóra Atlantában tüdőgyulladás szövődményeinek következtében meghalt James Brown. Hetvenhárom éves volt” – repítették világgá a hírügynökségek.

Az amerikai énekest a soulzene keresztapjának nevezik, de nem csak ebben a stílusban alkotott. Színpadi jelenségként, büszke színes bőrűként és botrányhősként hatalmas hatással volt a zenére és a kultúrára, különösen az amerikaira. Zenéje a kemény állalásfoglalásai révén a rap előfutárának is tekinthető.

James Brown a nagy gazdasági válság idején, 1933-ban született a különösen rossz helyzetben lévő Dél-Karolinában. Gyermekéveit az utcán töltötte, s az ekkor szerzett élettapasztalatai határozták meg későbbi világszemléletét. Legnagyobb zenei sikereit a hatvanas években aratta olyan dalokkal, mint a Bewildered, az It’s A Man’s Man’s Man’s World, az I Got You (I Feel Good) vagy az I Got The Feeling. Befektetőként is hírnevet szerzett: benzinkút, étterem, sőt rádióállomás tulajdonosa volt, és csak a saját repülőgépén utazott. Életének utolsó pillanatáig aktív maradt. Tavaly értetlenkedve fogadta a visszavonulására vonatkozó kérdéseket, mondván, ugyan mit tudna csinálni, ha nem a színpadon, vagy a stúdióban lenne. Menedzsere szerint a sztár csak az elmúlt héten döbbent rá arra, miután egy rutinellenőrzést követően fogorvosa teljes kivizsgálásra küldte, hogy milyen beteg is valójában. 2004-ben prosztatarákot diagnosztizáltak nála, s akkor egy új lemezzel „ünnepelte meg a hírt”. Most már nem maradt ideje „ünnepelni”.

Hat gyerek, négy házasság, csaknem félszáz dal a Billboard kislemezlistáján – ez James Brown leltárnak a legeslegeleje. (p, origo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?