Életműszegmens

Németh Ilona kétségtelenül a rendszerváltozás utáni szlovákiai képzőművészet egyik legfontosabb alkotója. Azzá teszi mind eddigi életművének minősége, mind hazai és nemzetközi elismertsége. Nem tagadják ezt azok sem, akik az installáció műfaját mindmáig nem tudták elfogadni, mint ahogy azok sem, akik leplezetlen irigységgel szemlélik hazai és külföldi sikereit, együttműködését Európa jelentős kurátoraival.

Németh Ilona: Kapszulák, 2003. (Jelenleg Győr belvárosában, a Baross utcában van kiállítva.) Ravasz Marián felvételeNémeth Szegmens című első gyűjteményes kiállítása április 1-jén nyílott meg a Besztercebányai Állami Galéria patinás épületében, és május 13-ig tekinthető meg.

A Katarína Rusnáková műtörténész kurátorsága alatt kivitelezett kiállítás az elmúlt öt évre tekint vissza. A három szinten, öt teremben (egy-egy installáció) és két emeleti előtérben (egy-egy videóvetítés) megrendezett kiállítás a galéria teljes területét felhasználja, lehetőséget kínálva, hogy műről műre haladva figyelhessük meg Németh művészi eszköztárának és központi témájának változásait. Ebből a szempontból kulcsfontosságú az Exhibition Room (1998) és a Fotelek (2000) bemutatása, amelyek megszületésük idején a továbblépésnek két lehetséges irányát vetítették előre. Ám az 1998-as datálású, a prágai Špálovka Galériában rendezett önálló kiállításra kivitelezett előbbi mű egyben kulcsot kínál a mostani kiállítás befogadásához is. A tárlatnyitó közönségét éppen az Exhibition Room bátorította az aktív részvételre, arra, hogy belépjenek a képzőművész teremtette térbe, s a kommunikációnak ezt a formáját alkalmazzák a többi mű esetében is. Ez az interaktív multimediális installáció volt Németh eddigi művészetében a második korszakhatárt jelentő alkotás (az első a Feljegyzések a labirintusból, 1990). E művével zárta a posztfeministának is nevezett alkotói periódusát, amelyben főképpen a képiség maszkulin olvasatának bírálatára, illetve a reklámipar női testet kisajátító és eszközként felhasználó stratégiájának kritikájára összpontosított. De ugyancsak ez a műve jelezte legegyértelműbben, hogy további útja – az ezredforduló éveiben – az interaktív hanginstallációk világába vezethet. A Fotelek című videoinstalláció pedig vizuálisan is tolmácsolta a korábban csak jelzett vagy rejtett testiséget. Ez volt a második momentum Németh múlt század végi művészetében, amely megelőlegezte a későbbi váltást, mikor is a magántörténelem és a női mivolt után a teljes magánszférát implantálta a köztérbe. Az installációk új eszköztára és az új téma közösen először a Part (2000) című hanginstallációban jelent meg, amely a művész dunaszerdahelyi lakásának egy szeletét helyezte át a galéria közegébe. Ennek monumentális folytatása volt a 2001. évi Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén Jiří Surůvkával közösen prezentált Invitation for a Visit c. megainstalláció, amely a teljes otthon nyilvános térbe helyezéséig ment el (itt videofelvételen láthatjuk). A hang felhasználása 2002-ben vált még hangsúlyosabbá Németh művészetében; a magánvilág felfedése helyett egyre inkább a közélettel való személyes kapcsolatára koncentrált. ĺgy keletkezett a Kód c. hanginstalláció, amely híres amerikai filmekből kölcsönzött hangszekvenciákkal az egyszerű ember kiszolgáltatottságát, a jogainkért folytatott szélmalomharcot, a hatalom arroganciáját tematizálta. Innen már csak egy lépés volt a public art, amely az előzőnél is direktebb eszközökkel él, hiszen a környezetre, annak szociális-kulturális összefüggéseire reagál. Az ugyancsak videofelvételen megtekinthető Kapszulák (2003) a Moszkva tér – Gravitáció c. csoportos köztéri tárlatra, valamint a 2. Velencei Biennáléra készültek.

Németh Ilona kiállításának legújabb műve a néhány hete Brünnben bemutatott 27 m című hanginstalláció (Új Szó, 2004. március 24.) besztercei változata, amely azt is szemlélteti, hogy miként lehet egy alkotást más helyszínre adaptálni. A korábban 6 monológot/sétát kínáló variáns 4-re redukálódott, hogy ezúttal a művész és férje mellett a finnországi vállalkozó és a Dunaszerdahelyen évtizedek óta élő szlovák gyógyszerész közölje velünk a 27 méter hosszú útszakaszhoz kötődő egyéni emlékeit, véleményét.

Németh Ilona műveit mindig tágabb összefüggésrendszerben értelmezi, természetesen ráérezve arra, amit ma a szakirodalom vizuális kultúrának és kulturális tanulmányoknak nevez. Ennek köszönhető az is, hogy a feminista pozíciót egy komplexebb szemlélettel váltotta fel, ami lehetővé teszi mind az eszköztár kibővítését, mind a témák megsokszorozását. Mindehhez az installációk technikai kivitelezésében, a meghívók és katalógusok grafikai tervezésében megnyilvánuló maximalista hozzáállás társul.

Németh Ilona besztercebányai „kis” retrospektív tárlatának sikeréhez mindenképpen hozzájárult Ravasz Marián és Süke István minden részletre kiterjedő kiállítás-építése, valamint a galéria munkatársainak és Alena Vrbanová igazgatónőnek a segítsége. A kiállítás az alkotói pálya fontos mérföldköve, s nem csak a visszatekintés, hanem az erőpróba miatt is, hiszen nagy retrospektív kiállítása május végén nyílik a Győri Városi Képtárban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?