Egy zenés este – ajándékba

„Ajándékot kapni csodálatos érzés, mert tudjuk, hogy valaki szeret bennünket. Tiszta szívből ajándékozni pedig a legszebb érzés” – mondta köszöntőjében Jégh Izabella A Notre Dame-i toronyőr című musical-előadás előtt kedden a pasienkyi sportcsarnokban. Aznap este a Broadway Dance Company produkciója is ajándék volt, amelyet nagyon sokan kaptak.

Esmeralda, a szépséges cigánylány és QuasimodoSomogyi Tibor felvételeS hogy kinek köszönhető ez a zenés ajándék? A Music Art műsorszervező iroda – amely már számos külföldi produkciót hozott a hazai színpadokra – és az Úsmev ako dar (Ajándékmosoly) Alapítvány öszszefogásának. Ez utóbbi már évek óta a gyermekotthonok, az elhagyott gyermekek támogatásában jeleskedik, s fő célkitűzésük, hogy a gyermekotthonok minél több kis lakója találjon igazi otthonra. A jótékonysági est teljes bevételét a gyermekotthonok, a testi sérült gyermekeket nevelő intézetek és a nyugdíjasotthonok támogatására ajánlották fel a szervezők. A nemes gesztust politikai képviselőink is értékelték, hiszen a rendezvény felett védnökséget vállalt Csáky Pál miniszterelnök-helyettes, Ľudovít Kaník munka-, család- és szociális ügyi miniszter, Kvarda József, a kulturális minisztérium államtitkára, valamint Eileen Lappin Weiser, az Egyesült Államok szlovákiai nagykövetének felesége is. Az est – amint azt mottója, a „... mi is Európába megyünk” jelezte – Szlovákia európai uniós csatlakozásának ünnepe is volt egyben.

Victor Hugo, úgy tűnik, kifogyhatatlan inspirációt jelent az utókor művészei számára. A Notre Dame-i toronyőr című, nagy sikerű regénye alapján számos színpadi, film- és televíziós feldolgozás, sőt rajzfilm és balettelőadás is született. 1939-ben Maureen O’Hara, 1956-ben az olaszok gyönyörű sztárja, Gina Lollobrigida, legutóbb, 1997-ben pedig Hollywood mexikói csillaga, Salma Hayek keltette életre a filmvásznon Esmeraldát, a szépséges cigánylányt. A Nyomorultak után A Notre Dame-i toronyőr már a második Hugo-regény, amely a musicalszínpadokon is sikert arat.

Pozsonyban a Broadway Dance Company fiatal, nemzetközi csapata adta elő a romantikus történetet, amelyben Esmeralda kegyeiért a székesegyház harangozója, a rút, púpos, ám nemes lelkű Quasimodo, Frollo atya, a Notre Dame rideg és gonosz főesperese és Gaston Phoebus, a királyi gárda délceg kapitánya küzd. A mese persze nagymértékben leegyszerűsödött, sűrítődött, hiszen musicalszínpadon nincs lehetőség arra, hogy a regény valamennyi mellékszála megjelenítődjön. Maradnak a fő konfliktusok, s a főszerepet a dalok veszik át. De a zene segítségével kiválóan lehet „tömöríteni” is. A darab egyik nagyon jól megoldott jelenete volt például, ahogyan az Esmeraldába szerelmes férfiak érzelmeit tolmácsolta: ugyanannak a dalnak egy-egy szakaszát énekelte Quasimodo, Frollo és Phoebus is, jellemüknek megfelelő tolmácsolásban. Igaz, hogy az előadás angol nyelven folyt, ám ez – a jelek szerint – a népes közönséget egyáltalán nem gátolta a műélvezetben, szinte minden dalt hatalmas tapssal jutalmazott.

A Music Art és az Úsmev ako dar Alapítvány ajándékát a lelkükben vihették el az előadás nézői. Ivan Gašparovič, a HZD elnöke is tartogatott meglepetést az est végére: nem jelképes, hanem nagyon is konkrét ajándékkal állt elő. Százezer koronát ajánlott fel az Úsmev ako dar Alapítvány számlájára, a gyermekotthonok támogatására. Kétségkívül dicséretreméltó cselekedet, és üdvös lenne, ha minél több politikus érezné úgy, hogy anyagi lehetőségeihez mérten (tehát meglehetősen nagy mértékben) támogassa az arra rászorulókat. Egy botor gondolat azonban átfutott a fejemen: nem vagyok benne biztos, hogy adakozóként akkor is találkoztunk volna Ivan Gašparovičcsal az előadás után, ha netalán a jótékonysági rendezvényt az elnökválasztás második fordulója után rendezik, amikor már nincs szükségük a jelölteknek arra, hogy a választók kedvében járjanak. Milyen boldog lennék, ha tévednék...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?