Eddig „lappangó” munkák is előkerültek

Budapest. Vaszary János festőművész életművét felvonultató kiállítás nyílik ma a Magyar Nemzeti Galériában; a válogatásban mintegy 350 alkotás szerepel, áttekintést nyújtva a művész sokszínű munkásságáról – közölte Plesznivy Edit, a kiállítás kurátora.

Budapest. Vaszary János festőművész életművét felvonultató kiállítás nyílik ma a Magyar Nemzeti Galériában; a válogatásban mintegy 350 alkotás szerepel, áttekintést nyújtva a művész sokszínű munkásságáról – közölte Plesznivy Edit, a kiállítás kurátora. Elmondta, hogy a közönség több mint négy évtized után láthatja ismét összegyűjtve a festőművész munkásságának kiemelkedő darabjait. Vaszary Jánosnak (1867–1939) ugyanis legutóbb 1961-ben volt önálló tárlata a nemzeti galériában. Kitért arra, hogy többéves munka előzte meg a kiállítást, amelyre végül 107 magán-, 55 köz- és egyházi gyűjtemény, valamint 2 külföldi múzeum kölcsönzött műveket. A tárlat mintegy 200 festményt, 100 grafikát, számos iparművészeti alkotást és dokumentumot vonultat fel. A művészettörténész ismertetése szerint a feburár 10-ig megtekinthető kiállítás időrendben követi végig a művész munkásságát, öt nagy korszakot különítve el. A pályakezdő művész főúri portréi és egyházi megrendelésre készült művei vezetik be a tárlatot, majd az 1900-as éveket bemutató összeállítás következik, melyben a szecesszió és a szimbolizmus áramlataihoz kapcsolódó táblaképek sorát Vaszary iparmű?vészeti és alkalmazott grafikai munkái – gobelinjei, plakátjai – gazdagítják. Megjelennek az 1910-es évek elejének kubista formakísérletei is. Láthatóak Vaszary I. világháború idején haditudósítóként készített, a katonák megpróbáltatásait ábrázló munkái. Emellett bemutatják azokat a műveket is, amelyek a nagyvárosi élet mozgalmasságát és a divatos fürdőhelyek mediterrán hangulatát közvetítik. A művészet?tör?ténész elmondta, hogy a kiállítás hírére több újonnan felfedezett alkotás mellett eddig „lappangó” munkák is előkerültek. (MTI )

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?