Borbély Szilárd: Míg alszik szívünk Jézuskája Kalligram, Pozsony, 2005

Borbély Szilárd Míg alszik szívünk Jézuskája című kötete az én olvasatomban hangsúlyozottan és tudatosan az idegenség problémájának színrevitelét kísérli meg.

Borbély Szilárd Míg alszik szívünk Jézuskája című kötete az én olvasatomban hangsúlyozottan és tudatosan az idegenség problémájának színrevitelét kísérli meg. Erre utal a szöveg témája, amely Jézus születésének misztériumát, vagyis a kétezer év távolságában lejátszódó események ma is érvényes nyelvi megfogalmazását kísérli meg. Erre utal a szöveg nyelve, mely egymástól teljesen eltérő nyelvi regisztereket, nyelvi rétegeket helyez egymás (idegensége) mellé: a zsidó népélet, a haszid példázatok, a középkori kódexek, a népi betlehemes játékok, a népdalok, a misztikus irodalom, a mai szleng stb. egyes nyelvi elemei keverednek egybe, s alkotnak izgalmas, sokszínű nyelvi világot: „MÁRIA. / Egy az Isten: Ádonáj! / REB JÓZSEF. / Egyetlenegy! – Téged komál? / MIHÁLYKA. / Ámen! Úgy van! Fenn az űrben / együtt játszottunk a fűben. / Onnan jövök nagy sietve.”. De idegen lehet a kortárs irodalmat ismerő olvasó számára a szöveg műfaja is, hiszen a „betlehemes misztériumjáték” (a szerző szerint nem létező műfaj, lásd a kötethez fűzött Jegyzeteket) meglehetősen ritka az utóbbi évek magyar irodalmában...

Borbély Szilárd a meglehetősen kötött szabályrendszerrel rendelkező betlehemes játékok és misztériumjátékok felhasználásával egyedi, originális művet alkotott. Nyelvi finomság, érzékenység, a hagyomány tiszteletteljes és egyúttal rendkívül merész felhasználása jellemzi. A Míg alszik szívünk Jézuskája olvasása során folyton azt éreztem, hogy a költészeti hagyományt rendkívül magas szinten elsajátító szerző nemcsak ujjgyakorlatnak szánta ezt a darabot, hanem valami többnek is: a megkapó, naiv, ártatlan nyelv a halálnak való szembeszegülés és a szeretet esélyére figyelmeztet. Ráadásul azon is elgondolkodhatunk, hogy a kortárs ironikus-parodisztikus-nyelvjátékos irodalmi kontextusban nem ez a naiv-ártatlan, de egyúttal a költészeti hagyományt mesteri és rendkívül merészen egymásba forgató nyelv az egyetlen lehetőség arra, hogy a metafizikus és misztikus tartalmak érvényes módon jelenhessenek meg. Borbély szövegében nincs semmiféle elhasznált vagy éppen hamis pátosz, nincs merev hagyománykövetés, gondoljunk csak Jehúda Cví rabbi jóslatára a könyv első oldalán: „Ma születik József fia, a Messiás Magyarországon, és egyike lesz a titkos cadikoknak. És ha Isten élni enged addig, oda fogok utazni, hogy lássam őt.”

A kötet öntörvényű, a lineáris időrendet néha felrúgó kanyarulatai talán néhány olvasót nehézség elé állítanak. A Míg alszik szívünk Jézuskája esetében azonban nem a sztori, a mindenki által jól ismert és elhasznált történet a lényeges, hanem a nyelv teljesítőképessége egy ilyen merev terepen. Kedvenc részletem éppen ezért nem is jelenetező vagy drámai párbeszédes szakasz, hanem a könyv aranymetszése táján található Villon-átirat, Az akasztott ember szekvenciája címet viselő lírai darab, amely a születés, a halál, a bűn és a megváltás misztériumába avat be, sokszor megfordítva a rögzült értelemkonstrukciókat: „Ó Szívem! titkos Mária, / mint véres hús laksz bennem, / ki vagy a testnek gyámola, / te szülsz még egyszer engem. (...) Minden nap öljük Máriát, / ki mégis eljön hozzánk. / Botokkal verjük Kisfiát, és köpködjük arcát. (...) Mert aki egy embert megöl, / az Krisztust is megölte. / De aki benne üdvözül, / az e világra szülte.”

Borbély Szilárd kötetének valódi főszereplője talán a kisfiú, pontosabban a kisgyermek, pontosabban a gyermeki ártatlanság: a szeretet naivsága, a naiv, gyermeki szeretet. Innét értelmezi a szöveg saját címét is: „Míg alszik szívünk Messiása, / addig várjuk őt imádva / a világban rejlő Istent, / aki köztünk lakik itt lent, / minden kicsi csecsemőbe’ / alszik a világ jövője. / Halkan járjunk, nagy vigyázva: / alszik szívünk Jézuskája...”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?