Az Űrhajósok tere nyert

Három évvel ezelőtt hirdette meg Koloman Kertész Bagala lévai könyvkiadó Regény 2006 című pályázatát a már tíz éve nagy sikerrel működő Elbeszélés című pályázat mintájára.
Összesen 97 regényt neveztek be, ebből 87 alkotást talált alkalmasnak a 25 tagú nemzetközi zsűri arra, hogy részt vegyen a versenyben.

Három évvel ezelőtt hirdette meg Koloman Kertész Bagala lévai könyvkiadó Regény 2006 című pályázatát a már tíz éve nagy sikerrel működő Elbeszélés című pályázat mintájára.

Összesen 97 regényt neveztek be, ebből 87 alkotást talált alkalmasnak a 25 tagú nemzetközi zsűri arra, hogy részt vegyen a versenyben. A verseny fődíját Viliam Klimáček kapta az Űrhajósok tere (Námestie kozmonautov) című regényéért. Két különdíjat is kiosztott a zsűri, az egyiket a szenici, huszonkét éves Michaela Rosová nyerte Agyba főbe című alkotásáért, a másikat a szintén pályakezdő pozsonyi Daniel Štefanec Filipikák című művéért.

Viliam Klimáček a szlovák irodalom egyik legjelesebb kortárs alkotója, eredetileg sebészorvosként dolgozott, s csak később választotta megélhetésként az irodalmat. A GUnaGU Színház alapítója és számtalan színpadi mű szerzője. A Szlovák Nemzeti Színház játssza a Bevásárlóközpont című darabját, míg az Aréna Színházban nemrég mutatták be a Gustáv Husákról szóló drámáját. Klimáček szerint a mai olvasó már nem vágyik az ún. klasszikus nagyregényre, az inkább már csak a kritikusoknak hiányzik. A nyertes mű egy kisvárosban játszódik, ahol húsz év után találkozik két jó barát, akik ott nőttek fel, s ahol az egykori templomot Gagarin-múzeummá alakították át. Rájöttek ugyanis, hogy ez vonzza a turistákat, s kitűnő megélhetési forrásnak mutatkozik.

Klimáček fejében már jóval a pályázat meghirdetése előtt megszületett a regény ötlete, de mivel semmi sem motiválta, nem fogott hozzá. A díj meglepte, mivel prózai munkái – legalábbis szerinte – nem találkoztak túl pozitív kritikai visszhanggal. Az Űrhajósok tere tavasszal jelenik meg az L.C.A. Kiadó gondozásában. (jdj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?