A sármőr és a titokzatos nő

<p>Nincs leállás, sem nyári szünet a cseh filmgyártásban. Bár Karlovy Vary idei fesztiváljának versenyében sem a Fair Play, sem a Valahol Morvaországban nem tudott kiemelkedni, a cseh film töretlenül halad a maga útján.</p>

SZABÓ G. LÁSZLÓ

Ezekben a hetekben három cseh rendező alkotása látható a mozikban. Petr Václav munkája, a Kiút a cannes-i mustrán futott szép köröket májusban. Egy fiatal roma házaspárról szól a történet: hiába szeretnének tisztességes ember módjára élni, a rasszizmus, az előítéletek, a kirekesztés csapdáját nem tudják elkerülni. Az egzisztenciális gondok romboló hatása az ő kapcsolatukat is próbára teszi. Van-e kiút mindebből, s ha igen, mi a menekülés útvonala? – teszi fel a kérdést a rendező.

Egy ara, egy tehén

Tiltott lazulás című friss opusával Jan Hřebejk egy sikeres színmű filmváltozatát kínálja, amelyben a jégkorong-világbajnokság idején megszöktetnek egy menyasszonyt, a vőlegény pedig – egy falusi kocsma törzsvendégeként – mindent megtesz, hogy mentse a már menthetetlent. Balladisztikus történet a szerelemről, a szabadságról… és néhány tehénről Martin Duba filmje, a Bella mia. Központi alakja egy vidéki gazdálkodó, aki a kergemarha-kór miatt elveszíti marhaállománya egy részét. Egy kisebb csordának a legokosabb tehén, Bella vezetésével azonban sikerül megszöknie a vágóhídi tragédia elől. De jön a hideg tél, a könyörtelen időt csak Bella éli túl, és visszatér a birtokra. Bár állati a történet, Martin Duba megfogalmazásában mégis meghatóan emberi. Petr Forman (a gazda) és Igor Orozovič (a fiatal állatorvos) remek színészi teljesítménye az elmúlt évek egyik legszebb cseh filmjévé emeli a több éven át forgatott lírai történetet.

Hollandtól, Hollandról

Agnieszka Holland, a Prágában végzett, Los Angelesben élő világhírű lengyel filmrendező, aki Olthatatlan című, Jan Palachról szóló, HBO-drámájával a cseh filmművészet aranytáblájába is bevéste a nevét, egy nyolcvanperces dokumentumfilmben és egy cseh–lengyel koprodukcióval tér vissza a moziba. A Visszatérés az Olthatatlan felvételei közben mutatja őt, miközben feleleveníti azokat az éveket is, amikor megfélemlíthetetlen igazságharcosként Prágában tanult a FAMU-n, a Holtak csontjai rendezőjeként pedig egy lengyel–cseh határ menti falu rejtélyes gyilkosságait próbálja felderíteni.

Eva Olmerováról, a hetvenes években folyamatos rendőri megfigyelés alatt álló híres cseh dzsesszénekesnőről Várj csendben címmel Martin Krejči forgat játékfilmet, amelyben Vojtěch Dyk is szerepet kapott. A boldogság napja címmel Ivan Fila rendez játékfilmet Petr Novákról, a hatvanas évek beatkorszakának jeles énekeséről, aki a szovjet megszállás után hirtelen zuhanással távozott az életből.

Két kávéházi mese

Két kávéház is főszerephez jut a mozivásznon. A Laputa egy huszonhét éves nő forgalmas szigete, ahol egymást váltják a bohémabbnál bohémabb férfiak, akik mind nyomot hagynak Johanka életében. A Prága szívében álló Café Louvre főhőse pedig egy harmincéves amerikai, aki banktisztviselői állását feladva érkezik a Moldva partjára, hogy dokumentumfilmesnek tanuljon. A legendás kávézóban lenyűgözi őt egy – a harmincas évek divatja szerint öltöző – nő, akit még ugyanazon a napon felfedez egy 1938-ban készült filmben. Ki ez a titokzatos femme fatale, és milyen kapcsolat fűzte a film rendezőjéhez? Az amerikait nem állíthatja meg senki abban, hogy e két ember viszonyát fel ne térképezze.

Hřebejk és a tanítónő

Egy bolondos komédia főhőseként vág neki a világnak az Út Rómába ifjú kalandora, aki ellop egy festményt a prágai Nemzeti Galériából, hogy a Trevi-kútnál jó pénzért eladja. Miroslav Donutil és Jan Englert mellett Juraj Herz, A hullaégető rendezője is szerepet vállalt a filmben. Bécsben, Pozsonyban és Münchenben forgatják majd a Csak az igazat című filmet, amelynek forgatókönyvírója Mitch Markowitz (Jó reggelt, Vietnam!). A Josef Formánek bestsellere alapján íródott kegyetlen és hihetetlen, de mindenképpen nagy ívű történet központi alakja szolgált az SS-ben és a Vörös Hadseregben is, volt kerületi párttitkár, fogoly és milliomos is.

Egy érzékeny és romlatlan, angyali kinézetű tizenkilenc éves egyetemistáról szól Jan Kobler filmje, A sármőr, aki egy nap találkozik a vad, ám ördögien vonzó prosti fiúval, akit rokkant anyja és legjobb kliense zsarol folyamatosan. A két srác egyetlen napot tölt együtt, de az mindkettőjük életébe alapvető változást hoz.

Jan Hřebejk ismét a nyolcvanas évekből merít. A tanítónő című filmje egy magas beosztású katonatiszt gyermektelen özvegyéről szól, aki helyzetével visszaélve tanítványai szüleit manipulálja döbbenetes módszereivel.

Kosztümös drámák

Mozart barátjáról és tanítványáról, Josef Myslivečekről Petr Václav készít kosztümös drámát. A Velencében, Nápolyban és Prágában forgó film hőse, egy molnár fia Olaszországba szökik álmai megvalósításáért. Operaszerző lesz, akit Il Bohemo néven ismer meg a világ.

Négy új cseh film szereplőlistáján is feltűnik Kerekes Vica neve. A IV. Károlyról, valamint a Jan Žižkáról szóló történelmi drámában, az Egy csapásra minden férfit című vígjátékban és az Andrea S. esete című thrillerben, amely egy elrabolt lány története. Ezek az alkotások még csak előkészületi stádiumban vannak, de már most azt jelzik: a cseh filmgyártás nem áll le egy napra sem, műfaji sokszínűségével pedig továbbra is a nézők kegyeit keresi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?