A majmok forradalma

<p>Aki beül Matt Reeves rendező A majmok bolygója – Forradalom című sci-fi akciófilmjére, többé-kevésbé azt kapja, amit vár ettől az örökzöld témától. Akciókban dús, látványban remek, érzelmektől áthatott majomparádét. Az akciókkal nincs baj, a sci-fi része a dolognak viszont egy kicsit zavarosabb.</p>

TALLÓSI BÉLA

Nem az a baj a film tudományos-fantasztikus vonalával, hogy a majmok bolygójának vezérét, a szuperintelligens emberszabásút majommaszkba bújtatott színész játssza, ez simán elmegy ebben a műfajban – így erősebben domborodnak ki a Caesar nevű vezérmajmot alakító Andy Serkis színészi kvalitásai. Egy kicsit az az evolúciós helyzet zavaros, amelynek fokán – a film valósága szerint – a majmok még nem emberek, de már nem majmok. Ebben az epizódban ugyanis a majmok bolygójának két lábra emelkedett szőrös lényei érzelmileg és kommunikációs szintjükkel, valamint bizonyos szokásaikkal közelebb állnak az emberi fajhoz, mint az állatvilághoz. Két kommunikációs rendszerük is van: az egyikkel az emberekkel, a másikkal maguk között értekeznek. Az is fura eleme ennek a sci-finek, hogy e szőrös köztes lények ismerik a tüzet és paripán lovagolnak. Vagy, hogy e lovas majomnép jártas nemcsak a lándzsahajigálásban, hanem a lőfegyverhasználatban is. (Ember legyen a talpán, aki nem asszociál egy jófajta Gálvölgyi-show-ra, s bírja kuncogás nélkül a látványt, ahogy a majomhad nekibuzdul lóháton, lőfegyverrel!)

Az se mindennapi, hogy a fővezér – ahogy más főmajmok is – emberi logikát felülmúló értelemmel fogja fel a közösségükkel kapcsolatot kereső emberek szándékát. A film ezt a tökélyre csiszolt tudatot azzal a magyarázattal teszi helyre, hogy Caesart ez előző epizódban az ember tanította humán szokásokra és tudnivalókra. A majomtársadalom vezérei ezért képesek világosan látni, milyen veszélyeket jelenthet számukra az ember terjeszkedése a territóriumukban. A majmok bolygójának lakossága ennek tudatában két táborra szakad: az egyik megengedőn, a másik elutasítón fogadja az emberek terveit. Ebből a konfliktusból harci akciók sora burjánzik egyre monumentálisabb összecsapásokká. A háborúban majmok csapata majmokkal csap össze, miközben a majmok ellen harcoló majomcsapat az emberek ellen is háborúzik, s a majomcsapat, amelyik védi magát az ellenük harcoló majombrigáddal szemben, az emberek harcát is segíti. Igen, ilyen kuszák a viszonyok, amelyek azonban úgy simulnak el a film végére, hogy vethessenek még néhány hullámot egy következő epizódban. A majmok bolygója – Forradalom című részben elindított és lezárt harcban benne van a szakramentumos emberi természet és benne van emberi világunk tükre, csak jól bele kell nézni.

Márcsak ezért is állítom végszóként, kicsit ellentmondva az előzőknek, vagy csillapítva azokat, hogy talán nem kellene ennyire szőrözni holmi logikai bukfencekbe keveredő részletek miatt, hiszen a fantáziába oltott tudomány sok mindent elbír. S ha a néző a helyén kezeli ezeket a fura tudományos-fantasztikus csavarokat, jól fog szórakozni a filmen. Azt kapja, amire számít. Mozgalmas, izgalmas, látványos 130 percet arról, hol tart ma a mozi – technikában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?