A kristálytiszta lelkű költő

Mikola Anikó tíz éve halott. Alig ötven év adatott neki, hogy nyomot hagyjon közöttünk. Néhány verseskötet és egy most megjelent novelláskötet. Mondhatnánk, vékonyka életmű. De aki belemélyed Mikola Anikó széltépte soraiba, mégis legalább egy pillanatra megállni véli az időt, hisz hajdan tényleg nem egy emberé, hanem mindenkié volt a szép szó, a költészet.

Haraszti Mária és Bárdos Ágnes az emlékestenSomogyi Tibor felvételeA Csemadok pozsonyi székházának nagytermében, Lábik János tájképei között, családias hangulatban Haraszti Mária emlékezik, s kér mindannyiunkat, hogy vigyük tovább magunkban a költő gondolatait, mert minden életmű addig él, amíg felidézik, amíg szavalóversenyeken előveszik. Bárdos Ágnes annak idején együtt dolgozott vele a rádióban, és saját bevallása szerint nála vidámabb, kedélyesebb emberrel nem nagyon találkozott. „Tele volt történetekkel, anekdotákkal, s ahogy ma erre az estre készültem, csupa olyan dolog történt velem, amikről ő szokott mesélni.”

Mikola Anikó Jókán született, református papi családban, gyermekkorát Deákin és Nagysallóban töltötte. Zselízen érettségizett, később Tornalján és Pozsonyban folytatta a tanulmányait. Első verseskötete 1971-ben jelent meg Tűz és füst között címmel, ezt követte 1976-ban a Fák és hajók a szélben, valamint a Madárnak lenni 1979-ben. Már az AB-Art Kiadó adta ki válogatott verseit, amelyet férje, Marián Minárovič illusztrált. A Fekete szél antológiában, amely többek között Kovács Magdát is elindította, három novellája is megjelent 1972-ben. Akkoriban igen komolyan kacérkodott ezzel a műfajjal is, hiszen a most megjelent tíz novella fele ebben az esztendőben született. Később viszont már verset is alig-alig írt. Ahogy a novelláskötet utószavában Bárczi Zsófia írja, nyomasztó világba lép az olvasó Mikola Anikó világában, amelyben alig tudunk meg valamit a múltról. Mikola Anikó elhallgat, sokszor csak felvillant egy-egy tragikus emléket. Novelláiban központi szerepet kap a gyermekkor fájdalmakkal teli világa, ahol még a mesék sem úgy végződnek, ahogy annak idején belénk táplálták.

Ahogy teltek-múltak a percek, belengte a teret Mikola Anikó szelleme. Kamenár Éva, aki még Tornaljáról ismerte őt, olvasott fel a novelláiból, a kis építőmester azonosult az óriással, a griffmadár is kapott még egy esélyt, s behallatszott a terembe az általa felkarolt gazdátlan kutyusok boldog ugatása.

Több szervezet döntött úgy, hogy Mikola Anikó-díjat alapít, amelyet évente kaphat meg egy-egy szlovákiai magyar írónő műfaji megkötéstől függetlenül.

Juhász Katalin egy személyes hangú e-mailt küldött az emlékezőknek. A fiatal költőnő első kötete, a Gerezdek egy időben jelent meg Mikola Anikó gyűjteményes kötetével, s együtt mutatták be Budapesten a Rátkai klubban, ahol Mikola Anikó egyre súlyosbodó betegsége miatt már csak lélekben lehetett jelen. „Ha ő nem lett volna, akkor talán ma én sem lennék költő” – üzente Kassáról Pozsonyba. Egy halvány reménysugár, hogy lesznek még, akik meghallgatják Örzsébet emlékezését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?