A KATEDRA TÁRSASÁG ÁLLÁSFOGLALÁSA

Az állásfoglalást a Katedra Társaság a december 6-án Dunaszerdahelyen tartott ülésén fogadta el. Az ülés központi témája az olvasástanítás volt.

Az állásfoglalást a Katedra Társaság a december 6-án Dunaszerdahelyen tartott ülésén fogadta el. Az ülés központi témája az olvasástanítás volt.

Az olvasó ember egy olyan kincs birtokába kerül, amely segítségével felhasználhatja az emberiség által a világról gyűjtött ismereteket, bepillantást nyerhet más, akár már nem létező emberek gondolatvilágába, érzelmeibe. A képeket és az írást rögzítő eszköz a történelmi idők kezdetétől napjainkig sokat változott, de az írást értelmező ember a maga igényeivel, vágyaival maradt.

Fontos, hogy az olvasástanítás eredményeinek a mérése ne történjen versenyszerűen, a stopperórát felejtsük el. Meglátásunk szerint az alapiskolákban teljes tananyag-átrendezésre van szükség, az alsó tagozat tananyagában még inkább domináljon az olvasás, az írás és az alapvető matematikai ismeretek oktatása. A pedagógusképzés váljék szakszerűbbé, főleg a módszertani oktatás tekintetében.

Minden alsó tagozaton tanító pedagógus célja, hogy diákjaival minél jobban elsajátíttassa az értő olvasás tudományát. Közben tapasztaljuk, hogy a siker elérése függ a tanuló személyisége fejlettségétől, értelmi és érzelmi intelligenciájától, általános műveltségétől stb. Tapasztaljuk, hogy alapiskoláinkban jelen vannak azok a tanulók, akik kisebb-nagyobb mértékig funkcionálisan analfabéták és a jelenlegi lehetőségek nem adnak a számukra megfelelő segítséget. Elkerülhetetlen, hogy az egészséges, ám bármi olvasási zavarral küszködő tanulóinknak olyan feltételeket biztosítsunk, amelyek megfelelnek az igényeiknek.

Ezek a tanulók a jelenlegi struktúrában a perifériára szorulnak, mert több és sokrétűbb törődést, nagyobb figyelmet több időt igényelnek tanítójuktól és a szakszerű oktatás mellett is akár évekkel később tanulnak meg olvasni. Ahogy a diáknak, úgy az iskolásnak, a 20-25 tanulót oktató pedagógusnak is meg kell adni a segítséget az ilyen mérvű differenciáláshoz.

Iskoláinkban a jelenleginél nagyobb hangsúlyt, több időt kell szentelni a megfelelő olvasástanításra, hogy az alapiskola alsó tagozatának az egyik legfontosabb feladata, tanulóink olvasóvá nevelése a lehető legnagyobb mértékben teljesüljön.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?