A Good Bye, Lenin győzött

Berlin. A Good Bye, Lenin című német közönségfilm nyerte el Berlinben az Európai Filmakadémia 2003. évi fődíját, a legjobb európai filmnek kijáró kitüntetést.

Berlin. A Good Bye, Lenin című német közönségfilm nyerte el Berlinben az Európai Filmakadémia 2003. évi fődíját, a legjobb európai filmnek kijáró kitüntetést.

A Good Bye, Lenin, Wolfgang Becker alkotása hat díjat kapott a kiosztható tizenhatból, német film először nyerte el az 1988-ban alapított európai filmdíjak legrangosabbját, „az európai Oscar-díjat”. Németország az Oscar-díjért folyó versenybe is benevezte a Good Bye, Lenint, amelyet Németországban már több mint 6 millióan láttak. A kesernyés vígjáték, arról szól, hogy miként próbálja eltitkolni környezete egy súlyosan beteg, rendszerhű asszony elől a keletnémet szocialista állam felbomlását.

A Good Bye, Lenin férfi főszereplője, Daniel Brühl lett az év európai filmszínésze, a legjobb forgatókönyvnek járó díjat Bernd Lichtenberg kapta, a Good Bye, Lenin három közönségdíjban is részesült.

Az év európai filmrendezője a dán Lars von Trier lett Dogville című filmjéért.

A legjobb európai filmszínésznő a zsűri szerint a brit Charlotte Rampling, köszönhetően a francia Francois Ozon Swimming Pool című filmjében nyújtott alakításának.

A filmkritikusok európai díjában az olasz Marco Bellocchio részesült Jó napot, éjszaka (Boungiorno, Notte) című alkotásáért és életművéért. Életművéért elismerésben részesült a francia újhullámos Claude Chabrol is, valamint az olasz Carlo di Palma. A felfedezések kategóriában az orosz Andrej Zvjagincev velencei nagydíjas alkotása, a Visszatérés kapta a korán elhunyt német rendezőről, Fassbinderről elnevezett díjat. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?