Közélet

Nem éri meg halogatni a földrendezést

Pozsony | A szlovákiai termőföldek felaprózottsága hosszabb távon tarthatatlan, ezért is fogadták sokan örömmel, hogy a parlament tavaly novemberben elfogadta az ezt orvosló jogszabály-módosítást. Ezt azonban a köztársasági elnök megvétózta, amit a szakemberek is elhibázott döntésnek tartanak.
Molnár Iván

2020. január 15. 12:00

Szlovákiában aggasztó méreteket öltött a telkek felaprózottsága: az országban 8,4 millió telek, 4,4 millió telektulajdonos és több mint 100 millió társtulajdonosi viszony van bejelentve. Egy parcellára átlagban 12 társtulajdonos jut, egy-egy tulajdonosnak pedig átlagban 23 földterülete van. Még mindig több mint 3 ezer olyan kataszteri terület van az országban, ahol nem rendezték a viszonyokat.

Az Iness gazdaságkutató intézet már régebben figyelmeztetett arra, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan, mivel a telkek felaprózottsága, szétszórtsága hátráltatja a mezőgazdaság fejlesztését. A földrendezésnek köszönhetően ugyanakkor nőhet az adott régiók vonzereje a beruházók számára, és nőhet az ingatlanok piaci értéke is – állítják az Iness elemzői.

„Az államnak évente átlagosan 120 kataszteri területen kellene beindítania a földrendezést, ami így nagyjából 30 évig tartana. Évente erre 30,8 millió eurót kellene fordítania az államnak”

– nyilatkozta még tavaly Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter.

A parlament tavaly november 27-én el is fogadta a földrendezéssel kapcsolatos szabályok módosítását, amit azonban Zuzana Čaputová államfő december 20-án megvétózott, és visszautalt a parlamentnek újratárgyalásra. Čaputová szerint kétséges, hogy az elfogadott jogszabály összhangban van-e az alkotmánnyal. Úgy véli, a törvény negatív hatással lenne a kis- és közepes gazdálkodókra, vagyis azokra, akik ténylegesen megművelik a földet. A tagosított földterületek tulajdonosait sújtó korlátozásokat és a bérlők javára hozott intézkedéseket az elnök szerint a jogszabály nem indokolja meg kellőképpen. „Ha a földrendezésről szóló törvényt újra el akarják fogadni, akkor azt előbb módosítani kell, a módosítást pedig komoly szakmai eszmecserének kell megelőznie” – vallja Čaputová.

A szakemberek nem értenek egyet a köztársasági elnök érvelésével. A Geodéták és Kartográfusok Munkáltatói Szervezete (ZZGK) szerint a parlament által elfogadott javaslat nem alkotmányellenes, és a mielőbbi elfogadásával mindenki csak nyerne.

„Az eddigi tapasztalataink alapján elmondhatom, hogy a földrendezéssel kapcsolatos jogszabály elegendő féket és ellensúlyt tartalmaz ahhoz, hogy a földtulajdonosok jogai ne csorbuljanak”

– nyilatkozta Vladimír Uhlík, a ZZGK igazgatótanácsi elnöke. Szerinte épp az jelentene gondot minden érintett félnek, ha a parlamentnek nem sikerülne megtörni az elnöki vétót. Ez esetben ugyanis maradnának a korábban érvényes szabályok, amelyek miatt a földrendezés továbbra is rendkívül lassú lesz, és több lesz az ezzel kapcsolatos hiba is, az új szabályok ugyanis jóval szigorúbb ellenőrzésekkel számolnak. Az Iness korábban ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi kormánynak olyan szabályokat kellene hoznia, amelyekkel a következő kormányok is egyetértenek, hiszen a földrendezést nem lehet pár éven belül megoldani, miközben a folyamatos változtatásokkal több kárt okoznak, mint hasznot. Az ügy végkifejletére egyébként már nem kell sokat várnunk: a köztársasági elnök által visszadobott jogszabály sorsáról a parlament legközelebbi, január 21-én kezdődő ülésén döntenek a képviselők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Egy felmérés, mely szerint bejutna az MKP

Erősödni látszó magyar pártok

Parázs csata volt

Büntetők után Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

diéta

Mit kezdjünk a divatdiétákkal?

Dézsi Csaba András
Frissítve

A Fidesz jelöltje nyerte a polgármester-választást Győrben

Kobe Bryant
Frissítve

Helikopter-balesetben életét vesztette Kobe Bryant

Kép: Go Tech Daily

Koronavírus – Hongkongban felgyújtottak egy elkülönítőt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.