Ezeknek a ritka érméknek az árától eláll a lélegzeted! Ha találsz egyet, milliomos leszel!

2ad09551-2e75-4cb7-8a0d-950365790e84_dam-urlajmoei

Érdekelnek a régi érmék? A neves gyűjtő, MUDr. Václav Bruna életre szóló gyűjteménye árverésre kerül. A numizmatikai gyűjtemény több mint ezer darabból áll, és számos egyedi, rendkívül ritka érmét tartalmaz.  

Az április 26-án, Prágában megrendezésre kerülő árverés legérdekesebb tételei között szerepel I. Lipót 10 dukátja 1669-ből, amelynek kikiáltási ára 300 ezer euró. Rendkívül ritka érméről van szó. 

Szintén árverésre kerül egy ritka, Pavel Škréta pénzverdejegyének jelével ellátott példány, II. Ferdinánd 10 dukátja 1620-ból, 100 ezer eurós kikiáltási árral. Az árverés tárgya lesz továbbá II. Rudolf 1583-ból származó tallérja is. Ez a szintén rendkívül ritka érme egy régi gyűjteményből származik, kikiáltási ára 60 ezer euró.  

Szintén figyelmet érdemel egy BIATEC felirattal ellátott arany sztatér a Kr. e. 70-40 közötti időszakból. A pozsonyi oppidumból származó, rendkívül ritka érme 40 ezer eurós kikiáltási áron kerül értékesítésre.  

"A fél évszázados éremgyűjtemény elsősorban a kelta időktől az első Csehszlovák Köztársaság időszakáig terjedő cseh és morva eredetű érmékre összpontosít. Találunk kelta érméket, középkori érméket és Habsburg érméket cseh és morva pénzverdékből a 16-18. századból" - mondta Elizej Macho, a Macho & Chlapovič aukciósház társalapítója.  

Elmondása szerint a gyűjteményben a legjelentősebb cseh nemesi családok érméi is szerepelnek, mint például a Pernštejn család, a Rožmberk család és a Šlik család.  

"Gyűjteményem kivételes abban a tekintetben, hogy oktatási céllal állítottam össze, mert csak cseh származású érmék vannak benne, azaz kizárólag Csehországban vert érmék, a legrégebbi kelta érméktől kezdve a középkoron és az újkoron át egészen Csehszlovákia érméiig. A gyűjtemény bizonyos értelemben nemzetünk veretett története. Csak azokat az érméket sajnálom, amelyeket nem vásároltam meg" - mondta Václav Bruna a gyűjteményről, amelynek értéke az árverésen várhatóan több mint 5 millió euró lesz. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?