Vélemény

Céltábla Zeman elnöki portréja

ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁSMiloš Zeman új cseh köztársasági elnök napokban közzétett hivatalos portréja foglalkoztatja a cseheket, akik nem győznek csodálkozni, mennyire megszépült.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. február 14. 18:00

ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Miloš Zeman új cseh köztársasági elnök napokban közzétett hivatalos portréja foglalkoztatja a cseheket, akik nem győznek csodálkozni, mennyire megszépült. Az internetet ellepték az erősen retusált fotó karikírozott változatai, arcára visszavarázsolták a borvirágokat, rózsafüzér helyett került már a csuklójára bilincs, az ujjai közé cigaretta, a feje köré pedig az elmaradhatatlan füstfelhő. A hozzászólók a sminkjét dicsérik, amit bármelyik nő megirigyelhetne. Az elnök fotósa azt állítja, nem retusálta jobban a képet, mint máskor, a jó megvilágítás segített.

Ami azonban a legfeltűnőbb: Zeman összekulcsolt kezei, elnöki portrékon ez egyáltalán nem szokványos. A megszólaló pszichológusok szerint Zeman ezzel a gondolkodó entellektüel képében akar tetszelegni, a portré pedig különcködő. Nem utolsó szempont azonban az sem, hogy így sikerült eltakarni tekintélyes tokáját.

Szokatlan Zeman tekintete is: az államfők általában semleges vagy erőt sugárzó ábrázatot igyekeznek elővarázsolni. A cseh államfő képe azonban ájtatoskodó. Jóságos, a népéről gondoskodó vezetőként tekint „alattvalóira”. Ugyanakkor a csehek nem ilyennek látják, előttük a tévévitákból ismert, gunyoros, olykor faragatlan Zeman jelenik meg, aki fintorogva oldalra fordítja a fejét és szemeit az ég felé forgatja.

Önnek ajánljuk

Jobban bízunk az EU-ban

VIDEÓ: Ez történhet, ha balesetet szenved, és nincs bekötve a biztonsági öve

A DAC-ban Jedlička, a Slovanban Moha volt a legjobb - osztályozókönyv a derbi után

AKO-felmérés: Šefčovič végezne Mistrík és Čaputová előtt az első fordulóban

Dior-álmok a londoni múzeumban

Leszakadt a kultúrház mennyezete Tiszacsernyőben, öt sérült van

Legfrissebb galériák
Olvasta már?