Sugárfegyver és Borzongás a párizsi olimpián

olimpia

Négy olyan sportág került a párizsi olimpia programjába, amelyek általában nem szoktak szerepelni a játékokon: a breaktánc, a sportmászás, a gördeszka és a szörf. Az utóbbi három sportág már a 2020-as tokiói műsorban is ott volt, a breaktánc viszont most debütál.

Igaz, egyelőre tiszavirág-életűnek tűnik ötkarikás megjelenése, a mostani, karate helyetti „felvillanása” után a 2028-as, Los Angeles-i olimpián már nem szerepel a programban.

Az utcai vagy városi sportágaknak is nevezett ötös (3x3-as kosárlabda, BMX, gördeszkázás és sportmászás a másik négy) legfiatalabbika a 2018-as, Buenos Aires-i ifjúsági olimpián mutatkozott be. Akkor kétfős vegyes csapatok is versenyeztek egymással, Párizsban azonban csak női és férfi egyesre kerül sor. A 16-16 induló a csoportkörben kezd, a négy kvartettben párbajoznak egymással a résztvevők, majd a csoportelső és második jut tovább a negyeddöntőbe. A legjobb nyolc között egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. 

S hogy is néz ki egy breaktáncos párbaj? Az egyik táncos mutat valamit, amire a másik táncosnak reagálnia kell. Ez az oda-vissza válaszolgatás jelent egy, 60 másodperces kört a párbaj során. A versenyzők csak azt tudják előre, ki fog nekik dj-zni, de a konkrét számokat nem ismerik – miközben a produkcióik zeneisége az öt, pontozásnál figyelembe vett szempontok egyike. Az olimpián bővített, 9 tagú zsűri emellett az erőelemeket, a top rockot és a footworkot (a „fent és a „lent táncolást), valamint a freeze-t, az elemeket lezáró, kimerevített mozdulatokat is figyeli. Csakúgy, mint a rontásokat, az egyediséget, az előadásmódot – azaz a sport és művészet határán egyensúlyozó mozgásformáról van szó.

„Régen azt mondták a breakesekre, hogy utcagyerekek, akik fetrengenek a földön és fejükön forognak, most viszont már olimpiáról beszélnek velünk kapcsolatban – foglalta össze az elmúlt évek előrelépéseit Fodor Lajos szakágvezető a 24.hu-nak adott interjújában.

A b-boy-oknak és b-girl-öknek nevezett sportolók egyedi, „brékes” neveiken indulnak a versenyeken. Sokan egyszerűen csak a keresztnevüket használják ilyen formában is, ám a párizsi rajtlistán találunk fantáziadús ötleteket is. Ott lesz Párizsban J Attack (J Támadás), Phil Wizard (Wizard, a varázsló), Senorita Carlota és Quake (Borzongás) is, de a fődíjat nálunk az ausztrálok Raygunja (Sugárfegyvere) vitte el. 

A breaktáncra az olimpia utolsó napjain, augusztus 9-én és 10-én kerül sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?