Művészeti kalauz

kôp

Milyen kiállításokra, színházi előadásokra és koncertekre érdemes odafigyelni?
A hétvége és a jövő hét eseményeiből válogatunk.

ZENE ÉS KORTÁRS ALKOTÓK A DOHÁNYGYÁRBAN 

Szebb napokat látott épületek, melyek egykor patinás gyárak voltak, most elhagyatottak és szépen lassan kísértetjárta romokká válnak – ismerős a kép, ugye? Számos ilyen akad szerte az országban. Szerencsére azonban arra is akad példa, hogy egy csapatnyi elszánt ember újra életet visz a pusztulás szélén álló, ám történelmi és építészeti szempontból is roppant értékes épületekbe. 

A Rozsnyótól fél órára elhelyezkedő Szomolnok (Smolník) dohánygyárát 1872-ben alapították. Volt, hogy félezer embernek adott munkát, például az 1970- es években, amikor évente 90 millió szivart gyártottak le. A gyár éppen szivarok készítéséről volt nevezetes, melyeket egyébként 1968 után egyedül itt készítettek Csehszlovákiában. A rendszerváltást követően drasztikusan megcsappant a kereslet a termékei iránt, így a gyár elindult lefelé a lejtőn: alkalmazottainak számát fokozatosan csökkentették, végül 2008-ban teljesen bezárt. Ma a dohánygyár épülete elhagyatottan áll, a térségben pedig magas a munkanélküliség. Szomolnok egyébként Selmecbányához hasonló, jelentős bányaváros is volt, jelenleg azonban nem él itt több mint ezer ember. 

A 66 óra nevű összművészeti fesztivál tavalyi, első kiadását körülbelül ugyanenennyien látogatták meg. A háromnapos rendezvényt a kassai Tabačka kulturális központ csapata szervezi, azzal a célal, hogy a térségre irányítsák a figyelmet, annak bányászati múltjára, illetve az elhagyatott dohánygyár épületére, mely közvetlenül a település központjában helyezkedik el. Nem mellesleg a Szlovák-érchegység szívében vagyunk, ahol gyönyörű kilátások és pazar túraútvonalak állnak az érdeklődők rendelkezésére. Holnaptól három napon át tehát koncertek, kortárs képzőművészek kiállításai, színházi és táncművészeti előadások, illetve közéleti beszélgetések helyszínéül válik a szebb napokat látott dohánygyár épülete. 

Ami a zenei felhozatalt illeti, fellép a szlovák alternatív zenei szcéna színe-java, és külföldi vendégek is lesznek. Csak hogy pár nevet említsünk: a hazaiak közül többek között a Fvlcrvm, Vojtik és Dušan Vlk ad koncertet, a dán alternatív zenei világból nyújt ízelítőt Casper Clausen, a dance és az elektronikus zene vizein evez egy Buenos Aires-i, jelenleg Berlinben működő művész, aki Catnapp néven vált ismertté, illetve a ghánai–francia gyökerekkel rendelkező Pö is ott szerepel a nemzetközi nevek között.

Mikor és hol: július 18–21., csütörtök–vasárnap – a szomolnoki dohánygyár – belépő: 45 euró

HA POZSONY, AKKOR KOMOLYZENE ÚJRAGONDOLVA 

Két pazar zenei élményt is kínál a napokban a komolyzenét népszerűsítő Viva Musica! fesztivál a fővárosban. 

Nina Kohout kiindulópontja a folklór, melynek misztikus árnyalatait ötvözi a klasszikus és elektronikus zenével, hogy időtlen, olykor szinte furcsa és anarchikus zenei világot hozzon létre. Nem újdonság, hogy komolyzenei kísérettel lép színpadra. A ma esti koncerten vonósok kísérik, akikkel Pandemonium című bemutatkozó lemezének dalait játssza, de a koncerten új számok is elhangzanak majd, melyeket a fiatal szlovák énekes-dalszerző az éppen készülő, második lemezére készített el. 

A szombat esti koncerten a rézfúvósok jutnak főszerephez. A KamBrass Quintet szintén a szabad ég alatt, méghozzá a Liszt-kertben zenél majd. Bár csupán 2017-ben alakult az együttes, amelyben Guillem Cardona Zaera (trombita), Joan Pàmies Magrané (trombita), Maria Servera Monserrat (kürt), Xavier Gil Batet (harsona) és Oriol Reverter Curto (tuba) játszik, máris számos figyelemre méltó eredménnyel büszkélkedhet: számos kamarazenei díjat bezsebeltek és a világ számos pontján felléptek már. A KamBrass Quintet elsősorban új, erre a hangszeres együttesre írt művek előadására összpontosít, de más művek feldolgozásai is szerepelnek repertoárjukban. A pozsonyi koncertet John Dowland és Johann Sebastian Bach zenéje nyitja, majd kevésbé ismert zeneszerzők – André Lafosse, Enrico Granados és Isaac Albéniz – művei következnek. A koncert Leonard Bernstein és a dél-amerikai Enrique Crespo műveivel zárul. 

Mikor és hol: június 18., csütörtök 20.30 – Pozsony, az Eurovea előtti tér (Nina Kohout) június 20., szombat 19.00 – Pozsony, Liszt-kert (KamBrass Quintet) A belépés mindkét koncertre ingyenes.

..és röviden:

Finom borok kíséretében élvezhetjük a Tóth Vera Quartet zenéjét. Szombaton tartják a Kürti Nyitott Pincék napját, ahol az énekesnő formációján kívül még sok más fellépő is várja a látogatókat összesen három színpadon. Fellép többek között az érsekújvári Strings and Croon nevű duó és a rockklasszikusokat akusztikus köntösben játszó NowEmber is. 

Július 20., szombat – a kürti pincesor – belépő: 16 euró 

Szintén szombaton ad koncertet Molnár Ferenc Caramel. Mégpedig Nagymegyeren a Zene a fák alatt rendezvénysorozat keretén belül. A koncertet megelőzően gyerekprogram, azt követően pedig DJ szórakoztatja a közönséget.

 Július 20., szombat 18.30 – Nagymegyer, Promenád – a belépés díjtalan

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?