Verstappen történelmet írt

A holland Max Verstappen (Red Bull) pályafutása első futamgyőzelmével zárult a Forma–1-es Spanyol Nagydíj, aki ezzel minden idők legfiatalabb győztese lett. A második helyen Kimi Räikkönen (Ferrari) végzett, míg a dobogó harmadik fokára csapattársa, Sebastian Vettel állhatott fel.

A holland Max Verstappen (Red Bull) pályafutása első futamgyőzelmével zárult a Forma–1-es Spanyol Nagydíj, aki ezzel minden idők legfiatalabb győztese lett. A második helyen Kimi Räikkönen (Ferrari) végzett, míg a dobogó harmadik fokára csapattársa, Sebastian Vettel állhatott fel. A két Mercedes egymással ütközött, már az első körben mindketten kiestek.

Katalóniába szinte minden csapat új alkatrészekkel, fejlesztésekkel érkezett, kivéve a Saubert, akik ugyan megkapták a továbbfejlesztett Ferrari-motort, de egyéb újítással nem álltak elő.

Hamiltoné volt a pole

A szombati kvalifikáció Hamiltonnak sikerült a legjobban, aki az első fázisban még alulmaradt csapattársával, Rosberggel szemben, azonban a Q2-t nagyobb fölénnyel nyerte, a harmadik szakaszban pedig közel három tizedmásodperccel bizonyult gyorsabbnak német márkatársánál. A világbajnoki címvédő ezzel pályafutása 52. rajtelsőségét aratta. Rosberg egy éve az élről vághatott neki a Spanyol Nagydíjnak, ezúttal be kellett érnie a második pozícióval. A két Mercedes mögül a két Red Bull rajtolhatott. A harmadik leggyorsabb időt Ricciardo autózta, míg mellőle a Kvjattal helyet cserélő Verstappen várhatta a 66 körös futamot. A Ferrari pilótáit meglepte gyengébb időmérős szereplésük, a vetélytársak közül Rosberg is csodálkozott az olaszok gyengélkedésén. Idén először jutott be a Q3-ba a McLaren Alonso révén, aki a 10. helyen végzett. Meglepően már az első szakaszban búcsúzott Massa, aki csapatát hibáztatta korai kiesése miatt, a Williams viszont nem értett egyet brazil pilótájával.

Mercedesek ütközése

A startnál Rosberg jobb rajtot fogott Hamiltonnál, az első kanyar külső ívén fordult, s elment brit csapattársa mellett. A hármas kanyar után Hamilton visszatámadott, ám a fűre kényszerült, megcsúszott, az irányíthatatlan Mercedes kiütötte Rosberget is. A világbajnoki éllovas remek sorozata (hét győzelem zsinórban) ezzel megszakadt. A német istálló rémálmaiban sem szerepelhetett ilyen rajtkezdet. Niki Lauda szerint Hamilton hibázott, véleménye szerint, ha nem követ el butaságot, megnyerhették volna a versenyt. Toto Wolff szerint azonban nem volt egyértelmű az eset, meg kell vizsgálniuk, hogy mi történt.

Csata a javából

Az első két hely a Red Bullok ölébe hullott, a két Ferrari időt vesztett Sainz mögött. Miután maguk mögé utasították a Toro Rosso-pilótát, üldözőbe vették az élen autózó kettőst. A második kiállásokat követően Vettel Verstappen elé vágott, és üldözőbe vette az élen autózó Ricciardót. A négyszeres világbajnok Ferrari-pilóta nyolc kört teljesített lágy gumikon, majd váratlanul közepes keverékekre váltott. Az osztrák és az olasz csapat autói között óriási csata alakult ki. Räikkönen az élen álló Verstappen nyakán loholt, Ricciardo pedig Vettelt nyúzta a dobogóért. A valódi tűzijáték a végére maradt. Ricciardo a célegyenes végén keményen beszúrt Vettel mellé, de lecsúszott az ívről. Az auszrál gumijai teljesen elfogytak a végére, defektet kapott.

A legfiatalabb győztes

Max Verstappen bírta Räikkönen hatalmas nyomását, az ifjú titán első Red Bull-os futamán rögtön egy futamelsőséggel kezdett pályafutása 24. versenyhétvégéjén. 18 évesen ő lett minden idők legfiatalabb győztese. Már az időmérőn is bizonyította, hogy rendkívül gyors lehet a hétvége hátralévő részében. A második pozícióban Kimi Räikkönent intették le, a dobogó harmadik fokára a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel állhatott fel. Pontszerző helyen ért célba még Ricciardo, Bottas, Sainz, Pérez, Massa, Button és Kvjat.

„Hihetetlen ez a pillanat, nagyon boldog vagyok. El sem hiszem, hogy most ez megtörtént velem. Szeretnék köszönetet mondani a csapatomnak és persze az édesapámnak, aki a kezdetek óta támogat és lehetővé tette azt, hogy versenyzővé váljak. Rögtön az első futamomat sikerült megnyernem a Red Bull-lal, ami nagy dolog. Rendkívül boldog vagyok“ – nyilatkozta a legfiatalabb futamgyőztes.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?