Szlovák győzelem Schmiedlová vezérletével

<p>Pozsony. A papírformának megfelelően már három egyes után eldőlt a Szlovákia–Svédország Fed-kupa-mérkőzés a II. Világcsoportban való bentmaradásért. A hazaiak 4:0-ra nyertek, Karolína Schmiedlová egymaga három pontot szerzett.</p>

BŐD TITANILLA

A szlovák női teniszválogatottnak ezt megelőzően 2008-ban kellett a II. Világcsoportban maradásért játszani, ennél alacsonyabb osztályban pedig utoljára 2006-ban szerepeltek. Tavaly elsősorban azért csúsztak a kiesés szélére a szlovák lányok, mert a Fed-kupa-meccseken nem a legerősebb csapat állt Matej Lipták kapitány rendelkezésére.

Bevált a salakborítás

A kiesés a II. Világcsoportból fiaskó lett volna, amit a Szlovák Teniszszövetség is mindenáron el akart kerülni – ezért is vállalta, hogy a pozsonyi Nemzeti Teniszközpontban a mérkőzésre költséges salakborítást helyez le.

Amikor ez a döntés megszületett, még nem lehetett sejteni, hogy a szlovákok első számú játékosa az a Karolína Schmiedlová lesz, aki három éve a juniorok között döntős volt a Roland Garroson, és köztudottan a salak a kedvenc borítása.

A hazaiak számára kapóra jött, hogy az ellenfél legmagasabban jegyzett teniszezője, a világranglista-47. Johanna Larsson az utolsó pillanatban sérülés miatt mégis kimaradt a csapatból. A svédek így négy olyan játékossal voltak kénytelenek pályára lépni Pozsonyban, akik nincsenek az első kétszázban. Bár a szlovákoknál is voltak hiányzók – Cibulková műtét után lábadozik, Rybáriková pedig az Achilles-inával bajlódik –, a papírforma egyértelmű szlovák fölényt mutatott, és ez a pályán is beigazolódott.

Schmiedlová először itthon

Schmiedlová bombaformában és óriási önbizalommal érkezett a találkozóra, az előző héten megnyerte a katowicei tornát. „Egyáltalán nem okozott gondot az átállás kemény borításról salakra. Nekem erre általában egy-két nap elég, hiszen a salakon érzem a legjobban magam, azon nőttem fel” – mondta a 20 éves kassai teniszező, aki szombaton Rebecca Peterson ellen kezdett.

Schmiedlovának ez volt az első hazai Fed-kupa-szereplése. „A meccs reggelén nagyon izgultam, de ahogy kimentem a pályára, kicsit megnyugodtam. Sokat segítettek a nézők” – nyilatkozta Schmiedlová, aki végül 6:3, 6:3-ra verte a világranglistán 235. helyen álló Petersont. A második szett elején ugyan volt egy kis megingása, akkor a svéd teniszező elhúzott 1:3-ra, de aztán már Schmiedlová nem engedett teret neki.

Nem vették félvállról

Még simábban hozta a második mérkőzést Daniela Hantuchová. Az egykori világranglista-5. játékos profi módon kamatoztatta tapasztalatait, és 6:2, 6:0-ra verte a 11 évvel fiatalabb Susanne Celiket. „A szurkolók nagyszerű hangulatot teremtettek, élveztem a játékot. Mindannyian nagyon felelősségteljesen álltunk a találkozóhoz, ezért is volt ilyen sima az első nap” – fogalmazott Hantuchová.

Matej Lipták kapitány elismerte, nem könnyű ilyen nagy favoritként játszani: „A lányok azonban megmutatták, hogy igazi profik, nem vették félvállról a mérkőzést, végig koncentráltak maradtak.”

Allgurinnak

esélye sem volt

Másnap Schmiedlová 75 perc alatt lemosta a pályáról Ellen Allgurint. Az első szettben a szlovák teniszező már 5:0-ra vezetett, svéd ellenfele azért végül szerzett egy „becsületgémet”.

A második szettet azonban meglepően jól kezdte Allgurin, aki elnyerte Schmiedlová adogatójátékát, és 3:0-ra elhúzott. A szlovákok első számú játékosa azonban a kis megingás után összekapta magát, zsinórban öt játékot nyert, s végül simán, 6:4-re megnyerte a szettet, a meccset, s gyakorlatilag az egész találkozót is. „Most már nem izgultam annyira, mint előző nap. Nem is bántam, hogy az eredetileg bejelentett Celik helyett Allgurinnal játszottam, mivel őt ismerem még a juniorversenyekről” – mondta Schmiedlová, akinek ezután Jana Čepelová oldalán még a párosban is pályára kellett lépnie.

Nem sokkal a meccs kezdete előtt Schmiedlová még boldogan pózolt a szurkolókkal az NTC előtt a napsütötte áprilisi délutánban, talán ezért is történt meg, hogy a szlovák kettős az első szettet elvesztette Celikkel és Petersonnal szemben, de végül 4:6, 6:3, 10:7-re ezt a mérkőzést is hozták.

Négy vereség után siker

A szlovák Fed-kupa-csapat négy vereség után győzött újra. Matej Lipták elégedetten értékelte a találkozót: „Örülök, hogy megszakítottuk a rossz sorozatot. Kihasználtuk, hogy a svédek legjobb játékosa hiányzik. A pályán megmutatkozott, hogy a mi játékosaink sokkal jobb világranglistahelyeket foglalnak el, mint az ellenfél. Kaja Schmiedlová remekül helytállt a csapat vezéregyéniségeként, holott először volt ő az első számú játékos. Boldog lennék, ha egy év múlva a Világcsoportba jutásért játszhatnánk. Ebben a csapatban nagy a potenciál.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?