Szenzációs magyar siker, él a remény a bentmaradásra

Az addig pontot sem szerző magyar jégkorong-válogatott szombaton kiváló játékkal 5:2-re legyőzte Fehéroroszor- szágot az oroszországi világbajnokságon, így még van esélye a bentmaradásra.

Az addig pontot sem szerző magyar jégkorong-válogatott szombaton kiváló játékkal 5:2-re legyőzte Fehéroroszor- szágot az oroszországi világbajnokságon, így még van esélye a bentmaradásra. A magyarok 77 év után nyertek ismét az A csoportban.

A magyarok korábban csak egy döntetlent értek el Fehéroroszország ellen, tízszer kikaptak szombati ellenfelüktől. A beloruszok a vb-n csak Szlovákiát győzték le, a magyarok az első öt meccsükön nem szereztek pontot.

Gólok emberhátrányban

Rich Chernomaz együttesében ezúttal Rajna Miklós volt a kapuban. Az első percek fehérorosz fölényt hoztak, az első magyar lövésre az ötödik percig kellett várni, egy perccel később pedig Nagy Gergő a hálóba talált – 1:0. Először vezetett a vb-n a magyar csapat. A hátvédek jól szűrték meg a fehérorosz próbálkozásokat. Bár Szirányi Bencét kiállították, maradt erő a támadásra is: Vas János Sarauer Andrewnak szánt passzába egy védő belenyúlt, a korong pedig a kapuban kötött ki – 2:0.

A fehéroroszok emberelőnyből szépítettek, Plattnak négy másodperc elég volt a gólszerzésre – 2:1, a 27. percben pedig az üresen maradt Gavrusz egyenlített – 2:2. A magyar csapat azonban nem tört meg, Szirányi remekül ugratta ki Sebők Balázst, aki szép csel után higgadtan lőtt a kapuba – 3:2. A 34. percben Galló Vilmos csapta be védőjét a jobb oldali palánk mellett, lefordult, majd szépen lőtt a hosszú sarokba – 4:2. Kapust cseréltek a fehéroroszok.

A harmadik harmadban a fehéroroszok próbálták fokozni az iramot, de Rajna remekül védett. A végén Kóger Dániel kapott kiállítást, a fehéroroszok időt kértek, és lehozták kapusukat, így hat a négy ellen támadtak, de újabb gólt kaptak – 5:2. Vas János második emberhátrányos gólját ütötte.

A magyar drukkerek extázisban ünnepeltek a lelátón, és Szentpéterváron először játszották a magyar himnuszt a győztesnek.

77 év után

A magyarok elit világbajnokságon legutóbb 1939. február 3-án tudtak pontot szerezni, akkor Zürichben legyőzték Belgiumot, míg a B csoportban – amikor összesítésben a 16 között szerepeltek, akárcsak most – 1978. március 26-án sikerült ugyanez, Belgrádban az olaszok elleni 5:2-es siker alkalmával.

Nem szabad kiengedni

Rich Chernomaz magyar szövetségi kapitány kiemelte, a mostani válogatott más volt, mint egy nappal korábban az amerikaiak ellen: „Nagyon felkészültünk a fehéroroszokból, az eltervezett játékot szinte végig tudtuk hozni. A kritikus szakaszokban is jól döntöttünk, így a korábbiakhoz képest kevesebb sansza volt az ellenfélnek. Maradt esély a bennmaradásra, ami a magyar–német, illetve a fehérorosz–francia meccstől függ.”

A két emberhátrányos gólt szerző Vas János azt hangsúlyozta, ugyan most lehet kicsit örülni, de még nincs vége a vb-nek, és mivel a válogatott ismét saját kezébe vette a sorsát, nem szabad kiengedni: „A németek ellen ismét csodára lesz szükség. Ugyanilyen fegyelmezetten kell játszani akkor is.”

A 19 lövésből 17-et megfogó Rajna Miklós kitért rá, hogy mindenki bízott a másikban. „Végre tudtunk helyzeteket kialakítani, és azokat be is lőttük. Amikor pedig védekezni kellett, akkor meg a védelem volt jó. Sok segítséget kaptam a társaktól” – mondta Rajna.

Ma a németek ellen

A magyar válogatott ma este (19.15) Németország ellen lép pályára, ellenük egy győzelem (még 1940. február 3-án született), négy döntetlen és 14 vereség a mérleg, a tétmérkőzéseket tekintve pedig két döntetlen mellett tíz vereség. Az utolsó pontszerzésig is 1967. február 28-ig kell visszamenni az időben. Azóta mind a hat alkalommal kikaptak a magyarok.

Ha most a rendes játékidőben győznének, akkor biztosan nem esnének ki, minden egyéb esetben meg kell várni a fehéroroszok meccsét. Ha azonban a fehéroroszok kedden nem szereznek pontot a franciák ellen, akkor a magyarok a mai eredménytől függetlenül bentmaradnak az elitkategóriában. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?