Sok a veszélylehetőség

Athén/Pozsony. Történetének talán a legnagyobb felújítását éli át Athén, a görög főváros. Gigantikus pénzösszegeket emészt fel a 2004. augusztus 13-a és 29-e között sorra kerülő XXVIII. nyári olimpia.

Nem tűntek még el a kotrógépek, javában folynak a földmunkákA szerző felvételeA világ sportolóinak soron következő legnagyobb seregszemléje várhatóan 6,6 milliárd euróba kerül, s ebből 650 milliót költenek a biztonságra.

„Alighanem a biztonság terén a játékok történetében a legbonyolultabb feladat vár ránk. Ez lesz az első olimpia a 2001. szeptember 11-i, amerikai terrortámadás és az iraki háború után. Több mint tíz-ezer sportoló és a nézők százezrei mellett száznál népesebb számban érkeznek Athénba az államfők” – kezdte komoly ábrázattal athéni beszámolóját Elefteriosz Ikonomu, a belügyminiszter szóvivője. A tizenegyedik emelet tágas tanácsterméből látni, hogyan lüktet alattunk az utcán a nagy kiterjedésű város forgalma, kétmillió autóval, a motorok százezreivel. „Ennek a labirintusnak biztonságban kell maradnia. Alapvetően semmilyen apróságot nem becsülhetünk le. Jelenleg az albán és az orosz maffiával vannak gondjaink, de szerencsére az olimpia nem tartozik az érdeklődési körükbe” – hallottuk.

A védettség legmagasabb fokozata természetszerűen a sportolókra és átmeneti lakhelyükre, az olimpiai falura vonatkozik majd. Szigorú őrizet vár a 126 sportlétesítményre és a naponta 1,5 millió embert szállító metróra is. Figyelőközpontja lövésálló üveg mögé lesz felerősítve.

„Már régebben tevékenykedik a különleges biztonsági egységünk, amely összesen 92 veszélylehetőséggel számol, beleértve a biológiai és az atomtámadást is” – folytatja Elefteriosz Ikonomu.

Összesen a biztonsági alakulatok 58 ezer tagját vetik be, ami négyszer nagyobb létszám, mint az előző játékokon, Sydneyben volt. Az athéni biztonsági szakemberek hét ország (USA, Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország, Izrael, Ausztrália) titkos ügynökségeivel működnek együtt.

Az ausztrál olimpiai küldöttség saját testőrséggel készült Athénba, de a görög belügyminiszter határozottan elutasította a veszélyes kérelmet, amely teljes káoszt idézhetne elő a városban. Ráadásul a görög polgárok a beutazók létszámának szigorú betartását is követelik.

Némi nemzetközi segítség azonban jól jön a szervező bizottságnak. Izrael békaembereket küld az Athén körüli kikötők őrzésére, az amerikaiak az olimpia idejére megkétszerezik a Földközi tengeren állomásozó hadihajóik számát, tanácsadói kiküldetésre várják a görög fővárosba a brit terrorellenes szakértőket.

Ezen kívül otthoni gondjai is vannak a szervezőknek. Az athéni rendőrség a saját soraiból kikerült hatszáz tüntető ellen lépett fel. Egyenruhás társaik azt követelték, hogy a játékok idején kockázati pótlékot fizessenek nekik. November 17-én „Tegyétek tönkre az olimpiát!” szövegű feliratok tűntek fel az athéni falakon. November tizenhetedikét viseli nevében az a görög terrorszervezet, amelynek tagjai az utóbbi hetekben kerültek a bíróság elé.

Van tehát veszélyforrás Athénban bőven. Reméljük, jövő augusztusban mindegyiket sikerül semlegesíteni.ATHÉNI ELŐZETES

LÉTSZÁMLISTA

Induló országok 202

Résztvevő sportolók 10 500

Sportvezetők, kísérőszemélyzet 6 700

A média képviselői 21 600

NOB-tagok, a nemzeti olimpiai bizottságok képviselői, díszvendégek 5 800

A támogatók képviselői 35 000

A BIZTONSÁGI EMBEREK SZÁMA

Rendőrök 21 300

Tengerparti őrök 3 300

Tűzoltók 1 400

Különleges alakulatok tagjai 7 000

Magánügynökök 2 800

Önkéntesek 5 600

A görög hadsereg atom-,

biológiai és vegyi támadás

ellen kiképzett különleges

alakulata 200

MŰSZAKI ELLÁTOTTSÁG

Biztonsági detektorok (a repülőterekről ismertek) 963

Hordozható detektorok 520

Röntgenes mérőeszközök 261

Pirotechnikai berendezések 39

Monitorozó kamerák 1 577

Adó-vevő készülékek 21 262

Negyvenöt nappal a megnyitó előtt

Athén. Valamennyi sportlétesítményt és szálláshelyet már 45 nappal a megnyitó előtt lezárnak, és szigorúan őriznek majd. George Floridesz, a görög rendőrség főnöke a hatalmas biztonsági intézkedések kapcsán megjegyezte: „Nem az a célunk, hogy lefüleljük azokat, akik robbanóanyaggal a testükön a levegőbe röpítenék valamelyik épületet. Arra kell ügyelnünk: az ilyen személyek nálunk fel se bukkanhassanak.” (SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?