Rabóczki szerint döntőbe juthatnak a dánok

Magyarországon az MTK-ban és a Dunaferrben védett, majd egy svéd kiscsapat, a Norrköpping következett. Egy szezon elég volt ahhoz, hogy a legjobb kapusok között emlegessék Skandináviában, éppen ezért nem volt meglepő, hogy 2003 januárjában a dán FC Köbenhavn szerződtette.

Magyarországon az MTK-ban és a Dunaferrben védett, majd egy svéd kiscsapat, a Norrköpping következett. Egy szezon elég volt ahhoz, hogy a legjobb kapusok között emlegessék Skandináviában, éppen ezért nem volt meglepő, hogy 2003 januárjában a dán FC Köbenhavn szerződtette. Azóta kétszeres dán bajnok a fővárosiakkal, idén pedig a kupát is megnyerte csapata. Rabóczki Balázzsal, az FC Köbenhavn kapusával a Dánia–Olaszország mérkőzés után beszélgettünk.

Az Eb egyik nagy esélyesének tartott olasz válogatott csak döntetlenezett a dánokkal. Meglepetés?

Egyáltalán nem. Ha szemügyre vesszük, hogy milyen játékosok alkotják a dán keretet, akkor azt látjuk, hogy a világ bármelyik válogatottjának egyenrangú ellenfelei lehetnek. Az olaszokat pedig kifejezetten jól ismerik, hiszen Tomasson, Helveg, Jörgensen és mások a Serie A-ban futballoznak.

Viszont az említett játékosok csak amolyan kiegészítő emberek klubcsapataikban.

Ez igaz, de azt is figyelembe kell venni, hogy olyan csapatban küzdenek a kezdőhelyért, mint például a bajnok AC Milan. Ráadásul a dánokra mindig is az volt a jellemző, hogy nincs náluk egy-két elkényeztetett sztár, aki köré épülne a válogatott, hanem csapatként alkotnak egységet.

A dán közvélemény milyen elvárásokkal bocsátotta útra a válogatottat?

Az egész ország pozitívan áll hozzá az Eb-hez, előzetesen mindenki döntőbejutást vár, és ami engem illet, elképzelhetőnek tartom még azt is, hogy megnyerhetik a viadalt. Az olasz meccs eredménye alapján azt biztosra veszem, hogy továbbjutnak a csoportból, és ismétlem: nem lennék meglepve, ha a finálé dán érdekeltségű lenne.

Addig azonban még egy északi rangadó is következik a svédek ellen. A szomszédharc hangulata mennyiben más, mint mondjuk egy olaszok elleni meccsé?

A dánok már a sorsolásnál abban reménykedtek, hogy elkerülik a svédeket, és ez fordítva is így volt. A skandináv csapatok kölcsönösen tisztelik egymást, és nem igazán szeretnek egymás ellen játszani. De ha már így alakult, akkor természetesen ez lesz a csoportmeccsek fénypontja számukra. A toronymagas favoritként kezelt olaszokkal döntetlenezni szép eredmény, esetleg önbizalmat adhat, de a svéd–dán meccs számukra érdekesebb lesz, mert a presztízsről szól majd.

Grönkjaer visszatérése mekkora pluszt jelenthet a dánoknak?

Attól is függ majd, hogy egy ilyen családi tragédia után (Grönkjaer édesanyja halála miatt csak utólag csatlakozott a csapathoz – a szerk. megj.) képes lesz-e tiszta fejjel játszani. Ha igen, akkor az tovább lendíthet a dánok játékán. Grönjaer az egyik legnagyobb tehetség, és ebben a szezonban kifejezetten jól ment neki, parádés gólokat lőtt a bajnokságban és a BL-ben is, és a Chelsea egyik kulcsjátékosa volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?