Pavel Dacjuk: Teljesült minden álmom!

Az orosz válogatott nyerte a férfi jégkorongtornát a pjongcsangi téli olimpián, miután a vasárnapi fináléban hosszabbításban 4:3-ra legyőzte a német együttest.A nagy iramot hozó első húsz percben az esélyesebbnek tartott oroszok voltak fölényben, ám a németek fegyelmezett játékukkal tartották maguka

Az orosz válogatott nyerte a férfi jégkorongtornát a pjongcsangi téli olimpián, miután a vasárnapi fináléban hosszabbításban 4:3-ra legyőzte a német együttest.

A nagy iramot hozó első húsz percben az esélyesebbnek tartott oroszok voltak fölényben, ám a németek fegyelmezett játékukkal tartották magukat. Már úgy tűnt, nem születik gól a szünetig, ám fél másodperccel a dudaszó előtt Vjacseszlav Vojnov maradt a német kapu előtt, s a 2012-ben és 2014-ben a Los Angeles Kingsszel Stanley-kupát nyert védő nem hibázott.

A második harmadban már nem tudta annyira irányítani a játékot az orosz sportolók csapata, mint az elsőben, ennek eredményeként a mérkőzés derekán egy némiképp szerencsés góllal egyenlítettek a németek Felix Schütz révén.

A harmadik felvonásban Nyikita Guszev éles szögből szerzett góljára tíz másodperc múlva válaszolt Dominik Kahun, majd az első felnőtt világversenyén szereplő, 22 éves Jonas Müller megszerezte a vezetést a németeknek. A kaotikus hajrában emberhátrányba kerültek az oroszok, de lehozták kapusukat, s bejött a kockázatvállalás, Guszev újra betalált a rendes játékidő utolsó percében.

Így következhetett a négy a négy elleni ráadás, amelyben az oroszok kihasználták első emberelőnyüket, s Kirill Kaprizov góljával megnyerték az olimpiát.

Dacjuk álma

Ezzel a sikerrel Pavel Dacjuk tagja lett a Tripla Arany-klubnak, ő a 28. olyan játékos, aki olimpiai és világbajnok, valamint Stanley-kupa-győztes. Az orosz sztár 2002-ben és 2008-ban nyert bajnokságot a Detroit Red Wings csapatával, és 2012-ben volt világbajnok.

„Most a hazámért játszottam, ezért ez a cím sokkal fontosabb számomra, mint a Stanley-kupa. Remekül érzem magam, teljesült minden álmom!” – mondta Pavel Dacjuk.

Ilja Kovalcsuk így összegezte a döntőt: „Nagyon jó meccs volt. 2:1-es vezetésnél azt hittük, már zsebünkben van az aranyérem, ekkor a németek kiegyenlítettek. Őszintén mondva, mikor a végén ember- és gólhátrányban játszottunk, nem hittem a győzelmünkben. Szerencsére tévedtem.”

Az oroszok támadóját választották a torna legértékesebb játékosának (MVP) a sajtó képviselői. Kovalcsuk öt gólt ütött és két gólpasszt adott a játékokon.

A németek is elégedettek

Danna aus den Birken, a németek kapusa így értékelte a tornát: „Jó mérkőzés volt. Büszkék vagyunk magukra, és Németország is büszke lehet ránk. Jó torna van mögöttünk, senki nem gondolta, hogy bejuthatunk a döntőbe. Amikor az érmekre vártunk, kicsit szomorúak voltunk, mert végig szoros meccset játszottunk és vesztettünk el, de ez így is elképesztő!”

„Nehéz értékelnem, mert úgy érezzük, hogy megnyerhettük volna a döntőt, de ilyen a hoki. Az olimpia előtt még mindannyian úgy gondoltuk, hogy a finálét otthon, a TV előtt ülve fogjuk nézni, ehelyett mi játszottuk azt. A fiúk ezüstérmet visznek haza, ezért büszkének kell rájuk lennünk. Ilyen esemény csak egyszer történik az életben” – vélte Marc Sturm, a németek edzője.

A németek ezüstérmükkel történetük legjobb ötkarikás eredményét érték el. A győztes hokisok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt szereplő orosz küldöttség második aranyát nyerték a műkorcsolyázó Alina Zagitova után.

A bronzérmet a kanadai csapat nyerte, amely a szombati bronzmérkőzésen a cseh válogatottat verte 6:4-re. (MTI, mgy)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?