Lengyelország is elbúcsúzott

Oita/Tegu/Csondzsu. Szaud-Arábia, Nigéria, Szlovénia és Kína után Lengyelország is elbúcsúzott a továbbjutástól, tegnap megalázó vereséget szenvedett Portugáliától. A lengyelek az eddigi két meccsen még gólt sem rúgtak. Meglepetésnek számít, hogy a belgák csak 1:1-re játszottak Tunézia ellen, ugyancsak ilyen eredményt hozott a Koreai Köztársaság–USA összecsapás is.

Pauleta (sötét mezben) mesterhármast ért el a lengyelek elleni mérkőzésen, felvételünkön harmadik gólját löviČTK/EPA-felvétel D-CSOPORT

KOREAI KÖZTÁRSASÁG–EGYESÜLT ÁLLAMOK 1:1 (0:1). Góllövők: An Dzsung Hvan (78.), ill. Mathis (24.). Játékvezető: Meier (svájci), 60 ezer néző. Sárga lap: Hong Mjun Bo, Hejduk, Agoos. KOREAI KÖZTÁRSASÁG: Li Von Dzse– Csoj Dzsin Csul, Hong Mjun Bo, Kim Te Jung–Szong Csong Gug, Kim Nam II, Ju Szang Csul (70. Csoj Jong Szo), Li Eul Jong–Park Dzsi Szung (38. Li Csun Szo), Hvang Szun Hong (56. An Dzsung Hvan), Szeol Ki Hjeon. EGYESÜLT ÁLLAMOK: Fridel–Sanneh, Agoos, Pope, Hejduk–Donovan, Reyna, OBrien, Beasley (74. Lewis)–Mathis (83. Wolff), McBride. A hazai csapat kezdte jobban a mérkőzést, Friedelnek többször nagy helyzetben kellett tisztáznia. Némileg váratlanul mégis az amerikaiak szereztek vezetést: OBrien kiválóan indította Mathist, aki 13 méterről, középről kilőt-te a bal alsó sarkot. Ezt követően a dél-koreaiak sokáig nem találták a játék ritmusát, az amerikaiak pedig taktikusan, jó védekezéssel kézben tartották az összecsapást. A 40. percben 11-eshez jutottak a vendéglátók, Jong azonban hibázott, Friedel bravúrral hárított. Ez volt a vb 11. büntetője, de az első, ami kimaradt. Dél-Korea a második játékrészben állandó fölényben futballozott, az amerikai kapus azonban leküzdhetetlen akadályt jelentett játékosai számára. A hajrában egy csúsztatott fejesből egyenlítettek a hazaiak, s nem sokkal a vége előtt akár a győzelmet is megszerezhették volna, de hibáztak.

PORTUGÁLIA–LENGYELORSZÁG 4:0 (1:0). Góllövők: Pauleta (14., 65., 77.), Rui Costa (89.). Játékvezető Dallas (skót), 40 ezer néző. Sárga lap: Frechaut, Jorge Costa, Rui Jorge, Swierczewski, A. Bak. PORTUGÁLIA: Vitor Baia–Frechaut (64. Beto), Jorge Costa,F. Couto, Rui Jorge –Petit, Bento, S. Conceicao (69. Capucho), Joao Pinto (60. Rui Costa), Figo–Pauleta. LENGYELORSZÁG: Dudek–Hajto, Waldoch, Mi. Zewlakow (71. Rzasa)– Krzynówek, Kaluzny (16. A. Bak), Swierczewski, Kozminski– Olisadebe, Zurawski 856. Ma. Zewlakow), Kryszalowicz. Szakadó esőben, felázott talajon kezdték a csapatok a játékot, s az első negyedóra végén Pauleta klasszis megoldással szerezte meg a vezetést a portugáloknak. Később a lengyelek játszottak me-zőnyfölényben, de nem alakítottak ki veszélyes helyzetet. A második 45 perc első felében is a hátrányban lévők támadtak többet, ám a 65. percben egy gyors ellentámadás végén Figo átadását újra Pauleta értékesítette. Aztán ismét Pauleta következett, belőtte harmadik gólját, s ezzel tulajdonképpen eldőlt a találkozó. A végén Rui Costa fölényessé tette a sikert. Portugália megérdemelten győzött, igaz, a gólkülönbség túlzottnak mondható. Pauleta előtt (a csatár a Bordeaux-ban játszik) a német Klose szerzett három gólt az idei vb-n, a szaudiak ellen remekelt.

Ez volt eddig: Koreai Köztársaság–Lengyelország 2:0, USA–Portugália 3:2, Koreai Köztársaság– USA 1:1, Portugália–Lengyelország 4:0.

A D-csoport állása:

1. Koreai Közt. 2 1 1 0 3:1 4

2. USA 2 1 1 0 4:3 4

3. Portugália 2 1 0 1 6:3 3

4. Lengyelország 2 0 0 2 0:6 0

A zárófordulóban – június 14., péntek, 13.30: Portugália–Koreai Köztársaság, Lengyelország–USA.

H-CSOPORT

BELGIUM–TUNÉZIA 1:1 (1:1). Góllövők: Wilmots (13.), ill. Buzaján (17.). Játékvezető: Shield (ausztrál), 38 ezer néző. Sárga lap: Van Buyten, Gabszi, Godbán, Trabelszi, Melki. BELGIUM: De Vlieger–Van Buyten, de Boeck, Deflandre, Van der Heyden–Verheyen (46. Sonck), Simons (73. Mpenza), Vanderhaeghe, Goor–Strupar (46. Vermant), Wilmots. TUNÉZIA: Bumnidzsel– Badra, Trabelszi, Buzaján, Dzsaidi– Gabszi (66. Szellimi), Buazizi, Ben Asur, Godbán–Melki (89. Beja), Dzsaziri (78. Zituni). Belgium válogatottja lebecsülte az afrikai együttest, s az egész mérkőzés folyamán csupán küszködött. A „vörös ördögök” idegesen kezdtek, ennek elle-nére már a 13. percben vezetést szereztek, amikor szép összjáték után Wilmots volt eredményes. Négy perc múlva egy látványos szabadrúgással egyenlítettek az afrikaiak, s utána több helyzet is adódott a két kapu előtt, de nem tudták azokat gólra váltani. Enyhe mezőnyfölényben játszott Tunézia együttese, de támadásai nem vezettek sikerre. Belgium csalódást okozott, sematikusan futballozott, ellenfele megnyerhette volna a meccset; összességében véve a döntetlen igazságosnak mondható.

Ez volt eddig: Japán–Belgium 2:2, Oroszország–Tunézia 2:0, Japán– Oroszország 1:0, Belgium–Tunézia 1:1.

A H-csoport állása:

1. Japán 2 1 1 0 3:2 4

2. Oroszország 2 1 0 1 2:1 3

3. Belgium 2 0 2 0 3:3 2

4. Tunézia 2 0 1 1 1:3 1

A zárófordulóban – június 14., péntek, 8.30: Belgium–Oroszország, Tunézia–Japán.

A MAI MŰSOR

8.30 (Incson): Francia-ország–Dánia (A-csoport, 3. forduló; játékvezető: Vitor Melo Pereira – portugál).

8.30 (Szuvon): Szenegál–Uruguay (A-csoport, 3. forduló; Jan Wegereef – holland).

13.30 (Sizuoka): Németország–Kamerun (E-csoport, 3. forduló; Antonio Lopez Nieto – spanyol).

13.30 (Jokohama): ĺrország– Szaúd-Arábia (E-csoport, 3. forduló; Falla Ndoye – szenegáli).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?