Leekens elégedettebb, mint ezelőtt, de a játékosok frusztráltak

A magyar labdarúgó-válogatott Skócia ellen jobban játszott, mint négy nappal korábban a kazahok ellen, ám így is kikapott 1:0-ra.

A magyar labdarúgó-válogatott Skócia ellen jobban játszott, mint négy nappal korábban a kazahok ellen, ám így is kikapott 1:0-ra. Georges Leekens szövetségi kapitány pozitívumokat is látott a meccsben, de több játékos könnyekkel a szemében nyilatkozott.

Grosics üzenete

„A játékosok még véletlenül se érezzék úgy, hogy ők tisztelik meg a közönséget, hanem éppen fordítva: a játékos érezze magát megtisztelve, hogy egy nemzet színeit képviselheti a nagyvilágban” – ez a Grosics Gyula-idézet állt azon a transzparensen, amelyet a szurkolók a skótok elleni felkészülési meccs előtt, a magyar himnusz alatt feszítettek ki a Groupama Arénában. A magyar válogatott pénteken hazai pályán kapott ki 3:2-re Kazahsztántól (egy éven belül már a harmadik futballtörpétől, Andorra és Luxemburg után), s a szurkolók kiábrándulása a foghíjas lelátókat látva is nyilvánvaló volt.

„Hallgatunk, de itt vagyunk” – skandálták a meccs első perceiben az ultrák, jelezve, nem tudnak egykönnyen túllépni a kazahok elleni szégyenen, de nem fordulnak el a válogatottól. Aztán már a skótok dudái uralták a lelátókat, csak bizonyos pillanatokban hangzott fel hazai szurkolás.

Lovrencsics könnyei

Az egyik ilyen pillanat az volt, amikor nem sokkal a szünet előtt Kleinheisler teljesen felesleges szabálytalansága után tizenegyeshez jutottak a skótok, de Gulácsi remek vetődéssel kivédte Mulgrew lövését.

A mérkőzés addig kiegyenlített volt, a magyarok helyenként nagyon szép labdakihozatalra is képesek voltak, de nagy helyzetbe nem kerültek. Dzsudzsáknak volt egy elég jól csavarodó szabadrúgása, a legaktívabb pedig Lovrencsics Gergő volt, aki jól érezte magát a három/ötvédős rendszerben a szélen, teljes hosszában bejátszotta a pályát, és voltak jó megoldásai. Leekens a mérkőzés után meg is jegyezte, nem szokása egyéneket kiemelni, de Lovrencsics teljesítményét muszáj megemlítenie.

A Fradi játékosa egyébként rendkívül zaklatottan nyilatkozott a lefújás után: „Az új taktika valamilyen szinten működött, kompaktak voltunk, egy kis figyelmetlenségből kaptuk a gólt. Próbáltunk menni, ehhez a szerkezetváltás is kellett, de mentálisan is szerettünk volna bizonyítani. Többet nem tudok mondani, a könnyeimmel küszködöm. Elég volt a vereségekből!”

„Végre voltak helyzetek”

A magyarok ugyanis minden igyekezetük ellenére elvesztették a meccset: a 48. percben a skótok gólt szereztek, Forrest beadása után Phillips lőtt a hálóba. A magyar védelem enyhén szólva sem állt a helyzet magaslatán. Ezt Georges Leekens is elismerte. „Minden gólt hibák előznek meg, de szerintem nem annyira a szélen, mint inkább középen nem zárt jól a védelmünk” – magyarázta a kapitány.

Szalai a 71. percben kétszer is egyenlíthetett volna néhány másodpercen belül, előbb egy testcsellel elvitte a labdát Mulgrew mellett, és tisztán lőhetett, de a már-már fekvő kapust találta el, majd Lovrencsics jobbról érkező beadását finom mozdulattal centikkel a kapu mellé perdítette. „Végre voltak helyzeteink” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Leekens, aki a vereség ellenére úgy érezte, csapata sokat javult az előző meccshez képest.

Nikolics nem tudja

A magyar válogatott tizenkét hónapon belül a hetedik vereségét szenvedte el, Leekens pedig két elvesztett meccsel debütált a válogatott kispadján. Ezek akkor is tények maradnak, ha a skótok elleni 1:0-s vereség nem volt szégyenteljes.

A belga szövetségi kapitányt az újságírók sem kímélték a sajtótájékoztatón – azonnal szembesítették azzal, Nikolics Nemanja roppant csalódott volt, hogy miután a kazahok ellen 76 percet játszott, a skótok ellen csak a meccs végén, az utolsó hét percre állt be csereként. „Nem tudom” – felelte őszintén Nikolics, amikor arról kérdezték, a jövőben is számíthat-e arra a kapitány, hogy hazautazik a Chicago Fire csapatától a válogatotthoz.

Leekens ezt hallva arról kezdett beszélni, Guzmics 28 órát utazott Kínából, az első meccsen nem is tudott játszani a jetlag miatt, és senkinek sincs bérelt helye a csapatban.

„De amúgy tetszik, hogy kritikusak, egyenesen kérdeznek, én is egyenes ember vagyok” – bókolt az újságíróknak Leekens, és hangsúlyozta, sosem szeret veszíteni, de most jóval elégedettebben tér haza a meccs után, mint a kazahok ellen.

A játékosokon azonban látszott a frusztráció, Nikolics pedig ki is mondta, amit sokan gondoltak: „Futni és harcolni, ez a minimum, amit elvárhatunk egy válogatottmérkőzésen. De ha csak futni és harcolni tudunk, akkor rossz sportot választottunk. A foci nekem ennél többről szól, szép megmozdulásokról, gólokról...”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?