Kilencedszer Prágában

Prága. Az önálló Cseh Köztársaság először látja vendégül a jégkorong-világbajnokság mezőnyét. Prága azonban már kilencedszer lesz vb-házigazda, 1993 előtt ugyanis Cseh-szlovákia rendezte a seregszemléket.

Miroslav Šatan (jobbról), a szlovák válogatott csapatkapitánya lehet a Hossa-legénység egyik húzóembere CsehországbanTASR-felvételElőször 1933-ban, egészen pontosan február 18-a és 27-e között volt a cseh(szlovák) fővárosban a vb. Akkor az USA csapata örülhetett az elsőségnek. Ez volt sorrendben a hetedik világbajnokság, és a štvanicei nyitott pályán rendezték meg. Összesen tizenkét válogatott rajtolt. Öt esztendővel később már tizennégy együttes volt a mezőnyben, szintén a prágai Štanicában.

A II. világháború után először ismét Prága fogadta a világ élmezőnyét, mégpedig 1947. február 10-e és 23-a között. Nyolc csapat indult, mindenki mindenkivel találkozott, és Csehszlovákia lett a világbajnok. A házigazda válogatott az utolsó előtti fordulóban ugyan 1:2-re kikapott Svédországtól, de a háromkoronások a záró fordulóban meglepetésre alulmaradtak (1:2) Ausztriával szemben. Csehszlovákia viszont 6:1-re lelépte az USA-t, és vb-címet szerzett.

Tizenkét évvel később nyolc csehszlovák város látott vb-mérkőzéseket. Tizenöt ország legjobbjainak csatározásából ízelítőt kapott Prágán kívül Pozsony, Ostrava, Plzeň, Mladá Boleslav, Kolín, Kladno és Brno is. Kanada lett a világbajnok.

Csehszlovákia otthon tartotta a vb-címet az 1972-es világbajnokságon. Hat évvel később ismét a vendéglátó válogatott volt a vb-arany legnagyobb várományosa (1976-ban és 1977-ben is világbajnok lett), de mégis a Szovjetunió diadalát jegyezhették be a krónikákba.

Prága 1985-ben tapsolt az újabb csehszlovák elsőségnek. Csapatkapitányként a szlovák Dárius Rusnák emelhette elsőként magasba a vb-trófeát. Legutóbb 1992-ben rendezett vb-t a cseh(szlovák) főváros. Prága mellett Pozsony volt a vendéglátója a tizenkét tagú mezőnynek. Svédország lett az első, Csehszlovákia a harmadik.

Két hatalmas sportarénában

Két színhelye lesz a vb-küzdelmeknek: SAZKA ARENA (Prága) – befogadóképessége: 17 000 (jégkorong), 18 500 (koncert), 11 000 (atlétika); beépített terület: 35 000 négyzetméter; Európa legnagyobb és legkorszerűbb többcélú csarnoka. ČEZ ARENA (Ostrava) – befogadóképessége: 9200 (sportesemény), 13 000 (koncert); a létesítmény 45-féle módozatban használható (sita)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?