Ki tudja megverni a Ferrarit?

A hét végén Ausztráliában elkezdődik az idei Forma–1-es szezon. Noha csak pénteken lesznek az első edzések, már mindenki az országban van, és különböző sajtóeseményeken hirdeti saját maga, a csapata, vagy annak szponzorai, esetleg maga a Forma–1 dicsőségét.

Minden bizonnyal az újoncok várják a legjobban az első köreiket, de bizonyára azok is izgatottak már, akik a győzelemre törnek. A Ferrari, a Williams és a McLaren pilótái közül mindenki a 10 pont megszerzésében bízik, erre természetesen a világbajnoki címvédő Ferrarinak van a legnagyobb esélye.

Kimi Räikkönen az idény eleji teszteken ráijesztett Michael Schumacherre, aki elárulta, jobban tart a finntől, mint bárki mástól

A brit Autosport magazin összeállítást készített Michael Schumacherről, amelyben több számot felsorolt, és összefüggésbe hozta őket az ötszörös világbajnokkal. Az 1000 mellé azt írták: ennyi euróba kerül Schumi versenycipője; a 300-as: ennyi centiméter magas a pilóta új szobra, amelyet a zimbabwei származású Mitch Mitchell készített; a 13-as: ez lesz Schumi 13. idénye; 1-es: ez a rajtszám Schumi autóján 2000.október 8-a óta; a legbeszédesebb pedig a 0: ennyi esélyük van a többieknek Michael Schumacher ellen.

Nagy-Britanniában nem szívelik Schumit, de ott is elismerik, hogy az utóbbi években verhetetlenné vált a Ferrari volánjánál. Sorozatban háromszor lett világbajnok, és tavaly úgy nyerte meg a vb-t, hogy teljesítette a szezon teljes versenytávját, a 17 futam mindegyikén dobogóra állt, 11-szer a legmagasabb fokára. A címet már a Francia Nagydíjon, hat versennyel az idény vége előtt elhódította, végül 144 pontot szerzett, és 67 ponttal verte meg a vb második helyezettjét, Rubens Barrichellót.

A Ferrari a konstruktőrök pontversenyében a Magyar Nagydíjon tette biztossá vb-címét – zsinórban másodszor. A Scuderiából legalább az egyik pilótát a dobogón láthattuk a legutóbbi 53 versenyen. A maranellóiak megszakítás nélkül 596 pontot szereztek – tavaly 221-et, ugyanannyit, mint a többi csapat együttvéve.

Csak két győzelmet jegyeztek mások: Ralf Schumacher Malajziában, David Coulthard Monte-Carlóban happolta el a diadalt a ferrarisok elől. Az idén is a Williams és a McLaren indul a legjobb eséllyel a Ferrari ellen, igaz, kétséges, hogy bármelyikük el tudná hódítani a maranellóiak elől a világbajnoki címet.

A Ferrari tavaly tökéletes autóval versenyzett, az F2002-es a legtöbb csapat számára alapot szolgáltatott az idei autó tervezéséhez. A BAR-ról és a Toyotáról is elterjedtek a pletykák, amelyek szerint koppintották az F2002-est, és persze a Williams sem maradt ki a szóbeszédből. Amíg azonban a többi istálló próbálja utánozni a tavalyi Ferrarit, Maranellóban elkészült az F2003-GA, amely sokkal jobb az elődjénél, és nem lenne meglepő, ha Schumiék az idén is faképnél hagynák a többieket.

Az ötszörös világbajnok németnek talán saját csapattársa, Barrichello lesz a legnagyobb vetélytársa, persze, ehhez a brazilnak nagyon jól kell kezdenie a szezont. Rubinho tavaly feladta az első három versenyt, így Imolába menet már 24:0 volt Schumacher javára, míg az ötödik futam után 44:6-ra vezetett a német. Innen már Barrichello nem számíthatott nagy segítségre, sőt, neki kellett támogatnia a világbajnoki címre törő Schumachert. A Ferrari vezetői kijelentették, ebben a szezonban nem érdeklik őket a nevek, ama versenyzőjük mögé állnak, aki jobban áll a pontversenyben.

Schumi a Williams és a McLaren közül utóbbitól, elsősorban Kimi Räikkönentől vár jobb teljesítményt. A wokingiak az olaszokhoz hasonlóan csak az első futamok után vetik be új gépüket; a tavalyi négykerekű módosított változata kiválóan szerepelt a teszteken, így Coulthardék jókora meglepetést szerezhetnek az idény elején. A Williams FW25-öse azonban sokat gyengélkedett a felkészülés idején, sok panasz érkezett a kék-fehér autóra, amely aerodinamikailag nem közelíti meg a BMW-motor klasszisát.

„Biztos, hogy sokkal szorosabb lesz a küzdelem, mint tavaly. A McLaren nagyon erős lehet, rejtély, hogy milyen lesz az új autója. A Williams tesztelése nem ment valami jól, de az az istálló mindig képes fejlődni, úgyhogy ellene sem mehetünk biztosra. Csak akkor tudjuk megvédeni a vébé-címet, ha ugyanolyan lelkesen és céltudatosan dolgozunk, mint eddig” – mondta Schumacher.

A Williamsnek biztosan nem tett jót az új szabály, amely szerint az időmérő és a verseny között nem lehet tankolni, hiszen a grove-iak eddigi erőssége a kvalifikáció volt. Versenykörülmények között azonban a McLaren-Mercedes gyakran jobb volt a Williams-BMW-nél, és mivel már a hivatalos időmérőn is a versenyre felkészített autóval kell menni, ez hátrány lesz Sir Frank Williamsék és főleg Juan Pablo Montoya számára.

A legnagyobb kárt azonban nem az új szabály, hanem a csapatvezetők okozhatják az üldözőknek: ha Ron Dennis és Sir Frank továbbra is az FIA-val foglalkozik a Ferrari utolérése helyett, annak a McLaren és a Williams issza meg a levét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?