Kaotikus hajrá után Hamilton nyert

Őrült hajrá után a brit Lewis Hamilton (Mercedes) győzelmével zárult a Forma–1-es Azeri Nagydíj.

Őrült hajrá után a brit Lewis Hamilton (Mercedes) győzelmével zárult a Forma–1-es Azeri Nagydíj. A dobogó második fokára Kimi Räikkönen (Ferrari) állhatott fel, harmadikként Sergio Pérez (Force India) zárt.

Az idény negyedik állomása 2016-tól szerepel Azeri Nagydíjként a versenynaptárban, előtte Európai Nagydíjként volt jelen.

A kvalifikáción az azeri főváros utcáin úgy tűnt, hogy a Ferrari foglalhatja el az első sort, ám Räikkönen nagyot hibázott utolsó gyors körén, így csupán hatodik lett. A szezon második leghosszabb pályáján sorozatban harmadik időmérős elsőségét ünnepelhette Sebastian Vettel, aki a két Mercedest, Hamiltont és Bottast utasította maga mögé.

Ütközések a rajt után

A rajtnál az élmezőnyben nem történt változás, viszont az első kör nem volt problémamentes. Räikkönen Oconnal ütközött, Alonso Szirotkinnal. A Force India pilótája kiesett, a Ferrari finnje megúszta egy szárnycserével. a másik ütközés két versenyzője defektet kapott. A rengeteg törmelék miatt a versenyirányítás pályára küldte a biztonsági autót. Újraindítás után a két Red Bull szenvedett a gumik felmelegítésével, ezt kihasználta a két Renault, Sainz és Hülkenberg előzésre, viszont a német pilóta nagy igyekezetében falnak csapta autóját.

Red Bull-csapatkarambol

Az elszürkült futamon az izgalmakat a két Red Bull szolgáltatta egészen addig, míg Ricciardo a célegyenesben hátulról bele nem hajtott csapattársába, Verstappenbe. Az újabb értékes pontszerzésből nem lett semmi, mindkettejük számára befejeződött a verseny. Ismét pályára gurult a biztonsági autó. Ezt nagyon jó ütemben használta ki Bottas, aki ekkor cserélt először kereket, de az élmezőnyben mindenki ultralágy gumikra váltott. A felvezető autó mögött is zajlottak az események, Grosjean, aki az utolsó pozícióból rajtolva a hatodik helyig egerészte elő magát, betonfalnak csapta a Haas-Ferrarit.

Vettel rossz döntése

Miután a safety car kiállt a mezőny elől, Vettel a második helyen elhamarkodott döntést hozott. A célegyenes végén megpróbálta kifékezni Bottast, de a visszahűlt gumikon nem tudott ideálisan elfordulni, ráadásul a friss gumikat is elfékezte, így még a dobogóról is lecsúszott. Bottas vezető pozícióban haladt, de a Mercedes finn pilótája áthajtott egy törmeléken, ami azonnal kivágta autójának kerekét, véget is ért számára a futam. A győzelem így Lewis Hamilton ölébe hullott. A biztonsági autó ezúttal a Mercedesnek kedvezett.

A világbajnoki címvédő idén először állhatott a dobogó legfelső fokára, pályafutása 66. futamgyőzelmét aratta, legutóbb a 2017-es Amerikai Nagydíjon tudott nyerni.

Hamilton is meglepődött

A Mercedes brit pilótája győzelmének köszönhetően átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben. A második helyen Kimi Räikkönen végzett. A Ferrari finnje nem rajtolt ideálisan, futama sem alakult a legjobban, de végül szerencsésen végződött. A dobogó harmadik fokára Sergio Pérez állhatott fel, aki már második alkalommal végzett a harmadik pozícióban Azerbajdzsánban.

Vettel saját hibájából lett csupán a negyedik, Sainz az ötödik. A Sauber újonca, Leclerc lett a hatodik. A monacói egy éve győzni tudott itt Forma–2-es pilótaként. Hetedik lett Alonso, a nyolcadik hellyel Stroll révén megszerezte idei első pontjait a Williams. Kilencedikként Vandoorne zárt, a tizedik Hartley lett.

„Valtteri megérdemelte volna a győzelmet, kivételes, remek munkát végzett, és Sebastian is nagyon jól ment. Nagyon szerencsésen jöttem ki a futamból, meglepő, hogy én állok a dobogó legfelső fokán” – értékelt a futamot követően a győztes Hamilton.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?