Hosszú idő után vitték el a trófeát

<p>Somorjai/Csölösztő. Szegeden ugyanabban az időben zajlott a junior és U23-as világbajnokság, mégis rengeteg versenyző gyűlt össze a somorjai kajak-kenusok hagyományos versenyén, a 20. Samaria Kupán és 11. Vladimír Gális Emlékversenyen. Újdonság, hogy nem maradt otthon a csapatteljesítményért járó kupa, hosszú idő után más, ezúttal a Nováky vitte haza.</p>

ÚJ SZÓ-ÉRTESÜLÉS

Másodszor volt kétnapos a duplanevű csallóközi kajak-kenuviadal. Ezért került a versenynaptárba júliusra, ráadásul azon kevés versenyek egyike, melyeknek eredményeit beszámítják a Szlovák Kupába. „Idén Nováky erősebb csapattal jött, jobb formát fogott ki, egyszerűen jobbak voltak, és hazavitték a Samaria Kupát. Nem is emlékszem, hány év után nem maradt otthon a trófea. De hát ez is a sport része, akár a győzelem. Idén a második hely jutott nekünk, a harmadikok a komáromiak lettek – újságolta Tóth Imre, a somorjai KCK klubelnöke, versenyigazgató. – Évek óta a szövetség javaslatára úgy rendezzük a 2 km-es versenyeket, hogy három kategóriát indítunk egy csoportban, s rövid időközönként egymás után zajlanak a futamok. Mivel idén többen voltak az indulók, így keveredés támadt, kisebb ütközések is voltak, meg az is gondot okozott, nem mindenki jegyezte meg, hogy három körből áll a verseny. Ezt orvosolnunk kell. Jövőre másképpen kell lebonyolítani e táv futamait.”

A versenyigazgató azt is elmondta, a kilenc és tízéveseknek csak egy futamot rendeztek, s annak alapján hirdettek győztest. Előfordult, hogy ugyanabban a kategóriában több első helyezett is volt. „Nem továbbjutásos rendszerben versenyeztek a legkisebbek. Azzal is motiválni akartuk őket, hogy mindegyik futam legjobbjait éremmel jutalmaztuk. Egy futamban olyanok is voltak, akik még a kilenc évet sem töltötték be – tudtuk meg Tóth Imrétől. – Már hagyományosan klubunk képviselői kapták az egykori vezetőinkről elnevezett díjat. A 9 évesek között futamgyőztes versenyzőkről van szó: Móricz Egoné lett a Csölle József Emlékkupa, Kmotrík Krisztiáné a Sebestyén Aladár Emlékkupa.”

A mintegy 350 versenyzőt felvonultató eredménylista szerint nyolc somorjai elsőség született. Mindössze Seregi Karolinának sikerült dupláznia: megnyerte a 13 éves lányok 2 km-es és 200 méteres számát. Kétségkívül a legnagyobb egyéniség a mezőnyben az U23-as világ- és Európa-bajnok Jakubík Gábor volt. Az ŠKP színeiben versenyző somorjai fiú K1 200 méteren utasította maga mögé a mezőnyt. „Önként indult versenyünkön. Jó tesz a fiatalok körében, ha ilyen kajakos is van a résztvevők között – tette hozzá az egy héttel korábban Brandenburgban Eb-ezüstöt szerző szlovák kajaknégyes húzóemberéről Tóth Imre. – Nehéz megmondani, hogy Gábor és másik korábbi klubtársa, Linka Tibi érmes helyezései milyen mértékben vonzzák a fiatalokat közénk. Az viszont tény, hogy nincs gond az utánpótlással. Időnként már nem is győzzük, olyan nagy az érdeklődés. Jó híre van a klubnak a városban, s gyakran jönnek a szülők gyerekeikkel, mert tudják, hogy mit ad nekik a sport. És nemcsak az eredményesség a fontos, hanem az is, hogy a kajak-kenu alakformáló hatása sem lebecsülendő. Sportolóink külsőre is vonzó fiatalokká válnak.”

A sok trófea és érem mellett ez sem mellékes szempont a mai tizenévesek között.

A verseny dél-szlovákiai dobogósai a Hírkosárban. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?