Hamilton rajt-cél győzelme Sanghajban

<p>Lewis Hamilton idei második győzelmével zárult a sok előzéssel tarkított Forma–1-es Kínai Nagydíj. Másodikként csapattársát, Nico Rosberget intették le, míg a dobogó harmadik fokára Sebastian Vettel állhatott fel.</p>

LŐRINCZ TAMÁS

Az időmérő edzést bizakodva várhatta a Mercedes, hiszen mindhárom szabadedzésen Lewis Hamilton autózta a legjobb időt. A remek széria a kvalifikáción sem szakadt meg, bár Rosberg megszorongatta brit csapattársát. (A német pilóta mindössze negyvenkét ezredmásodperccel kapott ki.) A harmadik rajtkockát Vettel szerezte meg, az ő lemaradása már közel egy másodperc volt az „ezüstnyilak” versenyzőivel szemben. Láthatóan egyre kisebb a McLaren-Honda lemaradása, mert bár autóik a kvalifikáció első részében elvéreztek, de hátrányuk már közel sem olyan tetemes, mint az előző két futamon.

Fenyegetőzik a Red Bull

A rajt után a két Mercedes megőrizte pozícióját, az ötödik és hatodik helyről Bottas és Räikkönen indult el jó ütemben, mindketten bejöttek Massa elé, majd a brazil később visszaelőzte finn csapattársát, Bottast. A közepes keveréken rajtoló versenyzők az első pár körben szenvedtek az abroncsokon, Sainz meg is pördült az első kanyarban. A rajt vesztese az időmérőn a hetedik helyet megszerző Daniel Ricciardo volt, aki csúnyán beragadt, és visszaesett a 16. helyre. A kilencedik körben Verstappen szinte lehetetlen előzési távolságból fékezte ki Ericssont a hosszú egyenes végén, bár a svédnek el kellett rántania a kormányt, hogy össze ne ütközzenek. A 16. körben Kvjat alatt füstölt el a Red Bull Renault motorja. Kiesésével ismét nagy bajba került az osztrák csapat, ahol azzal fenyegetőznek, ha nem lesz javulás a francia motorukban, kiszállnak a Forma–1-ből. A 24. körben Sainz autója lassult le, a sebességváltójával akadt gond, de végül magára talált. Tíz körrel később Maldonado nagy igyekezetében elvétette a boxutca bejáratát. Szerencséjére azonban Hamilton 2007-es kiesése után leaszfaltozták a bukóteret.

Falnak tolt autó

Verstappen a futam során bátor előzéseivel került a figyelem középpontjába. Minden idők legfiatalabb versenyzője kellő agresszivitást mutatott az egész versenyen. A leintés előtti körökben Maldonado és a két McLaren vívott öldöklő csatát, ami a 49. körben ütközéshez vezetett. Button találta telibe hátulról a célegyenes végén Maldonadót, mindkettejük autója megsérült, sőt, a Lotus venezuelai pilótája három körrel később kiállni kényszerült. Tettéért Buttont a versenybíróság öt másodperces időbüntetéssel és két büntetőponttal sújtotta. Két körrel a vége előtt az addig jó versenyt futó Verstappen technikai probléma miatt feladta a futamot. Autója a célegyenesben adta meg magát, amiért a pályára küldték a biztonsági autót. Vicces jelenet alakult ki a műszaki mentésnél. A kínai pályamunkások bajlódtak az autó letolásával, majd megérkeztek a Toro Rosso szerelői, akik végül inkább levették az első orrkúpot, mielőtt kárt tettek volna benne az autót biztonságba helyezni hivatott emberek, akik párszor neki is tolták a falnak az autót.

Hamilton negyedszer nyert Kínában

Az 56 körös futamot így a biztonsági autó mögött intették le. A győzelmet a mercedeses Lewis Hamilton szerezte meg, aki a Kínai Nagydíjak történetében negyedik alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára. Másodikként csapattársa, Nico Rosberg haladt át a célvonalon, míg a pódium harmadik fokára a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel állhatott fel. Pontszerző helyen ért célba még Räikkönen, Massa, Bottas, Grosjean, Nasr, Ricciardo és Ericsson. Az 56 kört sikeresen teljesítette mindkét Manor-Marussia. Az utóbbi hetek problémahegyei után ez mindenképp előrelépés a csapat életében.

„A csapat fantasztikus munkát végzett, és az autónk nagyszerűen működött. Minden edzésen ott tudtunk lenni az élen, és végül rendkívül magabiztosan nyertük meg a versenyt. Domináltunk, és mindent a kezünkben tartottunk. Remek érzés ez Malajzia után, ahol a Ferrari legyőzött bennünket. A végén nagyon sok maradt a gumikban, és csak vártam, hogy mi lesz a biztonsági autóval, ami senkinek sem jött jól. Köszönöm a rajongóknak és a csapatnak, mert nagyot léptünk előre Malajzia óta. Kifizetődött a kemény munka, és most bizakodva várjuk Bahreint” – nyilatkozta a pódiumon a győztes Hamilton.

Rosberg panaszai

Nico Rosberg viszont arra panaszkodott, hogy Hamilton önző módon viselkedett a versenyen: „Érdekelne, hogy mit gondolsz arról, Lewis, hogy csak magadra gondoltál az élen. Ez megakasztotta az én versenyemet, mert azzal, hogy a kellőnél lassabban vezettél, Sebastian a sarkamban maradhatott. Ez adta meg a lehetőséget Sebastiannak, hogy esetleg megelőzhessen az első kerékcserék alatt. Nem kis időmbe került, rá kellett figyelnem. Aztán a futam végére elhaltak a gumijaim, mert olyan sokat kellett mennem velük. Nekem ez nem tetszik!”

Hamilton azonban nem hagyta magát kihozni a sodrából. „Nem tartozik a feladataim közé, hogy Nico futamával foglalkozzak. Az a dolgom, hogy célba vigyem a kocsit épségben, és amilyen gyorsan csak lehet. Ezt tettem. Nem tartottam fel szándékosan senkit. Csak magamra figyeltem. Ha Nico meg akart volna előzni, megpróbálhatta volna, de nem tette” – szögezte le a címvédő világbajnok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?