Eseménydús hétvége Ricciardo győzelmével

<p>Az ausztrál Daniel Ricciardo győzelmével zárult a 29. Forma–1-es Magyar Nagydíj. A kaotikus, eseménydús futam második helyén Fernando Alonso zárt, a dobogó harmadik fokára a boxutcából rajtoló Lewis Hamilton állhatott fel.</p>

LŐRINCZ TAMÁS

Az időmérő edzést remek pozícióból várhatta a Mercedes istálló, hisz mindhárom szabadedzést az élen zárták. A Q1-ben többen is technikai hiba miatt álltak félre, köztük Hamilton is, akinek autója kigyulladt. A Q3-ban az első kanyarban eleredt az eső, aminek áldozata lett a dán Magnussen, aki a gumifalba csapódott. Az ütközés miatt a kvalifikációt piros zászlóval szakították meg. Az időmérőt végül Rosberg nyerte, aki zsinórban harmadik alkalommal indulhatott az első rajtkockából.

Hárman is a boxból rajtoltak

A futam előtt fél órával felhőszakadás érte el a pályát és környékét, ezért mindenki esőgumira váltott. Az orosz Daniel Kvjat motorprobléma miatt nem tudott elindulni a felvezető körre, így ő is csak a boxutcából vághatott neki a 70 körös futamnak, mint ahogy Magnussen és Hamilton is.

Kétszer is jött a safety car

A rajtnál Vettel két helyet vesztett, Bottas és Alonso is elment mellette, Rosberg megőrizte vezető pozícióját. Hamilton a hideg gumikon keresztbe állt, szerencséjére azonban autója nem sérült annyira, hogy ne tudta volna folytatni a körözést. A nyolcadik körben Ericssont megtréfálták a nedves körülmények, a hármas kanyar után csúnyán összetörte autóját, emiatt pályára küldték a biztonsági autót. E fázis alatt többen is száraz gumikra váltottak, a két McLaren azonban maradt a köztes esőgumikon. Grosjean a safety car mögött összetörte versenygépét. Button az újrarajtoltatás után az élre állt, de két kör múlva lecseréltette esős abroncsait. A 15. körben a két Force India találkozott a célegyenesre fordító kanyarban, Pérez lökte meg Hülkenberget, utóbbi nem tudta folytatni a versenyzést. A 23. körben ismét pályára küldték a biztonsági autót, ezúttal Pérez csapta falnak autóját a célegyenesben. A 33. körben Vettel csúszott meg a célegyenesre fordító kanyar rázókövén, keresztbe állt, de épp csak érintette a falat. Egy körrel később Hamilton keményen támadta Vergne-t, a négyes kanyarban meg is előzte, a helycserével már a második helyen állt, és üldözőbe vette Alonsót.

Tizenöt körrel a vége előtt Ricciardo vezető pozícióból kiállt kerékcserére. Boxkiállása után Alonso, Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Bottas, Massa, Räikkönen, Vettel, Vergne és Button volt az első tíz sorrendje.

Tűzijáték a végére

A 63. körben az élen autózó Alonso a pálya átvágásával előnyhöz jutott, de Hamilton és az őt üldöző Ricciardo hamar utolérte. Két körrel később Ricciardo próbálkozott Hamiltonnal szemben, de lecsúszott az ívről. A 67. körben az ausztrál végül gyönyörű manőverrel előzte meg a Mercedes brit pilótáját, az ezt követő körben már a vezetést is átvette, a célegyenesben nyitott hátsó szárnnyal megelőzte a Ferrari spanyolját, mialatt Rosberg frissebb gumikon pokoli tempóban közeledett feléjük. Az utolsó körben Rosberg próbálkozott előzéssel, de csapattársa viszszaverte támadását. Hatalmas „tűzijáték” után Daniel Ricciardo idei, s egyben pályafutása második futamgyőzelmét ünnepelhette, a második helyen nagy csatát követően Alonso végzett, a boxutcából rajtoló Hamilton a harmadik pozícióban hozta be autóját. Pontszerzőként ért célba még Rosberg, Massa, Räikkönen, Vettel, Bottas, Vergne és Button.

A győztes Ricciardo így nyilatkozott a dobogón: „Legalább olyan jó érzés ez a győzelem, mint az első volt. A biztonsági autó az elején hasznos volt, de amikor másodszor jött a pályára, akkor annyit nem segített nekünk, de végül így is sikerült behúzni a futamot.”

A pilótákra most hosszú szünet vár, legközelebb augusztus 22-én Belgiumban térnek vissza a versenypályákra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?