Égtek a brazil bekkek

<p>A Barcelona idegenben, a Porto otthon győzött 3:1-re a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén. A katalánok fél lábbal már a legjobb négy között vannak, s a Porto esélyei is alaposan megnőttek.</p>

KISS TIBOR NOÉ

A brazil védők fekete napja volt a szerdai a Bajnokok Ligájában. Thiago Silva a PSG– Barcelona mérkőzés 21. percében kért cserét, s fájdalmas arccal rogyott le a kispadra. Megtörtsége érthető: három perccel korábban a Barcelona megszerezte a vezetést, méghozzá úgy, hogy Thiago Silva már akkor is sérülten játszott. Ki tudja, hol járt a gólnál: a belső védő posztja üresen maradt, a középpályás Cabaye próbált visszafutni Thiago Silva helyére, de elkésett, Neymar ziccerből guríthatott a kapu bal sarkába.

Thiago Silva helyére válogatottbeli csapattársa, a világ legdrágább védője, David Luiz állt be. A bekk azóta alighanem ezerszer elátkozta a pályára lépés pillanatát, a tavalyi vb-elődöntőt (Brazília–Németország 1:7) idéző megaláztatásban volt része. Luis Suárez két alkalommal is kötényt adott neki, s mindkét kötény után gólt is szerzett. Különösen a második, azaz a Barcelona harmadik gólja volt csodálatos. Az uruguayi a pimasz kötény után 16 méterről csavart a bal felső sarokba. Futballoktatókönyvekben szokás berajzolni ezzel az ívvel a labda útját. A goal.com 1,5-esre értékelte David Luiz teljesítményét (az ötig terjedő skálán az egyes volt a leggyengébb „jegy”).

Sok volt a hiányzó I.

A Barcelona végül 3:1-re győzött a PSG ellen (a hajrában Van der Wiel lövése megpattant Mathieu-n, majd a kapuba zúgott), így a visszavágó formalitásnak tekinthető. A Barca győzelmének értékét növeli, hogy Lionel Messi ezen a mérkőzésen – magához képest – kimondottan halványan futballozott. A párizsiak összeomlására némi magyarázatot jelenthet, hogy a csapat legjobbjai nem álltak Laurent Blanc rendelkezésére. A meccsen kényszerűségből lecserélt Thiago Silva mellett Thiago Motta sem játszhatott sérülés miatt, Marco Verratti és Zlatan Ibrahimovic pedig eltiltás miatt hiányzott. A találkozó után nyilatkozó tréner egyébként megvédte David Luizt, aki Laurent Blanc szerint úgy állt be, hogy nem volt százszázalékos állapotban.

Hiba hiba hátán

Portóban is láttunk egy hatalmas brazil bakit: a Porto– Bayern mérkőzés 10. percében Dante veszítette el a labdát Ricardo Quaresmával szemben, a portugál pedig a kapuig gyalogolt az ajándéklabdával. A hazaiak ekkor már 2:0-ra vezettek a Bayern München ellen, s végül – nagy meglepetésre – 3:1-re meg is nyerték a találkozót. Nem Dante volt egyébként az egyetlen, aki amatőr hibát vétett, rá sem ismertünk a Bayern rutinos futballistáira. A 2. percben az álmatag Xabi Alonsót birkózta le – alighanem szabálytalanul – Jackson Martínez. A labdaszerzést büntető, majd gól követte. S a Porto harmadik találatához is kellett a németek közreműködése: Boateng egyszerűen alászaladt egy hosszan előreívelt labdának, a kolumbiai Martínez pedig kicselezte Neuert, és az üres kapuba gurított.

Sok volt a hiányzó II.

A magyarázat a portói mérkőzés kapcsán is hasonló lehet: a Bayern sztárok sorát volt kénytelen nélkülözni a meccsen, Pep Guardiola sérülés miatt nem számíthatott négy kulcsember (Franck Ribéry, Arjen Robben, David Alaba, Bastian Schweinsteiger) játékára sem. „Miután betaláltunk, ellenőrzésünk alá vontuk a mérkőzést. De mindent egybevetve ma este a Porto volt a jobb csapat. A 3:1 miatt nagyon nehéz visszavágó vár ránk” – foglalta össze a pillanatnyi helyzetet Guardiola. Az biztos, hogy a Porto tökéletes taktikát választott. Julen Lopetegui játékosai az első pillanattól kezdve agresszívan letámadták a kényelmesen játszó Bayern-sztárokat, akik talán még egyszer sem játszottak ebben az összeállításban. Ha Guardiolán múlik, egyhamar nem is fognak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?