Edző nélkül tornagyőzelem

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁSKarolína Schmiedlová a katowicei torna idejére szabadot adott edzőjének, akivel azt megelőzően több mint 40 napot töltött Amerikában.

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

Karolína Schmiedlová a katowicei torna idejére szabadot adott edzőjének, akivel azt megelőzően több mint 40 napot töltött Amerikában. A húsz éves teniszező édesanyjával utazott el a tornára, ahol végül pályafutása első WTA-tornagyőzelmét aratta.

„Nem akartam csak közvetlenül a Fed-kupa-hét előtt visszajönni Amerikából, ezért nem a charlestoni salakos tornát választottam. Arra gondoltam, Katowice itt van közel, hát akkor elmegyek oda. Kicsit fáradt voltam a hosszú amerikai túra után, még az is megfordult a fejemben, hogy inkább visszalépek. Jól tettem, hogy nem tettem” – nevetett Schmiedlová, az első olyan szlovák teniszező, aki úgy nyert ATP- vagy WTA-tornát, hogy még mindig az NTC-program tagja.

A Nemzeti Teniszközpont tíz éve karolta fel a tehetséges szlovák játékosokat. „Kassán nagyon jó alapokat kaptam, de ha nem lett volna az NTC, ma már valószínűleg nem teniszeznék” – vélekedik Schmiedlová. Igor Moška, a Szlovák Teniszszövetség főtitkára szerint a mostani tornagyőzelem igazolja, van értelme a projektnek: „Ez hosszú távú folyamat, de Kája példája most azt mutatja, ha valaki keményen dolgozik, és megkapja a szövetségtől a kellő támogatást, akkor sokra viheti.”

Schmiedlová Katowicében a selejtezőből bekerült kazah Abduraim ellen kezdett, s csak három játszmában nyert ellene. „Eredetileg egy francia lánnyal kellett volna játszanom, akit nem nagyon kedvelek. Megörültem, amikor megtudtam, hogy visszalépett. Az első meccs nehéz volt, de aztán belelendültem” – mondta Schmiedlová.

Milan Martinec edző hat éve egyengeti Schmiedlová pályáját, az eddigi legnagyobb sikerét mégis csak a tévében látta. „Már néhány hete a riói torna döntőjében is közel állt a győzelemhez, az első játszmában szettlabdája volt. Ki tudja, hogyan alakult volna a mérkőzés, ha azt értékesíti? Ha akkor győzött volna, már híres lehettem volna” – jegyezte meg viccesen a tréner, aki felhőtlenül örült védence győzelmének. „Az volt a megegyezés, hogy a hosszú amerikai turné után Katowicébe nem kell elkísérnem, oda az édesanyjával utazik. Néztem a meccseit a tévében és az interneten. Már az első találkozó után azt mondtam neki a telefonba, hogy úgy tűnik, ezt a borítást egyenesen rá szabták, nagyon jól mozgott rajta, a labdái is nagyszerűek voltak.”

A döntőig vezető úton Schmiedlová a 2. körben a cseh Siniakovát, a negyeddöntőben a francia Alizé Cornet-t, az elődöntőben a belga Van Uytvanckot, a döntőben pedig az olasz Giorgit győzte le. „Giorgi kellemetlen stílusú ellenfél, de Kája nagyon jól adta vissza a szerváit, és ellenfele agresszív játékára még agresszívebb tenisszel válaszolt. Ebben fejlődött a legtöbbet az elmúlt időszakban” – emelte ki Martinec.

A tornagyőzelemnek köszönhetően Schmiedlová 21 helyet előrelépve a világranglista 46. helyére ugrott, ezzel ő a második legmagasabban jegyzett szlovák női teniszező, s a svédek elleni hétvégi pozsonyi találkozóra készülő Fed-kupa-csapat első számú játékosa (Cibulková műtét után lábadozik). „Ez jó érzés, bár kicsit még szoknom kell, elvégre csak egy napja áll fenn ez a helyzet – nyilatkozta Schmiedlová. – De nem az a lényeg, ki hányadik számú játékos, hanem hogy legyőzzük a svédeket, és bentmaradjunk a II. világcsoportban.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?