Csúcseső az 1980-as moszkvai csonka olimpián

Moszkva másodszor pályázott, de 1970-ben Montreallal szemben még alulmaradt. Ám 1974-ben a NOB 75.

Moszkva másodszor pályázott, de 1970-ben Montreallal szemben még alulmaradt. Ám 1974-ben a NOB 75. kongresszusán Bécsben 39:20 arányban jobbnak bizonyult egyetlen vetélytársával, Los Angelesszel szemben.

Szovjetunió hadserege 1979 karácsonyán megszállta Afganisztánt, Jimmy Carter amerikai elnök felhívására sok állam (többek között az USA, NSZK, Kanada, Japán, Kína) maradt távol, összesen 65 ország bojkottálta az olimpiát. Ám akadtak olyan sportolók is, akik a politikai nyomás ellenére elutaztak Moszkvába, de csak az ötkarikás zászló alatt vonulhattak be, s ha győztek, az olimpiai himnusz szólt a tiszteletükre. Végül 81 állam versenyzői álltak rajthoz.

Pozitív teszt nélkül

Magas színvonalú és rengeteg rekordot – 36 világ-, 39 Európa- és 74 olimpiai csúcs dőlt meg – hozó versenyeken a házigazdák (80 aranyat szereztek) és a keletnémetek (47) agyonnyerték magukat. Az illetékesek büszkén jelentették be, hogy egyetlen pozitív doppingeset sem akadt. Sejthetjük, hogy valójában mi zajlott a színfalak mögött... Vegyük például az atlétikát, a nőknél majd minden számban megjavították a világ-, vagy legalább az ötkarikás rekordot. Még durvább volt a helyzet a medencében. Az NDK-s úszónők 13 számból 11-et megnyertek, hatban mindhárom érmet besöpörték, és 9 világcsúcsot is felállítottak. Rica Reinisch csak 15 éves volt, amikor mindkét hátúszó számban és a vegyes váltóban világrekorddal lett első. Mivel nőgyógyászati problémái adódtak, rögtön az olimpia után az édesanyja abbahagyatta vele az élsportot. Mire beszélni lehetett a szervezett doppingolásról, már túl volt két vetélésen. Azóta bírósági úton ő is kártérítést kapott egészsége veszélyeztetéséért. „A legrosszabb, hogy elvették tőlem annak az esélyét, hogy valaha is megtudjam, szteroidok nélkül képes lettem volna-e győzni” – nyilatkozta az egykori csodagyerek.

Ovett–Coe: döntetlen

Nagy várakozás előzte meg az angolok két kiváló középtávfutójának, Steven Ovettnek és Sebastian Coe-nak a küzdelmét, ugyanis évek óta kerülgették egymást, nem mertek együtt elindulni rangos versenyeken. Moszkvában viszont nem volt lehetőség a bújócskára, az olimpia összehozta őket. Jogosan tartottak egymástól, legalábbis ami Coe-t illeti, mert Ovett nyolcszázon legyőzte, pont abban a számban, amelyben Coe specialista és világcsúcstartó volt. Eltaktikázta a versenyt, így vetélytársa a hajrában megelőzte. Mások összeroppantak volna, de az igazi nagy sportoló ilyenkor megrázza magát és elindul egy újabb számban. Ezek után a poént nem nehéz kitalálni: Coe visszavágott Ovettnek az ő kedvenc számában, az 1500 méteres síkfutásban. Ez volt az a döntetlen, amely nagyon tetszett az atlétikai szerelmeseinek. Egyébként Sebastian Coe tavalytól a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke, a pekingi választáson az ukrán rúdugrókirályt, Szergej Bubkát előzte meg.

Növényi csókjai

Magyarországot máig csúcsnak számító 261 sportoló képviselte, és a küldöttség 7 arany-, 10 ezüst- és 15 bronzéremmel az éremtáblázat 6. helyén végzett. Remekül szerepeltek a birkózók, hét érmet, köztük két aranyat nyertek. Máig felejthetetlen, hogy az első négy ellenfelét tussal, az utolsó kettőt taktikusan felülmúló fiatal Növényi Norbert a végén a kezének magasba emelése után térdre rogyott, majd a magasba ugrott, aztán körberohangálva megcsókolta ellenfelét, a bírót, az ellenfél edzőjét, a pontozóbírót, zárásként pedig Hegedűs Csaba kapitány nyakába vetette magát... A másik elsőséget Kocsis Ferenc szerezte. Meglepetésre az utolsó pillanatban a csapatba kerülő és csontrepedéssel versenyző sportlövő, Varga Károly lett az első magyar olimpiai bajnok Moszkvában. Az 1973-tól veretlen tornászzseni, Magyar Zoltán megvédte montreali elsőségét, a 17 esztendős Wladár Sándor 200 háton diadalmaskodott, 44 év után nyert magyar férfiúszó ötkarikás aranyat. A súlyemelő Baczakó Péter után még a Foltán László–Vaskuti István kenu kettes sem talált legyőzőre.

Misa mackó, az olimpia kabalafigurája szépen búcsúzott: a képernyőn is jól látható volt, hogy nagy könnycseppeket hullatva siratta a játékok befejezését. Hiába volt a bojkott, mindenki úgy érezte, kár, hogy vége lett. Akkor még senki sem sejtette, hogy egy évtized múlva a hatalmas szovjet birodalomnak is vége lesz…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?